Close
Ennyit kell fizetni a világ legdrágább útleveleiért

Ennyit kell fizetni a világ legdrágább útleveleiért

Nem adják olcsón a szabadságot.

Magyarországon egy tíz évre szóló magánútlevél tizennégyezer forintba kerül, amit nem mondanánk ugyan kimondottan olcsónak, de sok ország áraihoz képest egyértelműen barátinak számít. Az árképzés ráadásul nem is minden esetben tükrözi azt, hogy az útlevéllel hány helyre lehet utazni.

A japán útlevél például, melyet jelenleg a világon a “legerősebbként” tartanak számon,  tizenhatezer japán jenbe, vagyis körülbelül 44 ezer forintba kerül, míg a leggyengébbek közé tartozó szíriaiért az országban élőknek tíz évre hatszáz dollárt, vagyis mintegy 217 ezer forintot, míg a külföldön élőknek hat évre háromszáz dollárt, vagyis majdnem 109 ezer forintot  kell fizetniük.

Szintén nem olcsó a libanoni okmány, mely egymillió kétszázezer libanoni fontba, vagyis mintegy 288 ezer forintba kerül

az ottélőknek, míg Amerikában valamivel olcsóbb, ott hatszáz dollárt (217 ezer forintot) kell fizetni érte.

A svájciak körülbelül 145 svájci frankkal (ötvenháromezer forinttal) számolhatnak, míg a liechtensteiniek 256 svájci frankkal (94 ezer forinttal). A brit útlevelet online hetvenöt és fél fontért (mintegy harmincnégyezer forintért) újíthatják meg azok, akik ott élnek, és körülbelül százhat fontért (negyvenhétezer forintért) azok, akik külföldre költöztek.

Az új-zélandiaknak 191 új-zélandi dollárt (negyvennégyezer forintot) kell fizetniük,

míg Amerikában 165 dollárba (hatvanezer forintba) kerül a teljesen új okmány, a megújításhoz pedig 130 dollárra (negyvenhétezer forintra) van szükség.

A mexikói útlevél 3505 mexikói pesóba (mintegy 63 ezer forintba) kerül, a kubai pedig 3500 kubai pesóba, vagyis ötvenháromezer forintba, oly módon, hogy hat évre 2500 kubai pesót (38 ezer forintot) kell fizetni érte, és két évenként 500 pesóért (7600 forintért) lehet megújítani, egészen plusz hat évig, amikortól újraindul a számláló.

Az Ausztrál útlevél 308 ausztrál dollárba (79 ezer forintba) kerül, míg a külföldön élőknek pótdíjat kell fizetniük, így a teljes költség az Egyesült Államokban például 336 dollárra (mintegy 86 ezer forintra) nő.

Persze, az utazáshoz manapság nemcsak útlevél kell, hanem különféle Covid-igazolások is, kivéve ezekben az országokban. Ezzel szemben viszont olyan helyek is vannak, ahol csak a legelszántabbak juthatnak útlevél-bélygezőhöz.

(Forrás: CNN, képek: Unsplash, Pixabay, Getty Images)

 

a világ körül | útlevél | árak

FOLYTASD EZZEL

Légiutas-kísérők elárulták, milyen fura kéréseket kapnak az első osztályon utazóktól

Az EU Magyarország számára is drasztikus döntést hozott: meghosszabbítják a gazdasági szankciókat Oroszország ellen

Rendeld meg a Roadster magazin 10. számát!

Izgalmas, színes és gazdag. Ha három szóval kellene jellemeznünk legújabb, jubileumi kiadásunkat, akkor ezeket a szavakat választanánk. Miért mondjuk ezt? Mert megjártuk Kappadókiát, Valenciát és Kelet-Tirolt. Találkoztunk a háromszoros olimpiai bajnok Szilágyi Áronnal, a világ egyik legérdekesebb újságírójával, Malcolm Gladwell-lel, a provokatív, magyar származású fotóssal, Pol Kuruczzal, plusz összehoztunk az eddigi legvidámabb borítónkat, amivel Budapestet ünnepeljük. A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat, a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet.

Megnézem, mert érdekel!
Instagram