Close
Ezért vannak fehérre festve a repülőgépek

Ezért vannak fehérre festve a repülőgépek

Ha esetleg eddig nem gondolkodtál el ezen.

A fehér alapszín nemcsak biztonságosabbá teszi a repülést, hanem költséghatékonyabb, és kedvezőbb hatással van a környezetre.

R. John Hansman, az MIT repülés- és űrhajózástudományi professzora a Business Insidernek elmondta, hogy az egész olyan, mintha “naptejet kennénk fel”. A fehér festék visszaveri a napfényt és a napsugárzást, így nem engedi felmelegedni a kabint. Némi védelmet is nyújt a gépnek a naptól, vagyis a hűtési költségek alacsonyabbak maradnak.

A fehér festék technikailag könnyebb is, mivel kevésbé pigmentált, ezáltal csökkenti az üzemanyag-fogyasztást és a károsanyag-kibocsátást. Arról nem beszélve, hogy olcsóbban beszerezhető, mint a színes változatok.

A Simple Flying szerint a fehér festék használata az utasok biztonságát is növeli.

Egy világos színű gépen sokkal láthatóbbak a sérülések jelei, a mérnökök könnyebben megtalálják az olajszivárgást, vagy a repedéseket, és az ezekhez hasonló hibákat.

Emellett egy fehérre mázolt repülőgép kiemelkedik a kék vagy sötét égboltból, segítve a madaraknak érzékelni a szembejövő repülőgépet, és elkerülni az ütközést.

Eltekintve tehát az Air New Zealand marketing okokból fekete színűre festett gépeitől, nem valószínű, hogy a közeljövőben sok más légitársaság színesre pingált repülőkkel hódítaná meg az eget.

Ha már repülő, nemrég bemutattuk Cristiano Ronaldo magánrepülőgépét, aminek a fedélzetén még faxgép is működik.

(Forrás: Matadornetwork, fotók: Getty Images, Pixabay)

festét | szín | repülőgép | magyarázat | fehér

FOLYTASD EZZEL

Újra büszkén szárnyal a Bentley legendás orrdísze

Ezt a három lejátszási listát pörgesd a kocsiban!

Rendeld meg a Roadster magazin 10. számát!
Izgalmas, színes és gazdag. Ha három szóval kellene jellemeznünk legújabb, jubileumi kiadásunkat, akkor ezeket a szavakat választanánk. Miért mondjuk ezt? Mert megjártuk Kappadókiát, Valenciát és Kelet-Tirolt. Találkoztunk a háromszoros olimpiai bajnok Szilágyi Áronnal, a világ egyik legérdekesebb újságírójával, Malcolm Gladwell-lel, a provokatív, magyar származású fotóssal, Pol Kuruczzal, plusz összehoztunk az eddigi legvidámabb borítónkat, amivel Budapestet ünnepeljük. A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat, a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet. Megnézem, mert érdekel!
Instagram