Close
A lyoni sörfőzde szakít a klisékkel, nekünk mégis nagyon ismerős a hangulata

A lyoni sörfőzde szakít a klisékkel, nekünk mégis nagyon ismerős a hangulata

A kisüzemi sörök az egész világon népszerűek, nemkülönben a taproomok, ahol a főzdék maguk mutatják be a slágersöreiket és az újdonságokat. A francia Raffinerie Brewery olyan vonzó sörözőt húzott fel, hogy minden Le Corbusier-rajongó megnyalja a tíz ujját. 

Nem mondunk újat vele, hogy a craft söröket leginkább a rusztikusabb indusztriál stílushoz kapcsoljuk, ezért jóleső, ha teljesen más dizájnt kap egy márka. A hazai taproomok és kézműves sörözők között is akadnak kifejezetten vagányak, most mégis egy egyedi francia sörbárt mutatunk be.

Sehol egy terméskő fal, piros bőr, neonfelirat, helyette a francia modernizmus legnagyobbjainak stílusjegyeit és színeit vette alapul a megbízott UN Studio.

Jean Prouvé, Le Corbusier és Mathieu Matégot (Gutfreund Máté) magyar származású francia tervező inspirálta őket, és semmiképp nem akartak klisékben gondolkozni.

Megszületett a Raffinerie Brewery egyedi lyoni bárja.

Bátor naranccsal, citromsárgával, meglehetősen sokféle betonfelülettel és a brasserie hangulatot erősítő olykor fel-felbukkanó márvánnyal. A söntés központi szerepet kapott, húsz csapról mérik a kisüzemi IPA-kat, stoutot és a többieket.

Amiért minket különösen megfogott a kialakítás és a formavilág, az talán a nosztalgia. Beugrott az egykori Deák téri Mávaut autóbuszpályaudvar épületegyüttese (a mai Design Terminál), mi több, az “északi pavilon” egy popkulturális kapcsolódása is: a 2015-ös Liza, a rókatündér című film csudapesti burgerezőjének dizájnja.

Ez is érdekelhet:

(Fotók: Aurélien Aumond)

Megjelent a legújabb Roadster magazin!
Ismét egy magazin azoknak, akik szerint nem arra születtünk, hogy a négy fal között üljünk, akik szerint az élet olyasmi, amit nagykanállal kell fogyasztani és amiből sosem lehet elég. 170 oldalnyi friss, színes és energiával teli kontent felfedezőknek, kalandoroknak, inspirációt keresőknek mindarról, ami miatt érdemes nekivágni a világnak. Ha velünk tartanál ezen az utazáson, ezen a linken megrendelheted a magazint.
Close

Iratkozz fel a hírlevelünkre!

Iratkozz fel a Roadster hírlevelére, hogy mindig értesülj a legizgalmasabb hírekről, sztorikról és véleményekről az utazás, a dizájn és a gasztronómia világából!
Feliratkozom