Szardínián így csökkentenék a turistaáradatot

Aki valaha járt már Olaszország egyik legszebb szigetén, tudja jól, hogy Szardínia partjainak szépsége szinte vetekszik a Karib-térségével. A smaragd-indigószín tenger meghökkentően tiszta, ám néhány strand sajnos a legmelegebb hónapokban annyira zsúfolttá válik, hogy aligha lehet élvezni a természetet. Stintino La Pelosa nevű strandján 2020-tól például limitálják a napi látogatók számát. 

Nyaranta több tízezren kíváncsiak a La Pelosa strandra, amivel alapvetően nem is lenne probléma, de az ökoszisztéma annyira nem örül neki, hogy a meseszép part ennyire népszerű lett. Ma még ugyan kristálytiszta a tenger, de a turistaáradat visszafordíthatatlan következményekkel járhat, ha nem szigorítanak a túl szabad strandoláson.

Már megkezdődtek a korlátozások: bírsággal sújtják az önfeledten cigarettázókat, és rendhagyó módon sem törölközőt, sem strandtáskát nem lehet a területre vinni.

A textíliák ugyanis fel-felmarkolják La Pelosa homokját, és ez akár ártalmas is lehet. Emellett a kagylógyűjtés is tiltott.

2020-tól a szigorítás tovább gyűrűzik: napi ezerötszáz látogatóban maximalizálják a strandolókat, és belépőt kell fizetni a partszakaszra.

Elsőre elég keménynek tűnik mindez, de nemcsak a természetnek kedveznek vele, hanem a látogatóknak is: a befolyt összeggel ugyanis La Pelosa élhetőbb működését támogatják majd, így több erőforrás jut a takarításra, a strand felügyeletére is.

Ez is érdekelhet:

Létező pszichés betegség az utazásmánia?

Dromománia – már 2000-ben bekerült A mentális zavarok diagnosztikai és statisztikai kézikönyve kiadványba. Valós mentális panasz, ha valaki folyton messzi tájakra vágyódik?

(Fotók: Getty Images, Unsplash)

földközi-tenger | strand | túlturistásodás | overtourism | kagyló

FOLYTASD EZZEL

Ezzel a tíz fantasztikus dizájntárggyal a legmenőbb hellyé teheted az otthonod

10+1 ikonikus és gyönyörű lámpa, ami garantáltan feldobja az otthonod

Rendeld meg a Roadster magazin 14. számát!

Beköszöntött a tél, és vele együtt megérkezett a Roadster magazin legfrissebb, 14. száma. Mit találunk benne? Kajakkal bejárjuk Grönland izgalmas és lenyűgöző helyeit, találkozunk a világ egyik leghíresebb párterapeutájával, Esther Perellel, és a Netflix által világhírűvé vált dél-koreai séffel, Jeong Kwannal, motorral részt veszünk a Balkan Rallyn, és beszélgetünk Kelecsényi Milán férfiruha-készítővel is. A Dél-afrikai Köztársaságban teszteljük, milyen az új AUDI Q8, és elbeszélgetünk a zoknik Rolls Royce-át gyártó Iszató Nisigucsival is. Elmegyünk egészen Kenyáig, hogy elefántokat nézzünk, az Őrségben kipróbáljuk, milyen a régió legújabb kabinháza, a Kástu, bemutatjuk a Déryné Kenyeret, a város új pékségét, teszteltjük az új elektromos KIÁt, ezen kívül pedig találkozunk még Berki Blanka topmodellel, Áron Eszter divattervezővel és sokan másokkal. A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat, a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet.

Megnézem, mert érdekel!
Iratkozz fel a hírlevelünkre!
Iratkozz fel a Roadster hírlevelére, hogy mindig értesülj a legizgalmasabb hírekről, sztorikról és véleményekről az utazás, a dizájn és a gasztronómia világából!
Feliratkozom