Melyik a legbiztonságosabb hely a repülőn? Ez a kutatás elárulja

A Time magazin az amerikai Szövetségi Légiközlekedési Hivatal (FAA) Repülőgépbaleset-adatbázisában az 1985 és 2000 közötti periódus baleseteit elemezte, és 17 olyat talált, ahol az ülési rend is látható volt.

Ezeket áttekintve arra a következtetésre jutottak, hogy a gép hátsó harmada a legbiztonságosabb, itt ugyanis a halálozási arány 32 százalék volt, míg a középső harmadban 39, az első harmadban pedig 38 százalékot tett ki.

Ami az ülések helyzetét illeti: azt találták, hogy

a repülőgép hátsó részének középső ülésein a legkisebb, vagyis 28 százalék a halálozások esélye.

Ezzel szemben a legrosszabb helyen az ülések a kabin középső harmadában vannak, a folyosó mellett, ahol a halálozási arány 44 százalékra rúg.

Egy baleset túlélésénél fontos szempont még az is, hogy mennyire ül valaki közel a vészkijárathoz: minél közelebb, természetesen annál jobbak az esélyei.

Ugyanakkor az, hogy egy repülőbaleset kimenetele mennyire halálos, nem elsősorban attól függ, hogy az ember hová ül, hanem a szerencsétlenség egyéb körülményeitől.

Például ha a gép hátulja sérül meg, a középső és az első sorokban ülő utasok járhatnak jobban. Sok balesetnél pedig egyáltalán nem lehet kapcsolatot találni a túlélés esélyei és az ülőhelyek között, ezért is az az FAA és a legtöbb biztonsági szakértő hivatalos álláspontja, hogy nem lehet meghatározni, melyik a legbiztonságosabb ülés a gépen.

Ha félsz a repüléstől, érdemes megfogadnod egy pilóta tanácsait, és elolvasnod ezt a nyolc tippet.

(Forrás: Time, képek: Getty Images)

biztonság | legbiztonságosabb | baleset | repülő

FOLYTASD EZZEL

Ezzel a tíz fantasztikus dizájntárggyal a legmenőbb hellyé teheted az otthonod

10+1 ikonikus és gyönyörű lámpa, ami garantáltan feldobja az otthonod

Rendeld meg a Roadster magazin 14. számát!

Beköszöntött a tél, és vele együtt megérkezett a Roadster magazin legfrissebb, 14. száma. Mit találunk benne? Kajakkal bejárjuk Grönland izgalmas és lenyűgöző helyeit, találkozunk a világ egyik leghíresebb párterapeutájával, Esther Perellel, és a Netflix által világhírűvé vált dél-koreai séffel, Jeong Kwannal, motorral részt veszünk a Balkan Rallyn, és beszélgetünk Kelecsényi Milán férfiruha-készítővel is. A Dél-afrikai Köztársaságban teszteljük, milyen az új AUDI Q8, és elbeszélgetünk a zoknik Rolls Royce-át gyártó Iszató Nisigucsival is. Elmegyünk egészen Kenyáig, hogy elefántokat nézzünk, az Őrségben kipróbáljuk, milyen a régió legújabb kabinháza, a Kástu, bemutatjuk a Déryné Kenyeret, a város új pékségét, teszteltjük az új elektromos KIÁt, ezen kívül pedig találkozunk még Berki Blanka topmodellel, Áron Eszter divattervezővel és sokan másokkal. A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat, a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet.

Megnézem, mert érdekel!
Instagram
Iratkozz fel a hírlevelünkre!
Iratkozz fel a Roadster hírlevelére, hogy mindig értesülj a legizgalmasabb hírekről, sztorikról és véleményekről az utazás, a dizájn és a gasztronómia világából!
Feliratkozom