Az egész világon ebben a városban a legjobb élni: Budapesttől mindössze két óra az út

Az Economist Intelligence Unit (EIU) idén is elkészítette a legélhetőbb városok rangsorát.

173 települést értékeltek harminc tényező alapján öt kategóriában: a stabilitás, az egészségügy, a kultúra és környezet, az oktatás és az infrastruktúra terén.

A kritériumokat Bécs teljesítette a legjobban, mivel továbbra is a stabilitás, a jó infrastruktúra, az erős oktatási és egészségügyi szolgáltatások, valamint a kultúra és a szórakozás bőséges kínálata jellemzi. A város egyetlen hátránya a felmérés szerint, hogy viszonylag kevés a nagy sportesemény.

A második helyen Koppenhága áll hasonlóan pozitív értékeléssel, a két európai főváros után pedig két ausztrál következik, Melbourne és Sydney.

A legjobbak közé három kanadai város is bekerült: Vancouver az ötödik, Calgary a hetedik, Toronto pedig a kilencedik helyen. A top tízbe Zürich, Genf, Oszaka és Auckland fért még bele. A nyugat-európai városok a 2023-as felmérésben összességében hátrébb csúsztak a rangsorban a sztrájkok és zavargások miatt.

A legnagyobb növekedést az ázsiai-csendes-óceáni térség mutatta, ahol az új-zélandi Wellington harmincöt helyet javítva a huszonharmadik helyre repült fel, Auckland pedig huszonöt helyet javítva a tizedikre, de az igaz, hogy utóbbi település tavaly a koronavírus-korlátozások miatt esett vissza az elsőről a harmincnegyedik helyre. Az ausztráliai Perth és a romániai Bukarest egyaránt huszonegy helyet javított, így a tizenkettedik illetve a kilencvenkilencedik helyre került, de Hanoi is nagyot ugrott, húsz helyet javítva a 129.

A lista másik oldalán találjuk például Edinburgh-t, amely huszonhárom helyet süllyedt az ötvennyolcadikra, Stockholm pedig huszonkét helyet esett vissza a negyvenharmadikra. Két amerikai város is jelentősen lejjebb csúszott: Los Angeles és San Diego az ötvenhetedik, illetve a hatvanegyedik helyre került. Manchester és Rotterdam egyaránt tizenhat hellyel került hátrébb, és holtversenyben a negyvennegyedik helyen áll. Azt egyelőre nem hozták nyilvánosságra, hogy hogyan alakul a teljes lista.

Az első tíz rangsora:

1. Bécs, Ausztria
2. Koppenhága, Dánia
3. Melbourne, Ausztrália
4. Sydney, Ausztrália
5. Vancouver, Kanada
6. Zürich, Svájc
7. Calgary, Kanada
8. Genf, Svájc
9. Toronto, Kanada
10. Oszaka, Japán

 

Tavaly Kijev a háború miatt nem szerepelt a listán, idén viszont visszakerült rá, viszont a legkevésbé élhető városok között szerepel, melyek listája így alakult:

  1. Damaszkusz, Szíria
  2. Tripoli, Líbia
  3. Algír, Algéria
  4. Lagos, Nigéria
  5. Karacsi, Pakisztán
  6. Port Moresby, Pápua Új-Guinea
  7. Dhaka, Banglades
  8. Harare, Zimbabwe
  9. Kijev, Ukrajna
  10. Douala, Kamerun

Ha kedvet kaptál egy bécsi kiruccanáshoz, ezen a nyolc különleges szálláson igazán stílusosan pihenhetsz meg, itt pedig arról olvashatsz, hogy miért példértékű az osztrák főváros, ha fenntarthatóságról van szó.

(Forrás: Independent, Travel and Leisure, képek: Getty Images, Unsplash)

élhető | 2023 | eiu | város | legélhetőbb

FOLYTASD EZZEL

Ezzel a tíz fantasztikus dizájntárggyal a legmenőbb hellyé teheted az otthonod

10+1 ikonikus és gyönyörű lámpa, ami garantáltan feldobja az otthonod

Rendeld meg a Roadster magazin 14. számát!

Beköszöntött a tél, és vele együtt megérkezett a Roadster magazin legfrissebb, 14. száma. Mit találunk benne? Kajakkal bejárjuk Grönland izgalmas és lenyűgöző helyeit, találkozunk a világ egyik leghíresebb párterapeutájával, Esther Perellel, és a Netflix által világhírűvé vált dél-koreai séffel, Jeong Kwannal, motorral részt veszünk a Balkan Rallyn, és beszélgetünk Kelecsényi Milán férfiruha-készítővel is. A Dél-afrikai Köztársaságban teszteljük, milyen az új AUDI Q8, és elbeszélgetünk a zoknik Rolls Royce-át gyártó Iszató Nisigucsival is. Elmegyünk egészen Kenyáig, hogy elefántokat nézzünk, az Őrségben kipróbáljuk, milyen a régió legújabb kabinháza, a Kástu, bemutatjuk a Déryné Kenyeret, a város új pékségét, teszteltjük az új elektromos KIÁt, ezen kívül pedig találkozunk még Berki Blanka topmodellel, Áron Eszter divattervezővel és sokan másokkal. A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat, a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet.

Megnézem, mert érdekel!
Instagram
Iratkozz fel a hírlevelünkre!
Iratkozz fel a Roadster hírlevelére, hogy mindig értesülj a legizgalmasabb hírekről, sztorikról és véleményekről az utazás, a dizájn és a gasztronómia világából!
Feliratkozom