Close
Ezért vannak fehérre festve a repülőgépek

Ezért vannak fehérre festve a repülőgépek

Ha esetleg eddig nem gondolkodtál el ezen.

A fehér alapszín nemcsak biztonságosabbá teszi a repülést, hanem költséghatékonyabb, és kedvezőbb hatással van a környezetre.

R. John Hansman, az MIT repülés- és űrhajózástudományi professzora a Business Insidernek elmondta, hogy az egész olyan, mintha „naptejet kennénk fel”. A fehér festék visszaveri a napfényt és a napsugárzást, így nem engedi felmelegedni a kabint. Némi védelmet is nyújt a gépnek a naptól, vagyis a hűtési költségek alacsonyabbak maradnak.

A fehér festék technikailag könnyebb is, mivel kevésbé pigmentált, ezáltal csökkenti az üzemanyag-fogyasztást és a károsanyag-kibocsátást. Arról nem beszélve, hogy olcsóbban beszerezhető, mint a színes változatok.

A Simple Flying szerint a fehér festék használata az utasok biztonságát is növeli.

Egy világos színű gépen sokkal láthatóbbak a sérülések jelei, a mérnökök könnyebben megtalálják az olajszivárgást, vagy a repedéseket, és az ezekhez hasonló hibákat.

Emellett egy fehérre mázolt repülőgép kiemelkedik a kék vagy sötét égboltból, segítve a madaraknak érzékelni a szembejövő repülőgépet, és elkerülni az ütközést.

Eltekintve tehát az Air New Zealand marketing okokból fekete színűre festett gépeitől, nem valószínű, hogy a közeljövőben sok más légitársaság színesre pingált repülőkkel hódítaná meg az eget.

Ha már repülő, nemrég bemutattuk Cristiano Ronaldo magánrepülőgépét, aminek a fedélzetén még faxgép is működik.

(Forrás: Matadornetwork, fotók: Getty Images, Pixabay)

fehér | szín | repülőgép | magyarázat | festét

FOLYTASD EZZEL

Ezt a két koncertet vétek lenne kihagyni az ősszel

Őszinte, szórakoztató és sorsfordító – Így lett a Körvonal az ország kedvenc játéka

Rendeld meg a Roadster magazin 13. számát!

Beköszöntött az ősz, és vele együtt megérkezett a Roadster magazin legfrissebb, 13. száma. Mit találunk benne? Bejárjuk Japán izgalmas és lenyűgöző helyeit, találkozunk a világ egyik legszínesebb és leghíresebb dizájnerével, Karim Rashiddal, Nápolyban megkóstoljuk Olaszország negyedik legjobb pizzáját, és benézünk az Attolini szabódinasztia műhelyébe is. A Napa-völgyben teszteljük, milyen az új, elektromos Rolls-Royce, és elbeszélgetünk a W luxushotelben megnyitott Nightingale by Beefbar alapítójával, Riccardo Giraudival is. Elmegyünk egészen Dél-Koreáig, hogy megnézzük közelről, milyen a világ egyik leghangulatosabb kávézója, a Mudzsige panzió, ezen kívül pedig találkozunk még párizsi keramikusművésszel, Japánban dolgozó magyar építésszel, vitorlázógép pilótával, egy római napszemüveg brand alapítójával, és a születésnapját ünneplő Babel Budapest megálmodójával is. A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat, a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet.

Megnézem, mert érdekel!
Instagram