Close
Így lesz intimebb egy előadás: lakásba költözik a színház az idei CAFe Budapesten

Így lesz intimebb egy előadás: lakásba költözik a színház az idei CAFe Budapesten

Minden évben több izgalmas és szokatlan dolgot kapunk a CAFe Budapesttől, például különleges helyszínen megrendezett programokat.

A váratlan helyszínek vagy a rendhagyó terek mindig egyedi hangulatot adnak egy produkciónak. A kortárs művészeti fesztiválon idén debütáló #kapucsengő sorozat keretében a budapesti Deák tér szomszédságában található KuglerArt Szalonban biztosan számíthatunk ilyenre,

merthogy Kőszegi Edit filmrendező galériája öt lakásszínházi előadásnak ad otthont.

A főként dokumentumfilmeket készítő tulajdonos 2011-ben nyitotta meg a nagyközönség előtt régi időket idéző, klasszikus bútorokkal, rengeteg könyvvel és festménnyel díszített lakását, ahol a falakon pihenő különféle képek nemcsak megcsodálhatók, de közülük jó néhányat meg is lehet vásárolni. Ebben az intim térben egészen közelről figyelhetjük meg a színészek játékát, ami egészen biztosan meghittebb élményt ad egy hagyományos előadáshoz képest.

Kinek a történeteit, miért és hogyan mondjuk el?

Október 4-én mindjárt a TÁP Színház-féle, Bereczki Csilla által rendezett Sokadik pillangó című előadáson női sorsok, társadalmi szerepek kerülnek a középpontba, miközben a felelősségvállalás és alkalmazkodás kérdését is sajátos szemszögből járhatjuk körül Andai Kati, Fátyol Kamilla, Háda Fruzsina és Keresztény Tamás segítségével. A Szalay Álmos darabjának ötlete nyomán megszületett Sokadik pillangó a The Susan Smith Blackburn Prize kapcsán női drámaírókkal készült interjúkon alapszik.

Slammerek a szalonban

Öt nappal később egészen más jellegű előadásra számíthatnak a valódi történetekre szomjazó nézők Horváth “Színész Bob” Kristóf és Tunyogi Imre “Tunyi” jóvoltából.

A két ismert slammer a slam, költészet és stand-up comedy vegyítésével egy felkavaróan őszinte produkciót hoz a KuglerArt Szalonba.

A Bolondok napja arra (is) reflektál, hogy bizonyos csoportok évszázadokon át nem mondhatták el a történeteiket – a FO-CI slam poetry díjnyertes csapatának tagjai a féloldali bénulással és enyhe értelmi fogyatékkal született Tunyogi Imre személyes vallomásán keresztül tartanak tükröt a világnak. Horváth Kristóf egyébként afféle kulisszatitokként elárulta, azért lett Bolondok napja az előadás címe, mert április első napján csináltak belőle munkabemutatót…

A költőzseni tétova múzsája

A női sorsok október 11-én is szerephez jutnak az Égnek a begóniák című produkcióban, melyben a dramaturg-rendező Tóth Réka Ágnes Ady Endre múzsájának, Csinszkának a leveleiből, naplóbejegyzéseiből és verseiből válogatott. Csinszkát Sztarenki Dóra személyesíti meg, akivel számtalan színházi és filmes produkcióban találkozhattunk már. A színésznő nem egyedül ismerteti meg a közönséggel azt a nőt, aki sosem teljesedhetett be a kor költőzsenije mellett, hanem Márkos Albert csellójátéka és éneke segíti.

Szuggesztív rádiójáték

Október 16-án Jancsó Sarolta élőzenés aláfestéssel veszi birtokba a szalont, sőt a gangot: az utánozhatatlan író, Mándy Iván alakját idézi meg a hajdani rádiójátékok összetéveszthetetlen hangulatát és világát, illetve Mándy emlékezetes írásait felelevenítve. Zenei kíséretet Helle Maximiliantól és Kardon Annamaritól kap, közreműködésükkel zongorajátékot is hallhatunk a szavak mellett. A szerdai sajtóeseményen Jancsó Sarolta elmondta, amikor megismerte Maximilianékat, egyből azon elmélkedett, hogyan lehetne a hangokat jobban beemelni a színházba, merthogy Mándy csodásan tudott bánni velük.

“Nem csupán a zenére, hanem a zörejekre és az effektekre is gondoltam. Szeretném visszahozni azt a hangulatot, amikor csak ültünk egy szalonban, és kizárólag a rádiójátékra figyeltünk. Mándy olyan erős atmoszférát tudott teremteni, ami teljesen beszippantotta az embert” – adott némi ízelítőt a művésznő, milyen jellegű előadásra számíthatunk majd.

Fajsúlyos mondanivaló

Három nappal később ismét a férfiak állnak (illetve egészen pontosan ülnek) középpontban. Csányi Dávid, Mucsi Zoltán és Kálid Artúr Mrożek híres darabját, az Emigránsok-at továbbgondoló Dettre Gábor által rendezett Emigránsok – A folytatás című előadásában két emigráns történetével kísérel meg választ adni a kérdésre: száműzetésük oka bennük vagy a külvilágban keresendő? A darabról Kálid Artúr osztott meg pár gondolatot: “Nem szeretnék mindent lelőni, de annyit elárulok, hogy a darabban két ember beszélget valamelyik jólétű európai országban; ott ismerkedtek meg, jó néhány vallási gondolatot és témát, valamint saját kultúrájukat is megidézik és ütköztetik az európaival. Nekem kicsit nyomasztó az egész, mert a rendező szerint nincs megoldás a problémára, és valamiféle kataklizma lesz a vége. És ezt elég nehéz elfogadni. Furcsa szerkezetű előadásra számíthat a közönség: a két főszereplőt például A-nak és B-nek hívják, akik a darab bizonyos pontjain kimennek a térből, aztán egy másik A és B jön vissza helyettük.”

A lakásszínházi programokról további érdekességek itt olvashatók, a fesztivál többi programjáról errefelé találhatók információk, a blog pedig érdekességekkel, kulisszatitkokkal, zenei listákkal és a fesztivál fellépőinek időkapszuláival készül az október 4-én startoló 28. CAFe Budapest Kortárs Művészeti Fesztiválra.

A CAFe Budapest Kortárs Művészeti Fesztivál – korábban Budapesti Őszi Fesztivál – az elmúlt huszonnyolc évben a térség legfontosabb kortárs művészeti eseménysorozatává vált. Olyan pezsgő, különleges és sokszínű városfesztivállá, amely együtt gondolkodik Budapest legmeghatározóbb kulturális intézményeivel, és rendhagyó, meglepő helyszíneken, sokszor a város színpaddá, játéktérré alakuló közterein mutatja be a hazai és nemzetközi kulturális színtér legizgalmasabb, leginspirálóbb alkotóit, figyelemre méltó új kezdeményezéseit és legfrissebb alkotásait.

Ez is érdekelhet:

(Fotók: Felvégi Andrea, Müpa)

A kaland folytatódik
Megjelent a Roadster magazin második nyomtatott kiadása, amelyben ismét olyan történeteket gyűjtöttünk össze, amelyek minket is folyamatosan inspirálnak. Szerintünk szebb lett, mint az első szám, reméljük, neked is tetszeni fog. Ha velünk tartanál ezen az utazáson, ezen a linken megrendelheted a magazint.
Close

Iratkozz fel a hírlevelünkre!

Iratkozz fel a Roadster hírlevelére, hogy mindig értesülj a legizgalmasabb hírekről, sztorikról és véleményekről az utazás, a dizájn és a gasztronómia világából!
Feliratkozom