Kulturális központtá alakítják az idei irodalmi Nobel-díjas költő családi malmát

Kulturális központtá alakítják az idei irodalmi Nobel-díjas költő, Louise Elisabeth Glück költő családjának a malmát.

Az érmihályfalvi Gizella-malom még leromlott állapotban is a romániai Érmellék egyik legjelentősebb ipari épülete. A malom a 20. század első felében fontos őrlőhely volt, amelyet Glück Benő épített, aki feleségéről, Horovitz Gizelláról nevezte azt el. A Glück család a település ortodox zsidó hitközségének megbecsült közössége volt, amelynek sorsát megpecsételte a második világháború. A családtagok többségét deportálták, de néhányan még idejében útnak eredtek, így Kanadában és az Egyesült Államokban telepedtek le.

A család egyenes ági leszármazottja az idei irodalmi Nobel-díjas Louise Elisabeth Glück is,

a költőnő egészen pontosan a malomépítő Glück Benő unokahúga.

Louise Elisabeth Glück

A Gizella-malom a kommunista államosítás után indult hanyatlásnak, az állapota pedig az utóbbi harminc évben olyannyira leromlott, hogy már-már életveszélyessé vált. Az új központ alapkövét szeptember végén tették le, és a tervek szerint

a létesítményben lesz színházterem, több próbaterem és kiállítóhelyiség is.

A megújuló Gizella-malmot Louise Elisabeth Glückről nevezhetik el, a létesítmény mellé pedig terveznek egy szabadtéri színpadot is.

És ha már irodalom:

Elmondom, miért menő felnőttként mesét olvasni

Amikor gyerek voltam, nem telhetett el nap mesék nélkül. Néhány évvel ezelőtt elgondolkodtam rajta, mi lenne, ha ez felnőttként sem lenne másképp.

(Forrás: MTI, Maszol)

Érmihályfalva | Glück család | Gizella-malom | Louise Elisabeth Glück | Glück Benő

FOLYTASD EZZEL

Ezzel a tíz fantasztikus dizájntárggyal a legmenőbb hellyé teheted az otthonod

10+1 ikonikus és gyönyörű lámpa, ami garantáltan feldobja az otthonod

Rendeld meg a Roadster magazin 14. számát!

Beköszöntött a tél, és vele együtt megérkezett a Roadster magazin legfrissebb, 14. száma. Mit találunk benne? Kajakkal bejárjuk Grönland izgalmas és lenyűgöző helyeit, találkozunk a világ egyik leghíresebb párterapeutájával, Esther Perellel, és a Netflix által világhírűvé vált dél-koreai séffel, Jeong Kwannal, motorral részt veszünk a Balkan Rallyn, és beszélgetünk Kelecsényi Milán férfiruha-készítővel is. A Dél-afrikai Köztársaságban teszteljük, milyen az új AUDI Q8, és elbeszélgetünk a zoknik Rolls Royce-át gyártó Iszató Nisigucsival is. Elmegyünk egészen Kenyáig, hogy elefántokat nézzünk, az Őrségben kipróbáljuk, milyen a régió legújabb kabinháza, a Kástu, bemutatjuk a Déryné Kenyeret, a város új pékségét, teszteltjük az új elektromos KIÁt, ezen kívül pedig találkozunk még Berki Blanka topmodellel, Áron Eszter divattervezővel és sokan másokkal. A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat, a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet.

Megnézem, mert érdekel!
Iratkozz fel a hírlevelünkre!
Iratkozz fel a Roadster hírlevelére, hogy mindig értesülj a legizgalmasabb hírekről, sztorikról és véleményekről az utazás, a dizájn és a gasztronómia világából!
Feliratkozom