Close
Aszú esszencia, két csillag, kacsamáj és porcelán – Hungarikumok az új Onyx-fogásban

Aszú esszencia, két csillag, kacsamáj és porcelán – Hungarikumok az új Onyx-fogásban

A Michelin-csillagait megtartott Onyx legújabb, kacsamáj, kávé, mandula fogását az étterem számára készített Herendi porcelánban szolgálják fel júniustól. 

Az ötlet megvalósításában hajtóerő volt a Made in Hungary, vagyis a Dining Guide és a Magyar Bocuse d’Or Akadémia által szorgalmazott éttermi mozgalom, mely két kiváló, méltán híres magyar alapanyagot – kacsamájat és hatputtonyos tokaji aszút – ad topséfek kezébe, hogy azok saját értelmezésében készítsék el és tegyék fel az étlapjukra.

– “Az ételünk első ránézésre megtévesztő lehet, hiszen a kacsamájból készített mousse egy szarvasgomba formáját veszi fel. Azét a fehér szarvasgombáét, amely Magyarország akácerdeiben terem, és édes íze teszi egyedülállóvá. Ez az esszencia a konyakkal és aszúval készített mousse állagúra dolgozott kacsamáj tetejére por formájában került fel – árulta el Mészáros Ádám, az Onyx séfje. – A fő összetevő kiegészítéseként kávés mandulaföldet, szarvasgombás kalácsot és sült almapürét használtunk. Fontosnak tartjuk, hogy identitásunkat nemcsak az ételbe, hanem azokba a porcelánokba is belefogalmazzuk, melyekben a vendég elé kerül az étel. Ezt a törekvésünket sok esetben a fiatal képzőművészekkel való együttműködéseink viszik előbbre.”

– “A Made in Hungary fogásunknál más irányból közelítettünk: egy olyan kézműves terméken szerettük volna kínálni a kacsamájunkat, amely tökéletesen illeszkedik a magyar értékeket kidomborító koncepcióba. Egy igazi hungarikum, a világhírű márka, a Herendi Porcelánmanufaktúra szerencsére partnerünk volt a küldetés megvalósításában” – mondta Fekete Marcell F&B igazgató.

– “Az Onyx számára készített bonbonier díszítésénél felmerült az egyéni dizájn készítése, azonban a személyes találkozó és a véletlenek úgy hozták, hogy Herend egyik letisztult, modern Onyx elnevezésű mintája került a tálalóra és a hozzá tartozó kanálra” – tette hozzá Cserhalmi Rita, a Herendi Porcelánmanufaktúra pr-vezetője.

Egy meglehetősen bonyolult dekorról lévén szó a gondos kézi festéssel készült porcelánok több hónapig készültek a Herendi Manufaktúrában. A készítési folyamatról a Hooh Stúdió készített hangulatfilmet.

A kacsamáj mellett a fogás másik fontos összetevője a Tokaji, melynek a legnemesebbjét, az aszúesszenciát használták az ételhez.

– “Régóta tudjuk, milyen fontos eleme a tokaji édesborok élvezetének a látvány. Ezért örültünk annyira a kanálszerviz ötletének, mert az aszú esszencia gyönyörű, lassú szétterjedése a kanálon és a sokrétegű ámbrás-mézes aranyló színorgia többet mond ezer szónál. Minőséget sugall, elvarázsol, megállítja az időt. És klasszikus, felejthetetlen slow food-élménnyé avatja a kóstolás pillanatát” – mondta Sauska Andrea, a Sauska Borászat tulajdonosa.

A Sauska Pincészet 2003-as szüretéből származó aranysárga nedű illatában és ízében komplex sárgabarack, vanília, grillázs aromákkal rendelkezik s remekül harmonizál a kacsamájjal.

A bort egyedi külsőben, fekete-arany címkével palackozták az Onyx számára. A hungarikumok találkozásából sikerült tehát egy olyan signature fogást alkotni, amely méltó köntösben reprezentálja a magyar borkultúrát és gasztronómiát.

Van egy jó hírünk.

Megjelent a Roadster magazin első nyomtatott kiadása, amelyben olyan történeteket gyűjtöttünk össze, amelyek minket is folyamatosan inspirálnak. Szerintünk szép lett, reméljük, neked is tetszeni fog.

Ha velünk tartanál ezen az utazáson, ezen a linken megrendelheted a magazin első számát.

Ez is érdekelhet:

(Fotók: Onyx)

Close