Close
Take me home – Az egyik leghíresebb vodka alapú koktél, Boutiq’Bar módra

Take me home – Az egyik leghíresebb vodka alapú koktél, Boutiq’Bar módra

„Take me home! Extrém név egy koktélnak, de valójában benne rejlik a kimenős esték árnyalt lényege.” – vallják az egyik legvagányabb budapesti koktélbárban, a Boutiq-ban. Hogy mégis mit takar a név, és mit rejt az “elviteles” műanyagpohár? Leteszteltük, és ha már úgy alakult, a receptre is lecsaptunk!

Nem csak étteremből, koktél- és speakeasy bárból is egyre több jót találunk Budapesten. De hiába kevernek iható New York sajttortát már a Kazinczy utcában is, azt, hogy a Boutiq korszakalkotó volt, kár lenne vitatni.

Most Bednárik Nikitől, a Boutiq oszlopos tagjától kaptunk egy klassz receptet, és kóstoltunk egy feltuningolt koktélt, ami tulajdonképpen a Moscow mule spoilerezett változata.

Mielőtt viszont elárulnánk, hogy készítheted el akár otthon is, elmeséljük a moszkvai öszvér izgalmas történetét!

Vodka és gyömbérsör, rézbögrében

Hogyan hódította meg egy háromösszetevős koktél a világot? Hát, az igazság az, hogy erről két legenda is létezik.

Az első szerint a New York-i Chatham Hotelben született az első Moscow mule. 1941-ben Jack Morgan Cock ‘n’ Bull gyömbérsör rakománya pont megérkezett, amikor két barátjával, John G. Martinnal és Rudolp Kunettel italozott a Chatham bárjában. Mivel Martin és Kunett a Smirnoff vodka értékesítésével foglalkozott, elkezdte őket izgatni, milyen lenne, ha összekevernék a termékeket. Egy kis vodka, gyömbérsör és némi citrom. Rendeltek jeget és citromot, rátöltötték az italokat, elszámoltak ötig, majd lehúzták az első Moscow mule-t.

Nem sokkal később Martin már egy Polaroid fényképezőgéppel a nyakában járta a bárokat, ahol bártenderekkel fotózta a vodkát és a belőle készült, rézbögrében szervírozott italt. Állítólag az egyik képet mindig megtartotta, a másikat pedig otthagyta a bárban. A következő bárban már úgy mutogatta a fotókon a koktélt, mint a szomszéd bár kedvenc italát – így lett rövidesen az egyik leghíresebb koktél a Moscow mule, és az amerikai szeszesital-piac legnépszerűbb itala a vodka.

De létezik egy másik történet is, miszerint egy puszta véletlen vezetett a koktél születéséhez. A koktél feltalálója ebben a sztoriban Wes Price, a már említett Jack Morgan head bartendere, aki azt a feladatot kapta, hogy pucolja ki a bár raktárát az olyan felesleges áruktól, mint a Smirnoff vodka és a gyömbérsör.

“Csak ki akartam tisztítani az alagsort, próbáltam megszabadulni a sok felesleges, beragadt árutól” – mondta állítólag Price.

Az igazságot valószínűleg már sosem tudjuk meg, de Niki receptjét igen.

A recept

Hozzávalók:

  • 40 ml vodka
  • 20 ml lime
  • 20 ml málna püré
  • gyömbérsör
  • bazsalikom hab
  • menta
  • liofilizált gyümölcsök
  • porcukor
  • jég

A vodkát összekeverjük a lime-mal és a málnapürével, majd a jégre töltjük. Felöntjük gyömbérsörrel és összekeverjük. Erre kerül a bazsalikom hab, végül a menta, a liofilizált – azaz fagyasztva szárított – gyümölcsök, és a porcukor.

Ha nincs kedvünk elkészíteni, akár elvitelre is kérhetjük a Boutiq’Barban.

Fotók: Gyana Dániel

take me home | gyömbérsör | vodka | koktélbár | lime

FOLYTASD EZZEL

Egészen különleges koktélok hódították meg a világ legjobb bárjait 2022-ben

Champagne királya megérkezett – A Moët & Chandon-sztori

Rendeld meg a Roadster magazin 10. számát!
Izgalmas, színes és gazdag. Ha három szóval kellene jellemeznünk legújabb, jubileumi kiadásunkat, akkor ezeket a szavakat választanánk. Miért mondjuk ezt? Mert megjártuk Kappadókiát, Valenciát és Kelet-Tirolt. Találkoztunk a háromszoros olimpiai bajnok Szilágyi Áronnal, a világ egyik legérdekesebb újságírójával, Malcolm Gladwell-lel, a provokatív, magyar származású fotóssal, Pol Kuruczzal, plusz összehoztunk az eddigi legvidámabb borítónkat, amivel Budapestet ünnepeljük. A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat, a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet. Megnézem, mert érdekel!
Instagram