Close
Magyarországon először, kutatóséffel erősít a két Michelin-csillagos Onyx

Magyarországon először, kutatóséffel erősít a két Michelin-csillagos Onyx

Péter és Ádám első közös projektjükben egy, a Michelin csillagos minőséget kiszolgáló, rapid fagyasztási technológia felhasználási lehetőségeit tesztelik. Várvizi Péter a mai magyar csúcsgasztronómia ismert alakja, neve egyet jelent a tudatos, kifinomult, okos konyhával. Októbertől – eddigi pozícióját is megtartva – Mészáros Ádám oldalán kutatóséf poszton segíti az Onyx étterem új kísérletező és fenntartható működését. 

„Nekem elsősorban az a feladatom, hogy Ádám kérdéseire olyan hatékony válaszokat adjak, amik továbbinspirálják őt. Nagyon fontos megérteni magát az élelmiszerrendszert, hiszen egy új étel megalkotásánál a séf eljuthat egy olyan határhoz, amin csak a tudományos elméletből és vizsgálatokból nyert információk tudják átsegíteni. Ha a tudomány választ ad, akkor a kutatási eredményt adaptáljuk a konyhai gyakorlatba” – mondta Várvizi Péter, az Onyx kutatóséfje.

Várvizi jellemzően az Onyx konyhán és a Szent István Egyetem Élelmiszermérnöki Kara által biztosított laboratóriumban tölti majd idejét ötleteket tesztelve, kérdéseket megválaszolva és sztenderdeket tökéletesítve.

„A fejlődéshez elengedhetetlen a külső tudásbázisok összekapcsolása. Elsősorban a tudományt tartjuk ilyen területnek. Bizonyos kérdésekre nem tudunk választ adni pusztán kreativitásból, zsenialitásból, intuícióból. Van, hogy a tudományos megközelítés szükséges a megoldáshoz. Péter élelmiszermérnöki végzettségével olyan tudást halmozott fel, amely a konyhánkban használva új alkotási folyamatot indít el, inspirál, és hozzásegít a környezettudatosabb üzemeléshez” – tette hozzá Mészáros Ádám head chef.

A fenntartható és környezettudatos gondolkodású konyha egyre meghatározóbb szempont az étteremválasztásnál. A zero waste szemét- és hulladékcsökkentésre irányuló törekvéséhez való csatlakozás a Michelin-csillagos éttermi szektorban is egyre égetőbb kérdés. Az étterem első nagyobb lélegzetvételű projektje is ennek a szemléletnek van alárendelve. Az Onyx séfjei azon dolgoznak, hogy egy, a nyugati világ számára kevésbé ismert fagyasztási technológia használatát beépítsék mindennapjainkba a környezettudatosabb működés érdekében.

Az eddig használt, hagyományos fagyasztási módszerek a sejtek roncsolódása és folyadékvesztése ellen nem nyújtottak megoldást, ezért sok konyháról száműzték azokat. A Tómin technológia a fagyasztási idő hosszának huszadára csökkentésével minimalizálja az élelmiszerben keletkező jégkristályok méretét, ezzel gátolva a sejtmembránok sérülését, illetve az eredeti ízek eltávozását.

„Amikor a látóterünkbe került ez az új technológia, lehetőségünk nyílt tesztelni azt, amit mondanak róla. Az érzékszervi tesztek meggyőztek minket, a laboratóriumi vizsgálatok pedig szintén alátámasztották előzetes feltevéseinket. Kiváló eredményeket kaptunk a számunkra döntő minőségi paramétereket illetően” – mondta Fekete Marcell F&B igazgató.

A két hónapos kísérleti stádium alatt számos pozitív hatást tudott rögzíteni az új kutatóséf közreműködésével. A fehérjedús élelmiszereknél biztató eredményeket értek el, ezért további alapanyagokkal folytatják a vizsgálódást. Újabb, jövőbeli kísérletek várhatók, széles skálán, a lekvártól a mangalicáig.


 (Fotó: Onyx Étterem) 

FOLYTASD EZZEL
Három frissítő koktél, ha unod az Aperol Spritzet
Rómában üzembe helyezték az első pizzaautomatát
Rendeld meg a Roadster magazin 5. számát!
Mi jobb, mint egy 170 oldalas Roadster magazin? Hát egy 220 oldalas Roadster magazin! Igen, a 2021-es nyári számunkra jelentősen megnöveltük a terjedelmünket, hogy még több kalandot, utazást és inspirációt élhessünk át közösen. A méret azonban nem minden, arra is figyeltünk, hogy ismét a lehető legjobbat kínáljuk olvasóinknak. A tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat, a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet. Megnézem, mert érdekel!
Close
HELLO, EZ ITT A
ROADSTER
Kövess minket a Facebookon!
Történetek, amiket nem fogsz elfelejteni!

Iratkozz fel a hírlevelünkre!

Iratkozz fel a Roadster hírlevelére, hogy mindig értesülj a legizgalmasabb hírekről, sztorikról és véleményekről az utazás, a dizájn és a gasztronómia világából!
Feliratkozom