Jobban fertőz, mint a többi változat: ezek a legújabb Covid-variáns tünetei

Rohamsebességgel terjed a koronavírus új, JN.1 elnevezésű variánsa. A felfutásában az is közrejátszhat, hogy gyors fejlődésével nem tud lépést tartani az immunrendszerünk.

Az Egészségügyi Világszervezet tavaly év végén adott ki figyelmeztetést a koronavírus újabb, rendkívül gyorsan terjedő változata, a JN.1 miatt. November elején ez a variáns a globális fertőzések három százalékáért volt felelős, egy hónappal később viszont már több mint huszonhét százalék volt az arány –derül ki az Infostart cikkéből.

Az amerikai járványügyi központ szerint január végére a covidos esetek csaknem nyolcvanhat százalékát tette ki ez a variáns az Egyesült Államokban, és azt is közölték, hogy a JN.1 a koronavírus legelterjedtebb változata lett a világon.

Vagyis ha valaki most fertőzödik meg, az nagy eséllyel ezzel a variánnssal néz szembe.

A szakértők többsége szerint a mostani törzs az omikronból alakulhatott ki. A JN.1-es fertőzésnél az alábbi tünetekkel lehet számolni: láz, hidegrázás, köhögés, légszomj, légzési nehézség, fáradtság, izomfájdalmak, fejfájás, ízérzékelés gyengülése vagy elvesztése, szaglásvesztés, torokfájás, orrfolyás, hányinger, hányás, hasmenés, alvászavar, szorongás.

A vírus gyors terjedését tapasztalva és a rendelkezésre álló adatok alapján kijelenthető, hogy ez a variáns jobban fertőz, mint a többi változat, ugyanakkor eddig még nem okozott súlyosabb tüneteket.

(Forrás: Infostart, képek: Getty Images)

covid | legújabb | variáns | új | koronavírus

FOLYTASD EZZEL

Budapesti csúcspanoráma exkluzív pezsgőkkel a felhők közelében – Ez a White Raven

Well done

Rendeld meg a Roadster magazin 16. számát!

Itt van a nyár, ami már önmagában remek hír, de azzal tudjuk fokozni a hangulatot, hogy a napokban megjelenik a Roadster magazin legújabb száma is. Mit találunk benne? Ellátogatunk az Azori-szigetekre, Dubajba és megnézzük Isztambul egyik legenergikusabb kerületét, Beyoğlut. Találkozunk a világhírű brit dizájnerrel, Tom Dixonnal, kifaggatjuk az ikonikus fotós, Slim Aarons hagyatékát őrző Getty Images igazgatóját, és Bott Frigyes meghívására Európa legjobb sommelier-jeivel végigkóstoljuk a régió legérdekesebb furmintjait. Elmerülünk a független kiadású zine-ek színes és hangos világába, meglátogatjuk a Tisza Cipő főhadiszállását, megtapintjuk, mit tudnak az ukrán-Kárpátokból érkező kéziszövésű szőnyegek, egy MV Agusta nyergében pedig végigmotorozzuk Szardínia vadregényes hegyeit. Ismét látványos, sok állomásos, 220 oldalas tripet alkottunk, szerintünk érdemes lesz benevezni rá! A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat és a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet.

Megnézem, mert érdekel!
“Útra keltünk és összegyűjtöttük a legkiemelkedőbb hazai szállásokat és vendéglátóhelyeket számotokra. Ezek a helyek garantáltan felejthetetlen élményeket kínálnak, legyen szó romantikus pihenésről a Balaton partján vagy egy kulináris felfedezőútról Budapesten.”
Izing Róbert Izing Róbert, főszerkesztő

Legfrissebb ajánlataink

Irány a Roadster Select
teljes adatbázisa
Az életörömöt ünnepli az ital, ami több egyszerű rumnál
Hirdetés
Iratkozz fel a hírlevelünkre!
Iratkozz fel a Roadster hírlevelére, hogy mindig értesülj a legizgalmasabb hírekről, sztorikról és véleményekről az utazás, a dizájn és a gasztronómia világából!
Feliratkozom