Close
Már nem Kína a világ legnépesebb országa

Már nem Kína a világ legnépesebb országa

Napi nyolcvanhatezer gyermek születik Indiában, ahol már most másfél milliárdan élnek.

Az ENSZ az 1950-es években kezdte el vezetni a globális népességrekordokat, az elmúlt több mint hetven évben pedig a rangsort mindig Kína vezette. Az elmúlt évtizedekben olyan magas volt a népességnövekedés az országban, hogy 1980-ban bevezették a széles körben bírált egy gyermekes politikát, ami egészen 2016-ig érvényben volt.

2019-ben az ENSZ még azt jósolta, hogy Kína népessége tovább fog növekedni és csak 2031-ben éri majd el csúcspontját, azonban végül nem így lett, a lakosság száma ugyanis csökkenni kezdett. Így az elmúlt hetven évben először

India megelőzte Kínát és közel másfél milliárd lakosával a világ legnépesebb országa lett.

A szakértők úgy vélik, hogy ez az egy gyermekes politika utóhatása. Mint ismert, a kínai kormány pénzbírsággal sújtotta a többgyermekes családokat, abortuszra kényszerítette a nőket, és sterilizálta a kínai állampolgárokat. Indiában viszont több mint egymilliárddal nőtt a népesség az 1950-es feljegyzések kezdete óta.

Míg Kínában a napi közel ötvenezer csecsemő születik, Indiában most ez a szám nyolcvanhatezerre tehető.

Az ENSZ most arra számít, hogy India 2064-re eléri 1,7 milliárdos népesedési csúcsát.

(Forrás: Timeout, fotók: Getty)

népességfogyás | népességnövekedés | india | kína | népesség

FOLYTASD EZZEL

Istenekkel és hősökkel léphetünk be egy különleges univerzumba júniusban Budapesten

A kaktusz, ami lehoz a netről, hogy bevezessen az unatkozás művészetébe

Rendeld meg a Roadster magazin 12. számát!

Itt a nyár, és vele együtt megérkezett a Roadster magazin legfrissebb, 12. száma. Mit találunk benne? Mutatunk pár remek helyet Sydneyben, egy helyi segítségével felfedezzük Torinót, kipróbáljuk milyen az egyik legújabb bringás trend, a gravelezés, és leteszteljük a Mazda CX 60-asát. Leülünk beszélgetni a Lissoni vezető építészével, bejárjuk az újjászületés előtt álló Gellértet, kifaggatunk egy portugál borászt, Daniel Niepoortot, és leültetünk egy asztalhoz öt izgalmas egyéniséget. Interjúzunk Alessanadro Gaultieri parfümkészítővel, akit a szakma legveszélyesebb orrának tartanak, ukulelézett nekünk Wolfgang Puck egyik közeli munkatársa, Tetsu Yahagi, és bejárjuk Ahn Tuan és társai legújabb, frissen megnyitott budapesti éttermeit. Kiderítjük, képes lehet-e a ChatGPT megírni a következő bestsellert, megnézünk közelről öt lélegzetelállító hotelt, és bemutatjuk a skandináv dizájn állócsillagait is. A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat, a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet.

Megnézem, mert érdekel!
Instagram