Close
Ezek a világ legkeresettebb útlevél bélyegzői

Ezek a világ legkeresettebb útlevél bélyegzői

Ezek közül néhányat csak akkor szerezhetünk be, ha magánrepülővel vagy jachton utazunk.

Több száz éves történelem

Szakértők szerint a mai értelemben vett útlevelek gyökerei egészen a francia forradalomig nyúlnak vissza, a bélyegzőknek pedig fontos szerepük volt kezdettől fogva. Az embereknek akkoriban inkább ahhoz kellett engedélyt kérniük, hogy egy országot elhagyhassanak, nem pedig ahhoz, hogy egy másikba beléphessenek, mivel azt akarták megakadályozni, hogy a nemesek elhagyják az országot.

Németországban is komoly történelme van a bélyegzőknek, hiszen az utazóknak akkor is szert kellett tenniük egy-egy pecsétre, ha különböző hűbérbirtokokon haladtak keresztül.

Különlegességek a világ minden pontjáról

Annak ellenére, hogy ma már a digitalizáció mindent átjár, a bélyegzők továbbra is komoly vonzerőt jelentenek a világjáróknak. Ráadásul számos olyan pecsét van a világon, amelynek a megszerzése igazi kuriózumnak és kihívásnak számít. Például

Tristan da Cunha bélyegzője egy Dél-Afrikából induló ötnapos hajóúttal szerezhető meg, a Cook-szigeteké pedig egészen különleges megjelenésű.

A Húsvét-sziget Moai-t ábrázoló bélyegje vizuálisan lebilincselő, de nehezen is beszerezhető: az utazók a helyi postán kaphatják meg, ez azonban csak korlátozott ideig tart nyitva, így

még egy jókora adag szerencse is kell ahhoz, hogy hozzájuthassanak.

Hivatalos vs. nem hivatalos bélyegzők

Az Antarktisznak természetesen nincs saját bélyegzője, mivel nem országként működik, de a turisták fogadására szakosodott szolgáltatók, így például a White Desert is megalkotta saját pecsétjét, hogy az utazóknak örök emléket szerezhessenek.

A közel-keleti Akhzivland bélyegzőjéhez a legnehezebb hozzáférni, hiszen az Izrael és Libanon között található miniállamban csupán két lakos él.

Őket kell elcsípni ahhoz, hogy egy igazi kuriózum landolhasson az útlevélben.

Vannak olyan bélyegzők is, amelyek nem hivatalosak és a különleges turisztikai látványosságokhoz köthetők. A Machu Picchunak, vagy az ENSZ New York-i főhadiszállásának is megvan a maga emlékbélyegzője, ám ezeket az országok nem szokták nagy örömmel fogadni az útlevelek lapjain.

Emellett olyan pecsétek is akadnak, amihez csak nagyon kevesen férhetnek hozzá. A Karib-tenger luxusszigetére, Canouanra vagy Mustique-re csak magánrepülőgéppel lehet eljutni, így

ezek bélyegzőit csak a leggazdagabbak szerezhetik meg.

A legexkluzívabb bélyegzőket egy privát jachttal megtett körutazáson lehet begyűjteni és három sziget pecsétje kerül bele az útlevélbe olyan különleges motívumokkal, mint a flamingó (Bonaire), a csillag (St. Eustatius) és a pálmafa (Saba).

(Forrás: RobbReport, fotók: Unsplash)

bélyegző | nagy sztori | pecsét | útlevél | utazás

FOLYTASD EZZEL

Elképesztően szép fotó készült hatezer méter magasból a Balaton téli arcáról: ilyennek még sohasem láttuk

Mostanában utaznál Törökországba? Ezeket jó, ha tudod

Rendeld meg a Roadster magazin 10. számát!

Izgalmas, színes és gazdag. Ha három szóval kellene jellemeznünk legújabb, jubileumi kiadásunkat, akkor ezeket a szavakat választanánk. Miért mondjuk ezt? Mert megjártuk Kappadókiát, Valenciát és Kelet-Tirolt. Találkoztunk a háromszoros olimpiai bajnok Szilágyi Áronnal, a világ egyik legérdekesebb újságírójával, Malcolm Gladwell-lel, a provokatív, magyar származású fotóssal, Pol Kuruczzal, plusz összehoztunk az eddigi legvidámabb borítónkat, amivel Budapestet ünnepeljük. A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat, a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet.

Megnézem, mert érdekel!
Instagram