Take me home - Az egyik leghíresebb vodka alapú koktél, Boutiq'Bar módra

„Take me home! Extrém név egy koktélnak, de valójában benne rejlik a kimenős esték árnyalt lényege.” - vallják az egyik legvagányabb budapesti koktélbárban, a Boutiq-ban. Hogy mégis mit takar a név, és mit rejt az "elviteles" műanyagpohár? Leteszteltük, és ha már úgy alakult, a receptre is lecsaptunk!

Nem csak étteremből, koktél- és speakeasy bárból is egyre több jót találunk Budapesten. De hiába kevernek iható New York sajttortát már a Kazinczy utcában is, azt, hogy a Boutiq korszakalkotó volt, kár lenne vitatni.

Most Bednárik Nikitől, a Boutiq oszlopos tagjától kaptunk egy klassz receptet, és kóstoltunk egy feltuningolt koktélt, ami tulajdonképpen a Moscow mule spoilerezett változata.

Mielőtt viszont elárulnánk, hogy készítheted el akár otthon is, elmeséljük a moszkvai öszvér izgalmas történetét!

Vodka és gyömbérsör, rézbögrében

Hogyan hódította meg egy háromösszetevős koktél a világot? Hát, az igazság az, hogy erről két legenda is létezik.

Az első szerint a New York-i Chatham Hotelben született az első Moscow mule. 1941-ben Jack Morgan Cock 'n' Bull gyömbérsör rakománya pont megérkezett, amikor két barátjával, John G. Martinnal és Rudolp Kunettel italozott a Chatham bárjában. Mivel Martin és Kunett a Smirnoff vodka értékesítésével foglalkozott, elkezdte őket izgatni, milyen lenne, ha összekevernék a termékeket. Egy kis vodka, gyömbérsör és némi citrom. Rendeltek jeget és citromot, rátöltötték az italokat, elszámoltak ötig, majd lehúzták az első Moscow mule-t.

Nem sokkal később Martin már egy Polaroid fényképezőgéppel a nyakában járta a bárokat, ahol bártenderekkel fotózta a vodkát és a belőle készült, rézbögrében szervírozott italt. Állítólag az egyik képet mindig megtartotta, a másikat pedig otthagyta a bárban. A következő bárban már úgy mutogatta a fotókon a koktélt, mint a szomszéd bár kedvenc italát - így lett rövidesen az egyik leghíresebb koktél a Moscow mule, és az amerikai szeszesital-piac legnépszerűbb itala a vodka.

De létezik egy másik történet is, miszerint egy puszta véletlen vezetett a koktél születéséhez. A koktél feltalálója ebben a sztoriban Wes Price, a már említett Jack Morgan head bartendere, aki azt a feladatot kapta, hogy pucolja ki a bár raktárát az olyan felesleges áruktól, mint a Smirnoff vodka és a gyömbérsör.

"Csak ki akartam tisztítani az alagsort, próbáltam megszabadulni a sok felesleges, beragadt árutól" - mondta állítólag Price.

Az igazságot valószínűleg már sosem tudjuk meg, de Niki receptjét igen.

A recept

Hozzávalók:

  • 40 ml vodka
  • 20 ml lime
  • 20 ml málna püré
  • gyömbérsör
  • bazsalikom hab
  • menta
  • liofilizált gyümölcsök
  • porcukor
  • jég

A vodkát összekeverjük a lime-mal és a málnapürével, majd a jégre töltjük. Felöntjük gyömbérsörrel és összekeverjük. Erre kerül a bazsalikom hab, végül a menta, a liofilizált - azaz fagyasztva szárított - gyümölcsök, és a porcukor.

Ha nincs kedvünk elkészíteni, akár elvitelre is kérhetjük a Boutiq'Barban.

Fotók: Gyana Dániel

koktélbár | take me home | moscow mule | boutiq bar | budapest | lime

FOLYTASD EZZEL

Merész kampánnyal robban be a Reebok új kollekciója

A modern luxus nyomában a Range Roverrel

Rendeld meg a Roadster magazin 18. számát!

Megérkezett a tél, már ki lehet csomagolni a Roadster legújabb, sorrendben 18. lapszámát. Mit találunk benne? A Costa Smeralda fedélzetén kipróbáljuk, milyen az élet egy tengerjárón Barcelona és Nápoly között. Ellátogatunk a luxusipar nagyágyúival dolgozó Edinas Paper kőbányai műhelyébe, megmutatjuk, milyen finomságokkal lehet átvészelni a hideg hónapokat, és megismerkedünk a római Palazzo Talìával is, amelyet az olasz rendezőzseni, Luca Guadagnino álmodott meg. Aktuális számunkban is rengeteg izgalmas helyszín bukkan fel: ilyen a kanadai Yukon vidék, az Amalfi-part, a Côte d’Azur-on kipróbáltuk, milyen az új Audi S5. Északabbra is elkalandoztunk: a lapszám talán legszimpatikusabb szereplője az a négy norvég fiatal, akik egy elhagyatott halfeldolgozó üzemet alakították át a skandináv ország és talán Európa legcoolabb pontjává. Ezen kívül bemutatunk öt divatbrandet, akiket érdemes követni, megvizsgáljuk, milyen volt az elmúlt száz évben a lejtők divatja és még ezen kívül is rengeteg izgalmas témánk van, de itt megállunk.

Megnézem, mert érdekel!
“Útra keltünk és összegyűjtöttük a legkiemelkedőbb hazai szállásokat és vendéglátóhelyeket számotokra. Ezek a helyek garantáltan felejthetetlen élményeket kínálnak, legyen szó romantikus pihenésről a Balaton partján vagy egy kulináris felfedezőútról Budapesten.”
Izing Róbert Izing Róbert, főszerkesztő

Legfrissebb ajánlataink

Irány a Roadster Select
teljes adatbázisa
Tényleg ez a világ legjobb luxusterepjárója? Most kiderül!
Hirdetés