Close
Melyik a legbiztonságosabb hely a repülőn? Ez a kutatás elárulja

Melyik a legbiztonságosabb hely a repülőn? Ez a kutatás elárulja

A Time magazin az amerikai Szövetségi Légiközlekedési Hivatal (FAA) Repülőgépbaleset-adatbázisában az 1985 és 2000 közötti periódus baleseteit elemezte, és 17 olyat talált, ahol az ülési rend is látható volt.

Ezeket áttekintve arra a következtetésre jutottak, hogy a gép hátsó harmada a legbiztonságosabb, itt ugyanis a halálozási arány 32 százalék volt, míg a középső harmadban 39, az első harmadban pedig 38 százalékot tett ki.

Ami az ülések helyzetét illeti: azt találták, hogy

a repülőgép hátsó részének középső ülésein a legkisebb, vagyis 28 százalék a halálozások esélye.

Ezzel szemben a legrosszabb helyen az ülések a kabin középső harmadában vannak, a folyosó mellett, ahol a halálozási arány 44 százalékra rúg.

Egy baleset túlélésénél fontos szempont még az is, hogy mennyire ül valaki közel a vészkijárathoz: minél közelebb, természetesen annál jobbak az esélyei.

Ugyanakkor az, hogy egy repülőbaleset kimenetele mennyire halálos, nem elsősorban attól függ, hogy az ember hová ül, hanem a szerencsétlenség egyéb körülményeitől.

Például ha a gép hátulja sérül meg, a középső és az első sorokban ülő utasok járhatnak jobban. Sok balesetnél pedig egyáltalán nem lehet kapcsolatot találni a túlélés esélyei és az ülőhelyek között, ezért is az az FAA és a legtöbb biztonsági szakértő hivatalos álláspontja, hogy nem lehet meghatározni, melyik a legbiztonságosabb ülés a gépen.

Ha félsz a repüléstől, érdemes megfogadnod egy pilóta tanácsait, és elolvasnod ezt a nyolc tippet.

(Forrás: Time, képek: Getty Images)

legbiztonságosabb | baleset | repülő | biztonság

FOLYTASD EZZEL

Ritmus, ha elkap – Ezeken a kihagyhatatlan Bartók Tavasz-programokon el fog

Ezen a napon ne induljunk útnak, teljesen leáll a közlekedés Németországban

Rendeld meg a Roadster magazin 11. számát!

Mi a közös Rio de Janeiróban, egy alig ismert horvát luxus menedékben, és egy hotellé alakított New York-i reptéri terminálban? Mindet bemutatjuk a Roadster legfrissebb számában! Ezeken kívül találkozunk a világ egyik legnevesebb dizájnerével, Jaime Hayonnal, bemutatunk hat remek hazai kabinházat és kiderítjük, hol lehet jó vermutot inni Magyarországon. Ezzel még nincs vége, ugyanis elmentünk Provence-ba és kipróbáltuk az új 7-es BMW-t, Svédországban pedog a Toyota RAV4-et. Egy asztalhoz ültettük Péterfy Bori rocksztárt, Gerendai Károly kultmogult, Szabó Simon színészt, Molnár S. Szonja kurátort és Tombor Zoltán fotográfust, és kifaggattuk őket Budapesthez fűződő érzelmeikről. Elmeséljük milyen Marokkó egyik feltörekvő szörfmekkája, Taghazout, és benézünk a főváros új dizájnhoteljébe, a Verno House-ba is. Megszólaltatjuk még Kertész Attila képzőművészt, Sivák Zsófit, a Heves-megyei kocsmák Robert Capáját, és még Puzsér Róbert is tollat ragadott a kedvünkért. A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat, a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet.

Megnézem, mert érdekel!
Instagram
Close
Iratkozz fel a hírlevelünkre!
Iratkozz fel a Roadster hírlevelére, hogy mindig értesülj a legizgalmasabb hírekről, sztorikról és véleményekről az utazás, a dizájn és a gasztronómia világából!
Feliratkozom