Ha esik, ha fúj, ebben a városban mindig zsúfolásig megtelnek a szállodák

Nemrég kiderült, mely európai fővárosokban jut egy lakosra a legtöbb látogató, azonban, ha a vendégéjszakák számát nézzük, egészen más kép bontakozik ki.

Ebben az összehasonlításban Párizs toronymagasan vezeti a sort, 2019-ben ugyanis 43,2 millió éjszakát töltöttek el itt turisták. Ezután Berlin következik 33,2, majd Madrid 28,9 millió éjszakával, Budapest a tizedik helyen áll 10,7 millióval.

A legkevesebb éjszakát, ami évi 1,2 milliót jelent, ezzel szemben Szófiában töltötték el a turisták, de a 2,2 milliót jegyző Rigában, és a 2,3 millióval záró Vilniusban sem tolongtak annyira a látogatók.

Ha a turisztikai szállásokon töltött éjszakák számát a lakosokéval hasonlítjuk össze, akkor világosabb képet kapunk arról, hogy valójában mely városok a legzsúfoltabbak.

Párizs ebben a kategóriában is a lista élén áll, ugyanis 2019-ben egy lakosra 19,9 vendégéjszaka jutott, majd Prága következik 14,1, Berlin 9,3, Bécsben 8,9, és Oslo 8,2 éjszakával, Budapest itt Brüsszellel holtversenyben a tizenegyedik 6,1-gyel. Szófia ennek a listának is az aljára került, Ankarával holtversenyben itt volt a legalacsonyabb az egy lakosra jutó turistaszálláson eltöltött éjszakák száma: 0,9. Ezután Bukarest következik 1,7-tel.

Az országokat tekintve azonban ebből a versenyből Izland kerül ki győztesen, ahol az említett évben 23,5 vendégéjszaka jutott egy lakosra. A második helyen Horvátország áll 22,4 éjszakával, ezzel szemben Romániában mindössze 1,5 vendégéjszaka jut egy lakosra. Ausztriában ez a szám 14,4, Görögországban 13,4, Spanyolországban 10, Franciaországban 6,6, Németországban pedig 5,3. Az EU-átlag 6,4.

Ha idén nyáron elkerülnéd a tömeget, akkor felfedezheted Franciaország csodás kis falvait vagy ezeket az eldugott európai szigeteket.

(Forrás: Euronews, képek: Getty Images, Unsplash)

párizs | szálloda | vendégéjszakák

FOLYTASD EZZEL

Ezzel a tíz fantasztikus dizájntárggyal a legmenőbb hellyé teheted az otthonod

10+1 ikonikus és gyönyörű lámpa, ami garantáltan feldobja az otthonod

Rendeld meg a Roadster magazin 14. számát!

Beköszöntött a tél, és vele együtt megérkezett a Roadster magazin legfrissebb, 14. száma. Mit találunk benne? Kajakkal bejárjuk Grönland izgalmas és lenyűgöző helyeit, találkozunk a világ egyik leghíresebb párterapeutájával, Esther Perellel, és a Netflix által világhírűvé vált dél-koreai séffel, Jeong Kwannal, motorral részt veszünk a Balkan Rallyn, és beszélgetünk Kelecsényi Milán férfiruha-készítővel is. A Dél-afrikai Köztársaságban teszteljük, milyen az új AUDI Q8, és elbeszélgetünk a zoknik Rolls Royce-át gyártó Iszató Nisigucsival is. Elmegyünk egészen Kenyáig, hogy elefántokat nézzünk, az Őrségben kipróbáljuk, milyen a régió legújabb kabinháza, a Kástu, bemutatjuk a Déryné Kenyeret, a város új pékségét, teszteltjük az új elektromos KIÁt, ezen kívül pedig találkozunk még Berki Blanka topmodellel, Áron Eszter divattervezővel és sokan másokkal. A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat, a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet.

Megnézem, mert érdekel!
Iratkozz fel a hírlevelünkre!
Iratkozz fel a Roadster hírlevelére, hogy mindig értesülj a legizgalmasabb hírekről, sztorikról és véleményekről az utazás, a dizájn és a gasztronómia világából!
Feliratkozom