Close
Annyi jég tolódott el az északi sarkvidéken, hogy új szigetet fedeztek fel a tudósok

Annyi jég tolódott el az északi sarkvidéken, hogy új szigetet fedeztek fel a tudósok

Dán sarkvidéki kutatók szerint felfedezték a világ legészakibb szigetét Grönland partjainál.

A Koppenhágai Egyetem tudósai kezdetben azt hitték, hogy az 1978 -ban felfedezett szigetre, Oodaaqba érkeztek, ám a valóságban egy addig ismeretlen helyen kötöttek ki.

“Meg voltunk győződve arról, hogy a sziget, amelyen állunk, Oodaaq, amelyet addig a világ legészakibb szigeteként regisztráltak” – mondta Morten Rasch expedícióvezető, az egyetem földtudományi és természeti erőforrás-gazdálkodási tanszékének munkatársa. Hozzátette, hogy amikor a szigetről és annak koordinátáiról a közösségi médiában fotókat tett közzé, számos amerikai szigetvadász jelezte, hogy a megállapítása valószínűleg téves.

A még elnevezésre váró sziget Oodaaqtól északra található. Az egyetem szerint a mindösszesen 30×60 méteres, apró szigetet az északi sarkvidék jégtakarójának eltolódása miatt fedezték fel, ugyanakkor nem tekintik az éghajlatváltozás következményének. Rasch elmondása alapján a sziget elsősorban iszapból és kőből áll,

és véleménye szerint nem lesz hosszú életű, mivel egy erős vihar következtében bármikor el is tűnhet.

Bár a kutatók szerint a sziget felfedezése nem a klímaváltozás miatt történt, nem szabad elfelejtenünk, hogy annak következményei sajnos időről időre hatással vannak az északi világ klímájára is, az elmúlt években felerősödő hőhullámok pedig a vártnál nagyobb károkat okoztak. Grönland ennek ellenére továbbra is lenyűgöző – ezt pedig Jan Erik Waider fotói is igazolják.

(Forrás: Euronews, fotók: Unsplash)

kutatócsoport | expedíció | klímaváltozás | északi sark | kutatás

FOLYTASD EZZEL

A luxus új szintje a Balatonnál – Ilyen a LUA Resort télen

Fantasztikus őszi ízek és otthonos hangulat – Így varázsolt el minket a Macesz Bisztró

Rendeld meg a Roadster magazin 10. számát!
Izgalmas, színes és gazdag. Ha három szóval kellene jellemeznünk legújabb, jubileumi kiadásunkat, akkor ezeket a szavakat választanánk. Miért mondjuk ezt? Mert megjártuk Kappadókiát, Valenciát és Kelet-Tirolt. Találkoztunk a háromszoros olimpiai bajnok Szilágyi Áronnal, a világ egyik legérdekesebb újságírójával, Malcolm Gladwell-lel, a provokatív, magyar származású fotóssal, Pol Kuruczzal, plusz összehoztunk az eddigi legvidámabb borítónkat, amivel Budapestet ünnepeljük. A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat, a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet. Megnézem, mert érdekel!
Instagram