Close
Aszú esszencia, két csillag, kacsamáj és porcelán – Hungarikumok az új Onyx-fogásban

Aszú esszencia, két csillag, kacsamáj és porcelán – Hungarikumok az új Onyx-fogásban

A Michelin-csillagait megtartott Onyx legújabb, kacsamáj, kávé, mandula fogását az étterem számára készített Herendi porcelánban szolgálják fel júniustól. 

Az ötlet megvalósításában hajtóerő volt a Made in Hungary, vagyis a Dining Guide és a Magyar Bocuse d’Or Akadémia által szorgalmazott éttermi mozgalom, mely két kiváló, méltán híres magyar alapanyagot – kacsamájat és hatputtonyos tokaji aszút – ad topséfek kezébe, hogy azok saját értelmezésében készítsék el és tegyék fel az étlapjukra.

– “Az ételünk első ránézésre megtévesztő lehet, hiszen a kacsamájból készített mousse egy szarvasgomba formáját veszi fel. Azét a fehér szarvasgombáét, amely Magyarország akácerdeiben terem, és édes íze teszi egyedülállóvá. Ez az esszencia a konyakkal és aszúval készített mousse állagúra dolgozott kacsamáj tetejére por formájában került fel – árulta el Mészáros Ádám, az Onyx séfje. – A fő összetevő kiegészítéseként kávés mandulaföldet, szarvasgombás kalácsot és sült almapürét használtunk. Fontosnak tartjuk, hogy identitásunkat nemcsak az ételbe, hanem azokba a porcelánokba is belefogalmazzuk, melyekben a vendég elé kerül az étel. Ezt a törekvésünket sok esetben a fiatal képzőművészekkel való együttműködéseink viszik előbbre.”

– “A Made in Hungary fogásunknál más irányból közelítettünk: egy olyan kézműves terméken szerettük volna kínálni a kacsamájunkat, amely tökéletesen illeszkedik a magyar értékeket kidomborító koncepcióba. Egy igazi hungarikum, a világhírű márka, a Herendi Porcelánmanufaktúra szerencsére partnerünk volt a küldetés megvalósításában” – mondta Fekete Marcell F&B igazgató.

– “Az Onyx számára készített bonbonier díszítésénél felmerült az egyéni dizájn készítése, azonban a személyes találkozó és a véletlenek úgy hozták, hogy Herend egyik letisztult, modern Onyx elnevezésű mintája került a tálalóra és a hozzá tartozó kanálra” – tette hozzá Cserhalmi Rita, a Herendi Porcelánmanufaktúra pr-vezetője.

Egy meglehetősen bonyolult dekorról lévén szó a gondos kézi festéssel készült porcelánok több hónapig készültek a Herendi Manufaktúrában. A készítési folyamatról a Hooh Stúdió készített hangulatfilmet.

A kacsamáj mellett a fogás másik fontos összetevője a Tokaji, melynek a legnemesebbjét, az aszúesszenciát használták az ételhez.

– “Régóta tudjuk, milyen fontos eleme a tokaji édesborok élvezetének a látvány. Ezért örültünk annyira a kanálszerviz ötletének, mert az aszú esszencia gyönyörű, lassú szétterjedése a kanálon és a sokrétegű ámbrás-mézes aranyló színorgia többet mond ezer szónál. Minőséget sugall, elvarázsol, megállítja az időt. És klasszikus, felejthetetlen slow food-élménnyé avatja a kóstolás pillanatát” – mondta Sauska Andrea, a Sauska Borászat tulajdonosa.

A Sauska Pincészet 2003-as szüretéből származó aranysárga nedű illatában és ízében komplex sárgabarack, vanília, grillázs aromákkal rendelkezik s remekül harmonizál a kacsamájjal.

A bort egyedi külsőben, fekete-arany címkével palackozták az Onyx számára. A hungarikumok találkozásából sikerült tehát egy olyan signature fogást alkotni, amely méltó köntösben reprezentálja a magyar borkultúrát és gasztronómiát.

Ez is érdekelhet:

(Fotók: Onyx)

A kaland folytatódik
Megjelent a Roadster magazin második nyomtatott kiadása, amelyben ismét olyan történeteket gyűjtöttünk össze, amelyek minket is folyamatosan inspirálnak. Szerintünk szebb lett, mint az első szám, reméljük, neked is tetszeni fog. Ha velünk tartanál ezen az utazáson, ezen a linken megrendelheted a magazint.
Close

Iratkozz fel a hírlevelünkre!

Iratkozz fel a Roadster hírlevelére, hogy mindig értesülj a legizgalmasabb hírekről, sztorikról és véleményekről az utazás, a dizájn és a gasztronómia világából!
Feliratkozom