Close
A lyoni sörfőzde szakít a klisékkel, nekünk mégis nagyon ismerős a hangulata

A lyoni sörfőzde szakít a klisékkel, nekünk mégis nagyon ismerős a hangulata

A kisüzemi sörök az egész világon népszerűek, nemkülönben a taproomok, ahol a főzdék maguk mutatják be a slágersöreiket és az újdonságokat. A francia Raffinerie Brewery olyan vonzó sörözőt húzott fel, hogy minden Le Corbusier-rajongó megnyalja a tíz ujját. 

Nem mondunk újat vele, hogy a craft söröket leginkább a rusztikusabb indusztriál stílushoz kapcsoljuk, ezért jóleső, ha teljesen más dizájnt kap egy márka. A hazai taproomok és kézműves sörözők között is akadnak kifejezetten vagányak, most mégis egy egyedi francia sörbárt mutatunk be.

Sehol egy terméskő fal, piros bőr, neonfelirat, helyette a francia modernizmus legnagyobbjainak stílusjegyeit és színeit vette alapul a megbízott UN Studio.

Jean Prouvé, Le Corbusier és Mathieu Matégot (Gutfreund Máté) magyar származású francia tervező inspirálta őket, és semmiképp nem akartak klisékben gondolkozni.

Megszületett a Raffinerie Brewery egyedi lyoni bárja.

Bátor naranccsal, citromsárgával, meglehetősen sokféle betonfelülettel és a brasserie hangulatot erősítő olykor fel-felbukkanó márvánnyal. A söntés központi szerepet kapott, húsz csapról mérik a kisüzemi IPA-kat, stoutot és a többieket.

Amiért minket különösen megfogott a kialakítás és a formavilág, az talán a nosztalgia. Beugrott az egykori Deák téri Mávaut autóbuszpályaudvar épületegyüttese (a mai Design Terminál), mi több, az “északi pavilon” egy popkulturális kapcsolódása is: a 2015-ös Liza, a rókatündér című film csudapesti burgerezőjének dizájnja.

Ez is érdekelhet:

(Fotók: Aurélien Aumond)

brewery | Lyon | modernizmus | franciaország | interior

FOLYTASD EZZEL

Az idegenforgalom Oscar-díját nyerte el a Magyar Zene Háza

Nemzetközi dizájnmagazin szeretett bele az ikonikus budapesti épületbe

Rendeld meg a Roadster magazin 9. számát!
Friss, 220 oldalas lapszámunkat ezúttal egy színes és izgalmas, 20 oldalas melléklettel egészítettük ki, amelyben a prémium spiritek szédítő univerzumába merülünk el. A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat, a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet. Megnézem, mert érdekel!
Instagram