Close
Take me home – Az egyik leghíresebb vodka alapú koktél, Boutiq’Bar módra

Take me home – Az egyik leghíresebb vodka alapú koktél, Boutiq’Bar módra

„Take me home! Extrém név egy koktélnak, de valójában benne rejlik a kimenős esték árnyalt lényege.” – vallják az egyik legvagányabb budapesti koktélbárban, a Boutiq-ban. Hogy mégis mit takar a név, és mit rejt az “elviteles” műanyagpohár? Leteszteltük, és ha már úgy alakult, a receptre is lecsaptunk!

Nem csak étteremből, koktél- és speakeasy bárból is egyre több jót találunk Budapesten. De hiába kevernek iható New York sajttortát már a Kazinczy utcában is, azt, hogy a Boutiq korszakalkotó volt, kár lenne vitatni.

Most Bednárik Nikitől, a Boutiq oszlopos tagjától kaptunk egy klassz receptet, és kóstoltunk egy feltuningolt koktélt, ami tulajdonképpen a Moscow mule spoilerezett változata.

Mielőtt viszont elárulnánk, hogy készítheted el akár otthon is, elmeséljük a moszkvai öszvér izgalmas történetét!

Vodka és gyömbérsör, rézbögrében

Hogyan hódította meg egy háromösszetevős koktél a világot? Hát, az igazság az, hogy erről két legenda is létezik.

Az első szerint a New York-i Chatham Hotelben született az első Moscow mule. 1941-ben Jack Morgan Cock ‘n’ Bull gyömbérsör rakománya pont megérkezett, amikor két barátjával, John G. Martinnal és Rudolp Kunettel italozott a Chatham bárjában. Mivel Martin és Kunett a Smirnoff vodka értékesítésével foglalkozott, elkezdte őket izgatni, milyen lenne, ha összekevernék a termékeket. Egy kis vodka, gyömbérsör és némi citrom. Rendeltek jeget és citromot, rátöltötték az italokat, elszámoltak ötig, majd lehúzták az első Moscow mule-t.

Nem sokkal később Martin már egy Polaroid fényképezőgéppel a nyakában járta a bárokat, ahol bártenderekkel fotózta a vodkát és a belőle készült, rézbögrében szervírozott italt. Állítólag az egyik képet mindig megtartotta, a másikat pedig otthagyta a bárban. A következő bárban már úgy mutogatta a fotókon a koktélt, mint a szomszéd bár kedvenc italát – így lett rövidesen az egyik leghíresebb koktél a Moscow mule, és az amerikai szeszesital-piac legnépszerűbb itala a vodka.

De létezik egy másik történet is, miszerint egy puszta véletlen vezetett a koktél születéséhez. A koktél feltalálója ebben a sztoriban Wes Price, a már említett Jack Morgan head bartendere, aki azt a feladatot kapta, hogy pucolja ki a bár raktárát az olyan felesleges áruktól, mint a Smirnoff vodka és a gyömbérsör.

“Csak ki akartam tisztítani az alagsort, próbáltam megszabadulni a sok felesleges, beragadt árutól” – mondta állítólag Price.

Az igazságot valószínűleg már sosem tudjuk meg, de Niki receptjét igen.

A recept

Hozzávalók:

  • 40 ml vodka
  • 20 ml lime
  • 20 ml málna püré
  • gyömbérsör
  • bazsalikom hab
  • menta
  • liofilizált gyümölcsök
  • porcukor
  • jég

A vodkát összekeverjük a lime-mal és a málnapürével, majd a jégre töltjük. Felöntjük gyömbérsörrel és összekeverjük. Erre kerül a bazsalikom hab, végül a menta, a liofilizált – azaz fagyasztva szárított – gyümölcsök, és a porcukor.

Ha nincs kedvünk elkészíteni, akár elvitelre is kérhetjük a Boutiq’Barban.

Fotók: Gyana Dániel

Megjelent a legújabb Roadster magazin!
Ismét egy magazin azoknak, akik szerint nem arra születtünk, hogy a négy fal között üljünk, akik szerint az élet olyasmi, amit nagykanállal kell fogyasztani és amiből sosem lehet elég. 170 oldalnyi friss, színes és energiával teli kontent felfedezőknek, kalandoroknak, inspirációt keresőknek mindarról, ami miatt érdemes nekivágni a világnak. Ha velünk tartanál ezen az utazáson, ezen a linken megrendelheted a magazint.
Close

Iratkozz fel a hírlevelünkre!

Iratkozz fel a Roadster hírlevelére, hogy mindig értesülj a legizgalmasabb hírekről, sztorikról és véleményekről az utazás, a dizájn és a gasztronómia világából!
Feliratkozom