Close
Ezért érdemes mindig ablak melletti ülést választani a repülőn influenzaszezonban

Ezért érdemes mindig ablak melletti ülést választani a repülőn influenzaszezonban

Ajánlott időben jegyet és egyúttal jó helyet foglalni.

2020 tavasza óta az egészséggel és a repüléssel kapcsolatos figyelem nagy része a Covidra vonatkozik  (ide tartozik. hogy számos tanulmány arra a következtetésre jutott, hogy a repülés viszonylag alacsony kockázatot jelent a fertőzés szempontjából).

Nem szabad azonban elfelejteni, hogy a jó öreg influenza ismét visszatért, ezért ajánlott megelőző intézkedéseket tenni a betegség elkerülése érdekében. Jó hír, hogy a Covidhoz köthető, az elmúlt majdnem két évben az életünk részévé vált számos tevékenység (beleértve a kézmosást, a maszkviselést és a távolságtartást) az influenza megelőzésére is alkalmas.

A repüléssel kapcsolatosan pedig van egy extra tippünk: az ablak melletti ülés mielőbbi lefoglalása.

Az Emory Egyetem 2018-as tanulmányából (amely amely tíz transzkontinentális járaton több mint 1500 utast követett nyomon) kiderül, hogy a repülőgépen az ún. “fertőző zóna” valószínűleg sokkal kisebb, mint gondolnánk.

A tanulmány szerint a repülés során három százalék az esélye annak, hogy valaki szomszédos utastársától kapja el az influenzát. Ez az esély azonban nagy mértékben megnő a már említett fertőző zónán  (ami kb. egy métert jelent) belül. Ha tehát valaki ebben a zónában tartózkodik egy beteg utas közelében, a tanulmány szerint a megbetegedés kockázata nyolcvan százalékra ugrik.

De akkor hogyan segít az ablak mellett ülőhely?

A szerzők szerint,  mivel az a legelszigeteltebb hely a gépen, ezért az számít a legbiztonságosabbnak is, hiszen csupán egy utas ül mellettünk, továbbá viszonylag  távol helyezkedik el az ülések közti folyosótól, ahol a személyzet és a többi utas közlekedik.

A tanulmány eredményeiből az is kiderült, hogy a repülés időtartama alatt a folyosói üléseken ülők hatvannégy alkalommal “érintkeztek” más utasokkal, a középső ülésen helyet foglalók esetében ez a szám ötvennyolc, míg az ablak mellettieknél mindössze tizenkettő.

Szóval, úgy tűnik, érdemes sietni és lefoglalni az ablak mellé szóló helyeket, bónuszként még a kilátás is jobb lesz.

Ha esetleg eddig nem gondolkodtál el ezen, itt eláruljuk, miért vannak fehérre festve a repülőgépek, itt pedig azt, hogy miért a bal oldalon kell beszállni a gépbe.

(Forrás: Travel and Leisure, fotók: Getty Images)

influenza | foglalás | melletti | biztonság | hely

FOLYTASD EZZEL

Idén nem nyit ki az ország egyik legjobb síterepe

Elképesztő, mennyire befolyásolja még mindig az utazásunkat a koronavírus

Rendeld meg a Roadster magazin 10. számát!
Izgalmas, színes és gazdag. Ha három szóval kellene jellemeznünk legújabb, jubileumi kiadásunkat, akkor ezeket a szavakat választanánk. Miért mondjuk ezt? Mert megjártuk Kappadókiát, Valenciát és Kelet-Tirolt. Találkoztunk a háromszoros olimpiai bajnok Szilágyi Áronnal, a világ egyik legérdekesebb újságírójával, Malcolm Gladwell-lel, a provokatív, magyar származású fotóssal, Pol Kuruczzal, plusz összehoztunk az eddigi legvidámabb borítónkat, amivel Budapestet ünnepeljük. A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat, a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet. Megnézem, mert érdekel!
Instagram