Close
Csak nyáron nyitott, de máris Magyarország legjobb étterme a Stand

Csak nyáron nyitott, de máris Magyarország legjobb étterme a Stand

Átadták a legjobb éttermeknek járó elismeréseket a 2019-es Volkswagen-Dining Guide Év Étterme Díjátadó Gálán hétfő este.

Február 25-én rendezték meg a hazai gasztronómiai élet legjelentősebb eseményét, a Volkswagen-Dining Guide Év Étterme Díjátadó Gálát. A fődíjat, a Volkswagen-Dining Guide Év Étterme díjat a Széll Tamás és Szulló Szabina által vezetett Stand kapta. Az Év Cukrászdája Díjat a tavalyihoz hasonlóan a Mihályi Patisserie vitte el, az Év Alternatív Vendéglátóhelye Díj a Pizza, Kávé, Világbéke nevű helyé lett. Ismét átadta a Dining Guide az Életmű Díjat, amit Bíró Lajos vehetett át.

A fődíj bejelentése előtt idén is átadták a különdíjakat. Újdonság, hogy a Dining Guide korábban nem vizsgálta az éttermi kávélapokat, most azonban igen. A Dining Guide – Nespresso Az Év Éttermi Kávélapja Díjat a Stand Étterem kapta, ahol egy különleges One Eleven kávét szervíroznak fel, amely Molnár Attila négyszeres magyar baristabajnok soproni pörkölőjében készül. Szintén először adták át a Dining Guide – Royal Bliss Az Év Koktélbárja Díjat, melyet a nemzetközi hírnevet is szerzett Boutiq’Bar tulajdonosa, az ország legismertebb bártendere, Nagy Zoltán vett át. Az idei harmadik új elismerés a Dining Guide – Lánchíd De Luxe Brandy Az Év Szervizembere Díj. Az éttermekben kulcsszerepet játszik a maître, azaz a házigazda, aki meghatározza egy egész étterem miliőjét, hangulatát. A díjat Lizsicsár Miklós, a St. Andrea Restaurant étteremvezetője nyerte.

Mihályi László a díjjal

A Dining Guide – Az Év Cukrászdája Díjat a Mihályi Patisserie kapta, Mihályi László cukrász ikonikussá vált váci cukrászdája. A Dining Guide – Az Év Alternatív Vendéglátóhelye díjat a Dudás Szilárd és Dudás Szabolcs testvérek által jegyzett Pizza, Kávé, Világbéke zsebelte be. A Zwack Izabella Borkereskedés – Az Év Borlapja Díj az Arany Kaviár falát díszíti majd. A Dining Guide – Miele Az Év Ifjú Séftehetsége Díjat Farkas Richárd, a Pajta séfje kapta, a Dining Guide – Römerquelle Az Év Séfje Díj tulajdonosa pedig a Borkonyha és a Textúra séfje, Sárközi Ákos. Sárközi Ákosék egyébként dupláztak, a Dining Guide – Unicum Riserva Az Év Legígéretesebb Konyhája Díjat is ő vette át, és a Textúra étteremnek szólt az elismerés. A Dining Guide – Metro az Év Innovatív Konyhája Díj a Tiszavirág étteremé. A díjat az előremutató gasztronómiát képviselő szegedi étterem séfje, Kurucz Attila vette át.

Az életműdíjas Bíró Lajos

Idén másodszor adott át a Dining Guide életműdíjat, amivel egy egész életutat, egy teljes munkásságot értékelnek.

Egy olyan séfet és étteremtulajdonost kívánt a Dining Guide idén is díjazni, akinek tevékenysége generációkon képes átívelni. A díjat Bíró Lajos kapta.

Bátorságáról közismert, itthon először mert olyan alapanyagokhoz nyúlni, amelyek addig ki voltak rekesztve a jobb éttermek világából. A magyar gasztronómia egyik nagy megújítója, aki mindig kimondja, amit gondol, még ha az néha sok is.

Ismét független, külföldi szaktekintélyek határozták meg a rangsort

A Dining Guide idén is tartotta magát ahhoz, hogy külföldi szaktekintélyeket hoz, akik a végső döntéshozatalt segítik. Az egész éven át tartó tesztelésben, a magyar gyakorlattól eltérően továbbra sem vesznek részt elfogultsággal vádolható inspektorok, a hazai gasztronómiai életben érdekeltséggel bíró, aktív munkát végző séfek, étteremtulajdonosok, gasztronómiai tanácsadók és bloggerek. A nemzetközi szakmai zsűrit idén Enrico Crippa vezette, aki a három Michelin-csillagos Piazza Duomo étterem séfje. A Dining Guide évek óta dolgozik továbbá Fausto Arrighivel is, aki harminchat évet töltött el a világ legnagyobb nevű étteremkalauzánál, a Michelin Guide-nál.

