Close
Latkesz-variációk, amik nem hiányozhatnak az asztalról Hanukakor

Latkesz-variációk, amik nem hiányozhatnak az asztalról Hanukakor

A latkesz, azaz a burgonyából készült tócsni éppen annyira része a Hanuka-menünek, mint a zsidótojás, a maceszgombócos libaleves vagy éppen a kalács.

A latkesz egy rendkívül egyszerű fogás, amit számos módon készíthetünk, annak ellenére, hogy a leggyakrabban édes almaszósszal, vagy tejföllel és snidlinggel kerül az asztalra. Erre mutatunk öt változatot.

A latkesz alapreceptjének hozzávalói:

  • néhány nagyobb burgonya
  • 1 közepes fej vöröshagyma
  • 3-4 nagyobb tojás
  • 1/2 csészényi liszt
  • só, bors
  • olaj

A burgonyát megpucoljuk, lereszeljük, lesózzuk, picit pihenni hagyjuk, majd kinyomkodjuk belőle a vizet. Hozzáadjuk az apróra vágott hagymát, a tojást, a lisztet, sózzuk, borsozzuk és elkeverjük. Olajat hevítünk, amibe kanállal adagoljuk a formás tócsnikat. A forró olajba kerülést követően kissé lelapítjuk a tésztát és szép, aranybarnára sütjük mindkét felüket.

1. Klasszikus almaszószos

Az alaprecept szerint elkészítjük a tócsnikat. Egy kis lábasba beletesszük a kockára vágott almát, öntünk alá egy pici vizet, megszórjuk cukorral vagy meglocsoljuk, ízlésünk szerint tehetünk hozzá egy kevés vanília aromát és már csepp citromlevet is. Megpároljuk az almát, majd botmixerrel pürésítjük.

2. Klasszikus tejfölös

Szintén az alaprecept szerint elkészítjük a latkeszt. Tálalás előtt a tejfölt sózzuk, picit borsozzuk és belekeverjük az apróra vágott metélőhagymát vagy snidlinget. Mártogatósként helyezzük a tócsnik mellé.

3. Szénhidrát-csökkentett

A klasszikus receptből a burgonyát lecserélhetjük cukkinira is. Ebben az esetben a lesózott cukkinit érdemes 10-15 percig pihentetni, majd kézzel nagyon alaposan kinyomkodni belőle a vizet, hogy a latkesz ne “ázzon el” és az étel finom, ropogós maradjon. Tejfölös mártogatóssal ajánlott tálalni.

4. Lazacos

Az alaprecept szerint elkészített tócsnikra ráteszünk egy kevés tejfölt, egy kis adag füstölt lazacot, mikrozöldekkel díszítjük és azonnal fogyasztjuk. Amennyiben pici latkeszt készítünk, vendégváró falatkáknak is tökéletes.

5. Buggyantott tojással tálalt

Az alaprecept alapján megsütött tócsnikra ráteszünk egy kevés kapros tejfölt, rászórunk kockára vágott céklát. A hagyományos módon elkészítjük a buggyantott tojást és ráhelyezzük a latkesz tetejére. Azonnal fogyasztjuk.

(Fotók: Getty)

hanuka | latkesz | tócsni | nagy sztori

FOLYTASD EZZEL

Ezt a tíz italt nem szabad rendelni egy bárban a pultosok szerint

A város legjobb éttermének mondták, aztán kiderült, hogy nem is létezik

Rendeld meg a Roadster magazin 10. számát!

Izgalmas, színes és gazdag. Ha három szóval kellene jellemeznünk legújabb, jubileumi kiadásunkat, akkor ezeket a szavakat választanánk. Miért mondjuk ezt? Mert megjártuk Kappadókiát, Valenciát és Kelet-Tirolt. Találkoztunk a háromszoros olimpiai bajnok Szilágyi Áronnal, a világ egyik legérdekesebb újságírójával, Malcolm Gladwell-lel, a provokatív, magyar származású fotóssal, Pol Kuruczzal, plusz összehoztunk az eddigi legvidámabb borítónkat, amivel Budapestet ünnepeljük. A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat, a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet.

Megnézem, mert érdekel!
Instagram