Close
Így lesz intimebb egy előadás: lakásba költözik a színház az idei CAFe Budapesten

Így lesz intimebb egy előadás: lakásba költözik a színház az idei CAFe Budapesten

Minden évben több izgalmas és szokatlan dolgot kapunk a CAFe Budapesttől, például különleges helyszínen megrendezett programokat.

A váratlan helyszínek vagy a rendhagyó terek mindig egyedi hangulatot adnak egy produkciónak. A kortárs művészeti fesztiválon idén debütáló #kapucsengő sorozat keretében a budapesti Deák tér szomszédságában található KuglerArt Szalonban biztosan számíthatunk ilyenre,

merthogy Kőszegi Edit filmrendező galériája öt lakásszínházi előadásnak ad otthont.

A főként dokumentumfilmeket készítő tulajdonos 2011-ben nyitotta meg a nagyközönség előtt régi időket idéző, klasszikus bútorokkal, rengeteg könyvvel és festménnyel díszített lakását, ahol a falakon pihenő különféle képek nemcsak megcsodálhatók, de közülük jó néhányat meg is lehet vásárolni. Ebben az intim térben egészen közelről figyelhetjük meg a színészek játékát, ami egészen biztosan meghittebb élményt ad egy hagyományos előadáshoz képest.

Kinek a történeteit, miért és hogyan mondjuk el?

Október 4-én mindjárt a TÁP Színház-féle, Bereczki Csilla által rendezett Sokadik pillangó című előadáson női sorsok, társadalmi szerepek kerülnek a középpontba, miközben a felelősségvállalás és alkalmazkodás kérdését is sajátos szemszögből járhatjuk körül Andai Kati, Fátyol Kamilla, Háda Fruzsina és Keresztény Tamás segítségével. A Szalay Álmos darabjának ötlete nyomán megszületett Sokadik pillangó a The Susan Smith Blackburn Prize kapcsán női drámaírókkal készült interjúkon alapszik.

Slammerek a szalonban

Öt nappal később egészen más jellegű előadásra számíthatnak a valódi történetekre szomjazó nézők Horváth “Színész Bob” Kristóf és Tunyogi Imre “Tunyi” jóvoltából.

A két ismert slammer a slam, költészet és stand-up comedy vegyítésével egy felkavaróan őszinte produkciót hoz a KuglerArt Szalonba.

A Bolondok napja arra (is) reflektál, hogy bizonyos csoportok évszázadokon át nem mondhatták el a történeteiket – a FO-CI slam poetry díjnyertes csapatának tagjai a féloldali bénulással és enyhe értelmi fogyatékkal született Tunyogi Imre személyes vallomásán keresztül tartanak tükröt a világnak. Horváth Kristóf egyébként afféle kulisszatitokként elárulta, azért lett Bolondok napja az előadás címe, mert április első napján csináltak belőle munkabemutatót…

A költőzseni tétova múzsája

A női sorsok október 11-én is szerephez jutnak az Égnek a begóniák című produkcióban, melyben a dramaturg-rendező Tóth Réka Ágnes Ady Endre múzsájának, Csinszkának a leveleiből, naplóbejegyzéseiből és verseiből válogatott. Csinszkát Sztarenki Dóra személyesíti meg, akivel számtalan színházi és filmes produkcióban találkozhattunk már. A színésznő nem egyedül ismerteti meg a közönséggel azt a nőt, aki sosem teljesedhetett be a kor költőzsenije mellett, hanem Márkos Albert csellójátéka és éneke segíti.

Szuggesztív rádiójáték

Október 16-án Jancsó Sarolta élőzenés aláfestéssel veszi birtokba a szalont, sőt a gangot: az utánozhatatlan író, Mándy Iván alakját idézi meg a hajdani rádiójátékok összetéveszthetetlen hangulatát és világát, illetve Mándy emlékezetes írásait felelevenítve. Zenei kíséretet Helle Maximiliantól és Kardon Annamaritól kap, közreműködésükkel zongorajátékot is hallhatunk a szavak mellett. A szerdai sajtóeseményen Jancsó Sarolta elmondta, amikor megismerte Maximilianékat, egyből azon elmélkedett, hogyan lehetne a hangokat jobban beemelni a színházba, merthogy Mándy csodásan tudott bánni velük.