Massimo Crippa és Fausto Arrighi

Mivel a Dining Guide elsősorban azon szempont szerint értékeli az éttermeket, hogy miként felelnek meg a saját kategóriájukban elvárható szintnek, olyan éttermeket is a legjobbak közé sorol, amelyek nem tekinthetők klasszikus csúcsétteremnek, mert progresszív étlappal, kötetlenebb stílusban és informálisabb szervizzel dolgoznak, ettől függetlenül kétségkívül csúcskategóriásak. A Dining Guide nem akarta ezek miatt szűkebbre szabni a tíz legjobb étterem listáját, így idén is 10+2 éttermet listáztak az ország legjobbjaiként.

Új csúcséttermet avattak, a Volkswagen-Dining Guide Év Étterme Díjat a Stand kapta

A Volkswagen-Dining Guide Év Étterme Díj birtokosa 2019-ben a Széll Tamás és Szulló Szabina vezette Stand 94+ ponttal.

A Dining Guide ítészei szerint a Standban a nemzetközi mércével is tökéletesen helytálló szakmai munka, a befektetett hit és energia egy olyan éttermet eredményezett, melynek további, nemzetközi eredményeiről minden bizonnyal fogunk még hallani a közeljövőben.

Az ország legjobb szakemberei közül került ki az a négy ember – a séfpároson kívül Hamvas Zoltán és Csahók Ibolya –, aki megálmodta és létrehozta Magyarország legújabb csúcséttermét. A hangsúlyosan magyar alapanyagokra épülő menüsorban megtaláljuk a sok éve tökéletesített, ikonikus gulyáslevest és a somlóit is, és nem hiányozhatnak olyan hazai büszkeségeink sem az étlapról, mint a kecsege és a kacsamáj.

Széll Tamás és Szulló Szabina

A Standot követi 93+ ponttal az Onyx. Az Onyx a magyar éttermek világában 2018-ban történelmet írt: elsőként érdemelte ki a két Michelin-csillagos minősítést. A második csillag érkezése óta az eddigieknél is hangsúlyosabban, valódi nemzetközi kulináris úti cél. Az étterem konyháját 2016 óta Mészáros Ádám vezeti, biztos kézzel.

Kilencvenhárom ponttal a tavalyi győztes, a Costes következik. Színvonalából az étterem semmit nem veszített. A hazai fine dining éttermek úttörője és állócsillaga 2010 óta őrzi Michelin-csillagát. Palágyi Eszter konyhafőnök magabiztos vezetése alatt ma már határozottan magyar alapanyagokra épít a menüsor. Olyan hagyományos magyar ételeket kóstolhatunk kortárs és rendkívül esztétikus megjelenésben, mint a csipketészta, a halászlé Fertő-tavi harcsából gyufatésztával, a paradicsomleves betűtésztával, a sárgaborsó­főzelék és a somlói galuska. Gazdag az étterem vadkínálata: az étlapon szarvas, vaddisznó; a céklával és kávéval készülő vadgalamb pedig a Costes signature étele.

Kilencvenkét pontos a Borkonyha, a Costes Downtown, valamint a Babel. A Sárközi Ákos vezette Borkonyha szépen összeállított, tiszta ízű tányérjain egyre hangsúlyosabbak a magyar konyha klasszikus elemei, legyen az kocsonya, puliszka vagy Fekete-erdő­desszert. A Costes Downtown konyhafőnöke, Tiago Sabarigo az utóbbi évben egymás után mutatott be újraértelmezett klasszikus magyar fogásokat, harcsát túrós csuszával, vadast, mákos gubát, máglyarakást és szilvás gombócot. A top éttermi kategória egyik legszínvonalasabb reggelijét is itt találjuk. A Babel Budapest egy nagyon egyedi felfogású, a divatos nordic cuisine stílus jegyeit is hordozó konyhát képvisel. Az artisztikus felfogású Veres István születési helyéről, Erdélyből származó, az ottani gasztronómiára jellemző alapanyagokkal kísérletezik. Így kerül erdélyi széna és gyógynövények a menüsorba; ikonikus fogásuk, a tojásos nokedli visszakerülése az étlapra pedig mindenképpen üdvözlendő.

