Close
Így lehet jobb az idei karácsony, mint eddig bármelyik

Így lehet jobb az idei karácsony, mint eddig bármelyik

Valami elromlott a karácsonnyal, igaz? Szerintem igen, ezért is kapcsolódott fel egy kis fény a lelkemben, amikor először olvastam az interneten a “lassú karácsony” szóösszetételt.

Nem úgy nőttem fel, hogy a karácsonyt lassúnak szerettem volna látni, és nem hittem volna, hogy eljön az idő, amikor a legnagyobb keresztény ünnep mellé ez a jelző tűnik a legvonzóbb megoldásnak. Hiszen a karácsony legfontosabb, holtomiglan-holtodiglan jelzője eddig a boldog volt. “Boldog karácsonyt!”, olvashatjuk mindenhol, főleg reklámszpotok végén és az üzletek kirakataiban. Aztán meghitt is tud lenni a karácsony, állítólag. Mondjuk amíg az ember eljut a karácsonyig, a bevásárlás, a sorban állás, a tömeg, a rohangászás, a programok összehangolása, a munkahelyi ügyek elintézése, hogy az embernek ne kelljen legalább két napig ránéznie az emailjeire, azt leginkább egy UFC-meccshez tudom hasonlítani.

Az egyik sarokban ott vagyok én, a másikban Conor McGregor. Vagy még rosszabb: az a fickó, aki elverte Conor McGregort. És dühös arccal elindul felém a ring túlsó feléből.

Szóval valami elromlott a karácsonnyal, a ráaggatott jelzők kiüresedtek, és az egész kicsit olyan lett, mint amit Bojack Horseman (félig ember, félig ló) mondott: ez az ünnep nem más, mint a karácsonyi akvizíció nevű küldetés kipipálása. Mire eljutunk az ajándékozásig, vagy addig, hogy megpróbáljuk élvezni, átélni ezt az ünnepet, ki vagyunk véreztetve, és kimerült zombikként terülünk el a kanapén. És ez így nem jó.

Vannak nálam okosabb emberek (sokan vannak, de én most egy bizonyos csoportjukról beszélek), akik már korábban észrevették, hogy itt valami nagyon nincsen rendben. Ilyen emberek ültek a BBC-nél, amikor pár éve a kötelező karácsonyi film helyett főműsor időben, két teljes órán keresztül egy rénszarvas-szánt mutattak, amint lassan halad át a hóval borított lappföldi tájon.

Egyértelmű az üzenet, igaz? Most ne a tévét bámulja, kedves néző, hanem foglalkozzon a családjával, a szeretteivel.

Érdekes egyébként, hogy a slow mozgalom nem a 21. században indult, hanem 1986-ban. Lám, voltak emberek, akiknek már az internet és az okostelefon nélküli világ is elviselhetetlenül gyors és kapkodó volt! Claudio Petrini azért indította el a mozgalmat, mert Rómában megnyitott az első McDonald’s, az olasz pedig annyira gyűlölte a gyorséttermeket, hogy meg sem állt, amíg a kezdeményezése globális trenddé nem vált. A slow-mozgalom azóta kilépett a gasztronómiai keretek közül, van már slow fashion, sőt, slow living, azaz lassú élet is. Éppen ideje volt, hogy a karácsonyra is kiterjesszük ezt a koncepciót.

Egy angol újságíró, Tom Hodgkinson egy cikkében tíz olyan tanácsot fogalmazott meg, amelyek elsajátításával lelassíthatjuk a karácsonyunkat – ebből választottam ki a hat kedvencemet. 1.) A legfontosabb, hogy energiát kell belefektetnünk abba, hogy a karácsonyunk olyan hosszú legyen, amennyire csak lehetséges. Próbáljunk ne dolgozni a két ünnep között – akár úgy, hogy előtte keményebben hajtunk a szokásosnál. 2.) Énekeljünk! 3.) Elő a játékokkal! Nem a Red Dead Redemption-nel, hanem a régi társasjátékokkal.) 4.) Olvassunk! 5.) Nézzünk régi filmeket! 6.) Aludjunk sokat!

Ami kimaradt Hodgkinson cikkéből, azt én most pótlom: tegyük le a telefonokat!

Az offline az új luxus, úgyhogy rakjuk el őket valahová, és szentestén nagyvonalúan feledkezzünk meg róluk.

Én főzni is fogok valamit, bár ha belegondolok abba az ételmennyiségbe, ami a családi vacsoráinkat jellemzi, jobb lesz, ha nem főzök. Fogok olvasni, sokat alszom majd, és amikor senki sem hall, talán énekelek is egy kicsit.

És végezetül még egy fogadalom: én idén senkinek sem boldog vagy meghitt karácsonyt fogok kívánni, hanem lassút. Mert a lassú az új boldog.

FOLYTASD EZZEL
Kiderült, hogy felfoghatatlan értékű vagyona van a nagy-britanniai milliárdosoknak
"Tényleg mindent ki kéne tiltani, ami orosz"– mondták az ukrán filmesek Cannes-ban
Rendeld meg a Roadster magazin 7. számát!
Friss lapszámunkban ismét megnövelt terjedelemben, 220 oldalon a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat, a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet. Felsorolni is nehéz, mennyi izgalmas történetet meséltünk el az új számban, de ha szeretnél többet tudni, akkor kattints ide az alábbi linkre! Megnézem, mert érdekel!
Close
HELLO, EZ ITT A
ROADSTER
Kövess minket a Facebookon!
Történetek, amiket nem fogsz elfelejteni!

Iratkozz fel a hírlevelünkre!

Iratkozz fel a Roadster hírlevelére, hogy mindig értesülj a legizgalmasabb hírekről, sztorikról és véleményekről az utazás, a dizájn és a gasztronómia világából!
Feliratkozom