Close
Ezért érdemes mindig ablak melletti ülést választani a repülőn influenzaszezonban

Ezért érdemes mindig ablak melletti ülést választani a repülőn influenzaszezonban

Ajánlott időben jegyet és egyúttal jó helyet foglalni.

2020 tavasza óta az egészséggel és a repüléssel kapcsolatos figyelem nagy része a Covidra vonatkozik  (ide tartozik. hogy számos tanulmány arra a következtetésre jutott, hogy a repülés viszonylag alacsony kockázatot jelent a fertőzés szempontjából).

Nem szabad azonban elfelejteni, hogy a jó öreg influenza ismét visszatért, ezért ajánlott megelőző intézkedéseket tenni a betegség elkerülése érdekében. Jó hír, hogy a Covidhoz köthető, az elmúlt majdnem két évben az életünk részévé vált számos tevékenység (beleértve a kézmosást, a maszkviselést és a távolságtartást) az influenza megelőzésére is alkalmas.

A repüléssel kapcsolatosan pedig van egy extra tippünk: az ablak melletti ülés mielőbbi lefoglalása.

Az Emory Egyetem 2018-as tanulmányából (amely amely tíz transzkontinentális járaton több mint 1500 utast követett nyomon) kiderül, hogy a repülőgépen az ún. “fertőző zóna” valószínűleg sokkal kisebb, mint gondolnánk.

A tanulmány szerint a repülés során három százalék az esélye annak, hogy valaki szomszédos utastársától kapja el az influenzát. Ez az esély azonban nagy mértékben megnő a már említett fertőző zónán  (ami kb. egy métert jelent) belül. Ha tehát valaki ebben a zónában tartózkodik egy beteg utas közelében, a tanulmány szerint a megbetegedés kockázata nyolcvan százalékra ugrik.

De akkor hogyan segít az ablak mellett ülőhely?

A szerzők szerint,  mivel az a legelszigeteltebb hely a gépen, ezért az számít a legbiztonságosabbnak is, hiszen csupán egy utas ül mellettünk, továbbá viszonylag  távol helyezkedik el az ülések közti folyosótól, ahol a személyzet és a többi utas közlekedik.

A tanulmány eredményeiből az is kiderült, hogy a repülés időtartama alatt a folyosói üléseken ülők hatvannégy alkalommal “érintkeztek” más utasokkal, a középső ülésen helyet foglalók esetében ez a szám ötvennyolc, míg az ablak mellettieknél mindössze tizenkettő.

Szóval, úgy tűnik, érdemes sietni és lefoglalni az ablak mellé szóló helyeket, bónuszként még a kilátás is jobb lesz.

Ha esetleg eddig nem gondolkodtál el ezen, itt eláruljuk, miért vannak fehérre festve a repülőgépek, itt pedig azt, hogy miért a bal oldalon kell beszállni a gépbe.

(Forrás: Travel and Leisure, fotók: Getty Images)

FOLYTASD EZZEL
Itt az összes ország, ahol idén valamilyen formában fizetni kell a beutazásért
A föld alatti világ csodái között katedrálisok, vidámparkok és egy alvó vulkán is van
Rendeld meg a Roadster magazin 6. számát!
Őszi-téli lapszámunkban ismét megnövelt terjedelemben, 224 oldalon a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat, a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet. Felsorolni is nehéz, mennyi izgalmas történetet meséltünk el az új számban, de ha szeretnél többet tudni, akkor kattints ide az alábbi linkre! Megnézem, mert érdekel!
Close
HELLO, EZ ITT A
ROADSTER
Kövess minket a Facebookon!
Történetek, amiket nem fogsz elfelejteni!

Iratkozz fel a hírlevelünkre!

Iratkozz fel a Roadster hírlevelére, hogy mindig értesülj a legizgalmasabb hírekről, sztorikról és véleményekről az utazás, a dizájn és a gasztronómia világából!
Feliratkozom