Kilencvenegy ponttal szerepel a kalauzban a MÁK, valamint a St. Andrea Restaurant. A MÁK igazi állócsillag a hazai gourmet éttermek világában, állandó vendégkör, rajongótábor kíséri. Mizsei János szinte az étteremben nőtt fel és válik a szemünk előtt egyre karakteresebb séffé. A St. Andrea Restaurant rendszeres telt házzal fut, magabiztosan képviseli az innovatív, modern magyar konyhát. Az elegáns étterem bátran vállalja a marhapörköltet, töltött káposztát, véres hurkát és mákos gubát, a Békés megyei származású Barna Ádám séf jó ízléssel alkotja újra a magyar polgári és vidéki konyha klasszikusait.

Új belépő kilencven ponttal a Textúra, Sárközi Ákos és a Borkonyha csapatának új étterme. Koncepciózusan alkották meg, az étterembelsőt egy geometriai tétel köré építették, Georgij Voronoj ukrán matematikus Voronoj­celláinak elméletéből kiindulva, amely az enteriőrön túl a sült kacsamáj mousse előételben a tányéron is megjelenik.

Dudás Szabolcs

A Dining Guide Top 10+2-es listájának egyetlen vidéki szereplője, az Anyukám Mondta kilencven pontot érdemelt. Hazánk egyik legszerethetőbb étterme a Dudás Szabolcs és Dudás Szilárd alkotta testvérpárhoz köthető, az ország egy eldugott kisvárosában országos hírű, afféle kulináris zarándokhellyé nőtte ki magát. A top minőségű olasz alapanyagok – legyen az burrata vagy kiválasztott sonkamestertől érkező prosciutto – mellett ott a helye az étlapon a magyar malacfülnek és a házilag savanyított zöldségeknek is.

Utána nyolcvankilenc ponttal az Olimpia következik a sorban, amely fogalom a hazai gourmet éttermek világában. A progresszív attitűdért Ádám Csaba tulajdonos/séf felel. A naponta változó, táblás kínálatáról híres étterem kerül minden sallangot, a pincehelyiségben zajló teljesítmény önmagáért beszél.

A Top 10+2-es listát nyolcvankilenc ponttal Magyarország legrégebbi fine dining étterme, az Arany Kaviár zárja. A várnegyedbeli étterem egyszerre őrzi saját hagyományait, ugyanakkor képes a megújulásra is. Egyes orosz fogásait több mint huszonöt éve készítik és tökéletesítik, az utóbbi években pedig hazai édesvízi halas ételekkel bővítették a menüsort, és az eddigieknél jóval hangsúlyosabban jelennek meg fogásaikban a magyar alapanyagok. Champagne vacsorák és hétvégi pezsgős reggelik színesítik az étterem életét, a konyha élén Kanász Lászlót találjuk.

Bemutatkozott a Made in Hungary Top Gasztronómiai Társulás

Az idei gála legkülönlegesebb momentuma a Made in Hungary Top Gasztronómia Társulás létrehozásának bejelentése volt. Útjára indul ugyanis egy nagyon különleges és sokra hivatott vállalkozás: a Made in Hungary Top Gasztronómiai Társulást a Dining Guide és a Magyar Bocuse d’Or Akadémia hívta életre a húsz legjobb hazai étterem részvételével.

A társulás célkitűzése a magyar gasztronómia legnagyobb presztízsű, nemzetközileg elismert alapanyagkettősének összekapcsolása a legjobb magyar séfek teljesítményével.

Az első ilyen alapanyag-választás a kacsamáj, és a magyar borászat csúcsteljesítménye, a hatputtonyos Tokaji Aszú.

A külföldön is elismert presztízs hazai alapanyag, a kacsamáj, valamint a legismertebb magyar bor, a Tokaji Aszú a topséfek kezében egy Made in Hungary elnevezésű fogássá változik. Február 26-ától a Top 20 étterem étlapjain a Made in Hungary logó feltüntetése alatt mindenki számára elérhetővé és rendelhetővé válik az adott étterem Made in Hungary kacsamáj és Tokaji Aszú koncepciója.

Ez is érdekelhet:

Close