Close
Két Michelin-csillagot kapott a budapesti Onyx Étterem

Két Michelin-csillagot kapott a budapesti Onyx Étterem

Budapesten tartották a gasztronómiai világ egyik legfontosabb éves eseményét, a Michelin-kalauz díjátadó gáláját. Hétfő este a Várkert Bazárban derült ki, hogy mostantól fővárosunkban is foglalhatunk asztalt két Michelin-csillagot kiérdemelt étterembe.

A rangos elismerést a Mészáros Ádám-vezette Onyx kapta, amely az eddigi egy csillagja mellé még egyet begyűjthetett, s ezzel együtt történelmet írt: az első kétcsillagos magyarországi vendéglátóhely lett.

Óriási dolog ez hazánk gasztronómiai életében, főleg ha figyelembe vesszük, hogy 2017-ben egy éttermünk sem kapott, mi több, a Tantitól elvették a csillagját.

Mészáros Ádám két esztendeje irányítja a 2007-ben alapított Onyx konyháját, miután onnan távozott az első csillagot nyert Széll Tamás, Szulló Szabina páros. A fiatal séf könnyes szemmel vette át a díjat.

Szintén sikerként könyvelhetjük el, hogy a Sárközi Ákos által irányított Borkonyha, a Tiago Sabarigo konyhafőnökségével működő Costes Downtown és a Palágyi Eszter-vezette Costes megtartotta csillagát.

Ajánlott étteremként bekerült a Michelin Main Cities of Europe Guide 2018 kiadványába az Ádám Csaba fémjelezte Olimpia étterem, Széll Tamás étterme, a Belvárosi Piacon berendezett Stand 25 pedig Bib Gourmand minősítést kapott.

A Várkert Bazárban további négy Közép-Európa ország, Lengyelország, Ausztria, Csehország és Görögország csillagait hirdették még ki. A rangos eseményen mintegy száz Michelin-csillagos szakács vett részt (noha tudjuk, hogy a csillagokat éttermek kapják, nem pedig séfek – de néha muszáj egyszerűsíteni), huszonöt háromcsillagos séf  a Belvárosi Piacon megkóstolta a legismertebb magyar séfek hazai alapanyagokból összeállított regionális menüit.

A gasztronómia Oscarjának tekinthető Michelin-kalauz története több mint száz évvel ezelőtt indult, amikor a gumiabroncsairól ismertté vált Michelin-testvérek 1900-ban kiadták az autósoknak fontos információkat tartalmazó kiskönyvet. 1936-ban már három csillaggal osztályozták a legjobb vendéglátóhelyeket: az első csillag a kiegyensúlyozott színvonalért és az ízekért jár az étteremnek, a másodiknál már a szervizen van a hangsúly.

Ez is érdekelhet:

(Fotók: Getty Images, MTI)

Close