Lehet még eladó házat találni elfogadható áron Pest megyében?

A világjárvány globális szintű gazdasági problémákat eredményezett, az eladó házak Pest megyében viszont sok esetben még mindig tartják értéküket. Ez egyrészről az ingatlanpiaci fellendülésnek köszönhető, másrészről pedig a kormány intézkedéseinek. A kettő nem tárgyalható külön-külön, így itt mi is együtt fogjuk őket vizsgálni. Meghozta a várt eredményeket a kormány programja? Olyan helyeken indult be az építkezés, ahol tényleg kellett? Értéktartóak lesznek ezek az ingatlanok? Érdemes most vásárolni családi házat? Ilyen és ehhez hasonló kérdésekre keressük a választ ebben a cikkben.

A Pest megyei ingatlanok helyzete az év elején

A tavalyi év végén bejelentett családsegítő intézkedések mellett az újépítésű lakások is jelentős ÁFA kedvezményt kaptak. Ezek kombinációja a korábbi évekhez hasonlóan növelte a befektetői kedvet, valamint jobb helyzetbe juttatta azokat is, akik idén szeretnének lakást vásárolni. Az év végi tendenciák alapján a vásárlókedv a tavalyi negyedik negyedévben közel 3%-ot csökkent. Ez valószínűleg annak volt köszönhető, hogy idén januártól lépett életbe az új ingatlanok vásárlására is felhasználható ÁFA kedvezmény. Ezt természetesen a CSOK is kiegészíti. Nem túl meglepő tehát, hogy azok, akik eladó ingatlanokat kerestek inkább kivárták azt a pár hónapot amíg jobb feltételekkel tudtak vásárolni. Az ingatlan keresők között népszerűek az új építésű ingatlanok is de viszonylag magas a kereslet az eladó családi házak iránt is.

Ingatlanok és befektetők a 2021-es év elején

Az újépítésű ingatlanok ÁFA kedvezménye már 2016-tól be volt vezetve, azonban ez csak ideiglenesen (3 évre) lett meghatározva. A tavalyi év kezdetével tehát ez az értékesítési kedvezmény lejárt, így az építő kedv is visszaesett. Az újfent 27%-os ÁFA mellett már sokkal kevesebb családi ház épült, mint 2019-ben. Az építkezési kedv közel a korábbi felére csökkent tavaly tavasszal és ez egészen az új intézkedések bejelentéséig így is maradt. Az 5%-os ÁFA idén Januártól  egészen 2026-ig vehető igénybe, de csak olyan ingatlanokra érvényes, amelyek 2023 előtt szereznek építési engedélyt. Ez a környezet kifejezetten jó hatással van az építési kedvre, ami pozitívan érinti az építkezési vállalkozókat és kivitelezőket, valamint a befektetőket is.

Eladó házak Pest megyében, Budapesten kívül

Sajnos a kormány intézkedései nem feltétlenül hozták meg a kívánt eredményt az elmaradottabb térségekben. Itt nem csak a vidéki falvakat értjük, hanem a Pest megyében található kisebb községeket, vagy kisvárosokat, falvakat is. Habár a Budapesten és az agglomerációjában élők építési kedve a megjósoltak szerint emelkedett, a kisebb falvak és városokban ez a tendencia nem figyelhető meg. A pest megyei ingatlanok árai a főváros kivételével vagy stagnáltak, vagy csak elenyésző mértékben növekedtek, ami azt mutatja, hogy a kormány intézkedései nem mindenhol érték el kívánt hatásukat. Az intézkedések rövid távon számottevő eredményeket tudnak elérni, ám az elmaradott térségekben nem növelik meg az építkezési kedvet. Sok esetben még a kívánt hatás ellentétét is kiválthatják, hiszen vannak, akik inkább elköltöznek, hiszen kedvezményes áron tudnak olcsó házakhoz jutni, akár Pest megyében, akár a fővárosban.

(Szponzorált tartalom)

pr

FOLYTASD EZZEL

Ezzel a tíz fantasztikus dizájntárggyal a legmenőbb hellyé teheted az otthonod

10+1 ikonikus és gyönyörű lámpa, ami garantáltan feldobja az otthonod

Rendeld meg a Roadster magazin 14. számát!

Beköszöntött a tél, és vele együtt megérkezett a Roadster magazin legfrissebb, 14. száma. Mit találunk benne? Kajakkal bejárjuk Grönland izgalmas és lenyűgöző helyeit, találkozunk a világ egyik leghíresebb párterapeutájával, Esther Perellel, és a Netflix által világhírűvé vált dél-koreai séffel, Jeong Kwannal, motorral részt veszünk a Balkan Rallyn, és beszélgetünk Kelecsényi Milán férfiruha-készítővel is. A Dél-afrikai Köztársaságban teszteljük, milyen az új AUDI Q8, és elbeszélgetünk a zoknik Rolls Royce-át gyártó Iszató Nisigucsival is. Elmegyünk egészen Kenyáig, hogy elefántokat nézzünk, az Őrségben kipróbáljuk, milyen a régió legújabb kabinháza, a Kástu, bemutatjuk a Déryné Kenyeret, a város új pékségét, teszteltjük az új elektromos KIÁt, ezen kívül pedig találkozunk még Berki Blanka topmodellel, Áron Eszter divattervezővel és sokan másokkal. A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat, a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet.

Megnézem, mert érdekel!
Instagram
Iratkozz fel a hírlevelünkre!
Iratkozz fel a Roadster hírlevelére, hogy mindig értesülj a legizgalmasabb hírekről, sztorikról és véleményekről az utazás, a dizájn és a gasztronómia világából!
Feliratkozom