Close
Két Michelin-csillagot kapott a budapesti Onyx Étterem

Két Michelin-csillagot kapott a budapesti Onyx Étterem

Budapesten tartották a gasztronómiai világ egyik legfontosabb éves eseményét, a Michelin-kalauz díjátadó gáláját. Hétfő este a Várkert Bazárban derült ki, hogy mostantól fővárosunkban is foglalhatunk asztalt két Michelin-csillagot kiérdemelt étterembe.

A rangos elismerést a Mészáros Ádám-vezette Onyx kapta, amely az eddigi egy csillagja mellé még egyet begyűjthetett, s ezzel együtt történelmet írt: az első kétcsillagos magyarországi vendéglátóhely lett.

Óriási dolog ez hazánk gasztronómiai életében, főleg ha figyelembe vesszük, hogy 2017-ben egy éttermünk sem kapott, mi több, a Tantitól elvették a csillagját.

Mészáros Ádám két esztendeje irányítja a 2007-ben alapított Onyx konyháját, miután onnan távozott az első csillagot nyert Széll Tamás, Szulló Szabina páros. A fiatal séf könnyes szemmel vette át a díjat.

Szintén sikerként könyvelhetjük el, hogy a Sárközi Ákos által irányított Borkonyha, a Tiago Sabarigo konyhafőnökségével működő Costes Downtown és a Palágyi Eszter-vezette Costes megtartotta csillagát.

Ajánlott étteremként bekerült a Michelin Main Cities of Europe Guide 2018 kiadványába az Ádám Csaba fémjelezte Olimpia étterem, Széll Tamás étterme, a Belvárosi Piacon berendezett Stand 25 pedig Bib Gourmand minősítést kapott.

A Várkert Bazárban további négy Közép-Európa ország, Lengyelország, Ausztria, Csehország és Görögország csillagait hirdették még ki. A rangos eseményen mintegy száz Michelin-csillagos szakács vett részt (noha tudjuk, hogy a csillagokat éttermek kapják, nem pedig séfek – de néha muszáj egyszerűsíteni), huszonöt háromcsillagos séf  a Belvárosi Piacon megkóstolta a legismertebb magyar séfek hazai alapanyagokból összeállított regionális menüit.

A gasztronómia Oscarjának tekinthető Michelin-kalauz története több mint száz évvel ezelőtt indult, amikor a gumiabroncsairól ismertté vált Michelin-testvérek 1900-ban kiadták az autósoknak fontos információkat tartalmazó kiskönyvet. 1936-ban már három csillaggal osztályozták a legjobb vendéglátóhelyeket: az első csillag a kiegyensúlyozott színvonalért és az ízekért jár az étteremnek, a másodiknál már a szervizen van a hangsúly.

Ez is érdekelhet:

(Fotók: Getty Images, MTI)

Itt a Roadster legújabb, negyedik száma!
Ismét egy magazin azoknak, akik szerint nem arra születtünk, hogy a négy fal között üljünk, akik szerint az élet olyasmi, amit nagykanállal kell fogyasztani és amiből sosem lehet elég. 170 oldalnyi friss, színes és energiával teli kontent felfedezőknek, kalandoroknak, inspirációt keresőknek mindarról, ami miatt érdemes nekivágni a világnak. Ha velünk tartanál ezen az utazáson, ezen a linken megrendelheted a magazint.
Close

Iratkozz fel a hírlevelünkre!

Iratkozz fel a Roadster hírlevelére, hogy mindig értesülj a legizgalmasabb hírekről, sztorikról és véleményekről az utazás, a dizájn és a gasztronómia világából!
Feliratkozom