Close
Annyi jég tolódott el az északi sarkvidéken, hogy új szigetet fedeztek fel a tudósok

Annyi jég tolódott el az északi sarkvidéken, hogy új szigetet fedeztek fel a tudósok

Dán sarkvidéki kutatók szerint felfedezték a világ legészakibb szigetét Grönland partjainál.

A Koppenhágai Egyetem tudósai kezdetben azt hitték, hogy az 1978 -ban felfedezett szigetre, Oodaaqba érkeztek, ám a valóságban egy addig ismeretlen helyen kötöttek ki.

“Meg voltunk győződve arról, hogy a sziget, amelyen állunk, Oodaaq, amelyet addig a világ legészakibb szigeteként regisztráltak” – mondta Morten Rasch expedícióvezető, az egyetem földtudományi és természeti erőforrás-gazdálkodási tanszékének munkatársa. Hozzátette, hogy amikor a szigetről és annak koordinátáiról a közösségi médiában fotókat tett közzé, számos amerikai szigetvadász jelezte, hogy a megállapítása valószínűleg téves.

A még elnevezésre váró sziget Oodaaqtól északra található. Az egyetem szerint a mindösszesen 30×60 méteres, apró szigetet az északi sarkvidék jégtakarójának eltolódása miatt fedezték fel, ugyanakkor nem tekintik az éghajlatváltozás következményének. Rasch elmondása alapján a sziget elsősorban iszapból és kőből áll,

és véleménye szerint nem lesz hosszú életű, mivel egy erős vihar következtében bármikor el is tűnhet.

Bár a kutatók szerint a sziget felfedezése nem a klímaváltozás miatt történt, nem szabad elfelejtenünk, hogy annak következményei sajnos időről időre hatással vannak az északi világ klímájára is, az elmúlt években felerősödő hőhullámok pedig a vártnál nagyobb károkat okoztak. Grönland ennek ellenére továbbra is lenyűgöző – ezt pedig Jan Erik Waider fotói is igazolják.

(Forrás: Euronews, fotók: Unsplash)

FOLYTASD EZZEL
A nyaraláson is megpróbál elérni a főnököd? Ennél frappánsabb választ nem adhatsz neki
Az ötvenes évekből tér vissza Budapest útjaira ez a gyönyörű Ikarus
Rendeld meg a Roadster magazin 7. számát!
Friss lapszámunkban ismét megnövelt terjedelemben, 220 oldalon a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat, a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet. Felsorolni is nehéz, mennyi izgalmas történetet meséltünk el az új számban, de ha szeretnél többet tudni, akkor kattints ide az alábbi linkre! Megnézem, mert érdekel!
Close
HELLO, EZ ITT A
ROADSTER
Kövess minket a Facebookon!
Történetek, amiket nem fogsz elfelejteni!

Iratkozz fel a hírlevelünkre!

Iratkozz fel a Roadster hírlevelére, hogy mindig értesülj a legizgalmasabb hírekről, sztorikról és véleményekről az utazás, a dizájn és a gasztronómia világából!
Feliratkozom