Latkesz-variációk, amik nem hiányozhatnak az asztalról Hanukakor

A latkesz, azaz a burgonyából készült tócsni éppen annyira része a Hanuka-menünek, mint a zsidótojás, a maceszgombócos libaleves vagy éppen a kalács.

A latkesz egy rendkívül egyszerű fogás, amit számos módon készíthetünk, annak ellenére, hogy a leggyakrabban édes almaszósszal, vagy tejföllel és snidlinggel kerül az asztalra. Erre mutatunk öt változatot.

A latkesz alapreceptjének hozzávalói:

  • néhány nagyobb burgonya
  • 1 közepes fej vöröshagyma
  • 3-4 nagyobb tojás
  • 1/2 csészényi liszt
  • só, bors
  • olaj

A burgonyát megpucoljuk, lereszeljük, lesózzuk, picit pihenni hagyjuk, majd kinyomkodjuk belőle a vizet. Hozzáadjuk az apróra vágott hagymát, a tojást, a lisztet, sózzuk, borsozzuk és elkeverjük. Olajat hevítünk, amibe kanállal adagoljuk a formás tócsnikat. A forró olajba kerülést követően kissé lelapítjuk a tésztát és szép, aranybarnára sütjük mindkét felüket.

1. Klasszikus almaszószos

Az alaprecept szerint elkészítjük a tócsnikat. Egy kis lábasba beletesszük a kockára vágott almát, öntünk alá egy pici vizet, megszórjuk cukorral vagy meglocsoljuk, ízlésünk szerint tehetünk hozzá egy kevés vanília aromát és már csepp citromlevet is. Megpároljuk az almát, majd botmixerrel pürésítjük.

2. Klasszikus tejfölös

Szintén az alaprecept szerint elkészítjük a latkeszt. Tálalás előtt a tejfölt sózzuk, picit borsozzuk és belekeverjük az apróra vágott metélőhagymát vagy snidlinget. Mártogatósként helyezzük a tócsnik mellé.

3. Szénhidrát-csökkentett

A klasszikus receptből a burgonyát lecserélhetjük cukkinira is. Ebben az esetben a lesózott cukkinit érdemes 10-15 percig pihentetni, majd kézzel nagyon alaposan kinyomkodni belőle a vizet, hogy a latkesz ne "ázzon el" és az étel finom, ropogós maradjon. Tejfölös mártogatóssal ajánlott tálalni.

4. Lazacos

Az alaprecept szerint elkészített tócsnikra ráteszünk egy kevés tejfölt, egy kis adag füstölt lazacot, mikrozöldekkel díszítjük és azonnal fogyasztjuk. Amennyiben pici latkeszt készítünk, vendégváró falatkáknak is tökéletes.

5. Buggyantott tojással tálalt

Az alaprecept alapján megsütött tócsnikra ráteszünk egy kevés kapros tejfölt, rászórunk kockára vágott céklát. A hagyományos módon elkészítjük a buggyantott tojást és ráhelyezzük a latkesz tetejére. Azonnal fogyasztjuk.

(Fotók: Getty)

latkesz | hanuka | nagy sztori | tócsni

FOLYTASD EZZEL

Ezzel a tíz fantasztikus dizájntárggyal a legmenőbb hellyé teheted az otthonod

10+1 ikonikus és gyönyörű lámpa, ami garantáltan feldobja az otthonod

Rendeld meg a Roadster magazin 14. számát!

Beköszöntött a tél, és vele együtt megérkezett a Roadster magazin legfrissebb, 14. száma. Mit találunk benne? Kajakkal bejárjuk Grönland izgalmas és lenyűgöző helyeit, találkozunk a világ egyik leghíresebb párterapeutájával, Esther Perellel, és a Netflix által világhírűvé vált dél-koreai séffel, Jeong Kwannal, motorral részt veszünk a Balkan Rallyn, és beszélgetünk Kelecsényi Milán férfiruha-készítővel is. A Dél-afrikai Köztársaságban teszteljük, milyen az új AUDI Q8, és elbeszélgetünk a zoknik Rolls Royce-át gyártó Iszató Nisigucsival is. Elmegyünk egészen Kenyáig, hogy elefántokat nézzünk, az Őrségben kipróbáljuk, milyen a régió legújabb kabinháza, a Kástu, bemutatjuk a Déryné Kenyeret, a város új pékségét, teszteltjük az új elektromos KIÁt, ezen kívül pedig találkozunk még Berki Blanka topmodellel, Áron Eszter divattervezővel és sokan másokkal. A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat, a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet.

Megnézem, mert érdekel!
Instagram
Iratkozz fel a hírlevelünkre!
Iratkozz fel a Roadster hírlevelére, hogy mindig értesülj a legizgalmasabb hírekről, sztorikról és véleményekről az utazás, a dizájn és a gasztronómia világából!
Feliratkozom