“Nem csupán a zenére, hanem a zörejekre és az effektekre is gondoltam. Szeretném visszahozni azt a hangulatot, amikor csak ültünk egy szalonban, és kizárólag a rádiójátékra figyeltünk. Mándy olyan erős atmoszférát tudott teremteni, ami teljesen beszippantotta az embert” – adott némi ízelítőt a művésznő, milyen jellegű előadásra számíthatunk majd.

Fajsúlyos mondanivaló

Három nappal később ismét a férfiak állnak (illetve egészen pontosan ülnek) középpontban. Csányi Dávid, Mucsi Zoltán és Kálid Artúr Mrożek híres darabját, az Emigránsok-at továbbgondoló Dettre Gábor által rendezett Emigránsok – A folytatás című előadásában két emigráns történetével kísérel meg választ adni a kérdésre: száműzetésük oka bennük vagy a külvilágban keresendő? A darabról Kálid Artúr osztott meg pár gondolatot: “Nem szeretnék mindent lelőni, de annyit elárulok, hogy a darabban két ember beszélget valamelyik jólétű európai országban; ott ismerkedtek meg, jó néhány vallási gondolatot és témát, valamint saját kultúrájukat is megidézik és ütköztetik az európaival. Nekem kicsit nyomasztó az egész, mert a rendező szerint nincs megoldás a problémára, és valamiféle kataklizma lesz a vége. És ezt elég nehéz elfogadni. Furcsa szerkezetű előadásra számíthat a közönség: a két főszereplőt például A-nak és B-nek hívják, akik a darab bizonyos pontjain kimennek a térből, aztán egy másik A és B jön vissza helyettük.”

A lakásszínházi programokról további érdekességek itt olvashatók, a fesztivál többi programjáról errefelé találhatók információk, a blog pedig érdekességekkel, kulisszatitkokkal, zenei listákkal és a fesztivál fellépőinek időkapszuláival készül az október 4-én startoló 28. CAFe Budapest Kortárs Művészeti Fesztiválra.

A CAFe Budapest Kortárs Művészeti Fesztivál – korábban Budapesti Őszi Fesztivál – az elmúlt huszonnyolc évben a térség legfontosabb kortárs művészeti eseménysorozatává vált. Olyan pezsgő, különleges és sokszínű városfesztivállá, amely együtt gondolkodik Budapest legmeghatározóbb kulturális intézményeivel, és rendhagyó, meglepő helyszíneken, sokszor a város színpaddá, játéktérré alakuló közterein mutatja be a hazai és nemzetközi kulturális színtér legizgalmasabb, leginspirálóbb alkotóit, figyelemre méltó új kezdeményezéseit és legfrissebb alkotásait.

Ez is érdekelhet:

(Fotók: Felvégi Andrea, Müpa)

CAFe Budapest | lakás | előadás | fesztivál | kuglerart szalon

FOLYTASD EZZEL

Párizs főpolgármestere nagy port kavaró bejelentést tett: szerinte minden orosz részt vehetne az olimpián

35 év szünet után visszatér sokunk kedvence: ha te is imádtad, csapj le rá, nagyon gyorsan el fogják kapkodni a különleges Tintin-kiadást

Rendeld meg a Roadster magazin 10. számát!

Izgalmas, színes és gazdag. Ha három szóval kellene jellemeznünk legújabb, jubileumi kiadásunkat, akkor ezeket a szavakat választanánk. Miért mondjuk ezt? Mert megjártuk Kappadókiát, Valenciát és Kelet-Tirolt. Találkoztunk a háromszoros olimpiai bajnok Szilágyi Áronnal, a világ egyik legérdekesebb újságírójával, Malcolm Gladwell-lel, a provokatív, magyar származású fotóssal, Pol Kuruczzal, plusz összehoztunk az eddigi legvidámabb borítónkat, amivel Budapestet ünnepeljük. A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat, a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet.

Megnézem, mert érdekel!
Instagram