Ezek a világ legerősebb útlevelei egy kutatás szerint

Az élen nem történt meglepetés, továbbra is a japánt tartják a világ legerősebbjének.

Egy útlevél erőssége attól függ, hogy hány helyre juthatunk el vele. Minél több országba tudunk belépni vízum nélkül, annál erősebb a dokumentum.

A Henley Passport Index minden évben rangsorolja a világ útleveleit, melyhez a Nemzetközi Légi Szállítási Szövetség (IATA) adatait használják fel. Az útleveleket aszerint listázzák, hogy hány országot lehet vele vízummentesen meglátogatni.

Az első helyen idén ismét Japán végzett.

Ebben nincsen semmi meglepő, hiszen az ország már régóta uralja a rangsort, mivel útleveleikkel a japánok százkilencvenhárom országba látogathatnak vízum nélkül.

Japánt Szingapúr és Dél-Korea követi, mindkettő állampolgárai százkilencvenkét országba léphetnek be a dokumentummal.

A brit útlevéllel már száznyolcvanhét ország látogatható, a listán az Egyesült Államok a hetedik (186 ország), Ausztrália pedig nyolcadik (185) helyen áll.

Az index geopolitikai vonatkozásait mi sem bizonyítja jobban, minthogy Oroszország az utazási tilalmak és korlátozások miatt jelentősen gyengült, az ukrán útlevelek pedig erősödtek.

Ukrajna a lista 35. helyén áll, míg Oroszország az 50. helyre esett vissza.

A leggyengébb útlevél ismét Afganisztáné lett, az afgánok csak huszonhét országba látogathatnak vízum nélkül. Az iraki és a szíriai útlevelek is hasonlóan teljesítettek.

Íme a legerősebb útlevelek listája, az országok neve mellett az látható, hány helyre látogathatnak vízum nélkül

  • Japán, 193
  • Szingapúr, Dél-Korea, 192
  • Németország, Spanyolország, 190
  • Finnország, Olaszország, Luxemburg, 189
  • Ausztria, Dánia, Hollandia, Svédország, 188
  • Franciaország, Írország, Portugália, Egyesült Királyság, 187
  • Belgium, Új-Zéland, Norvégia, Svájc, Egyesült Államok, 186
  • Ausztrália, Kanada, Cseh Köztársaság, Görögország, Málta, 185
  • Magyarország, 183
  • Lengyelország, Litvánia, Szlovákia, 182

A teljes index itt olvasható.

A Roadsteren gyakran lehet olvasni az útlevelekkel kapcsolatos érdekességekről. Ebben a cikkünkben annak jártunk utána, mennyit kell fizetni a világ legdrágább útleveleiért, itt pedig arra kerestük a választ, hogyan választja meg egy ország az útlevele színét.

(Forrás: TimeOut, fotók: Getty Images)

útlevél | Henley Passport Index | japán | útlevél erőssége | szingapúr

FOLYTASD EZZEL

Álomszülte szálloda Dánszentmiklóson, pazar fine dining étteremmel

Ilyen egyedi és domináns ízekkel tud kényeztetni a világ egyik legjobb rumja

Rendeld meg a Roadster magazin 14. számát!

Beköszöntött a tél, és vele együtt megérkezett a Roadster magazin legfrissebb, 14. száma. Mit találunk benne? Kajakkal bejárjuk Grönland izgalmas és lenyűgöző helyeit, találkozunk a világ egyik leghíresebb párterapeutájával, Esther Perellel, és a Netflix által világhírűvé vált dél-koreai séffel, Jeong Kwannal, motorral részt veszünk a Balkan Rallyn, és beszélgetünk Kelecsényi Milán férfiruha-készítővel is. A Dél-afrikai Köztársaságban teszteljük, milyen az új AUDI Q8, és elbeszélgetünk a zoknik Rolls Royce-át gyártó Iszató Nisigucsival is. Elmegyünk egészen Kenyáig, hogy elefántokat nézzünk, az Őrségben kipróbáljuk, milyen a régió legújabb kabinháza, a Kástu, bemutatjuk a Déryné Kenyeret, a város új pékségét, teszteltjük az új elektromos KIÁt, ezen kívül pedig találkozunk még Berki Blanka topmodellel, Áron Eszter divattervezővel és sokan másokkal. A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat, a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet.

Megnézem, mert érdekel!
Iratkozz fel a hírlevelünkre!
Iratkozz fel a Roadster hírlevelére, hogy mindig értesülj a legizgalmasabb hírekről, sztorikról és véleményekről az utazás, a dizájn és a gasztronómia világából!
Feliratkozom