Új nagysebességű vasútvonal épül Közép-Európában

Lengyelország bejelentette, hogy új nagysebességű vasútvonalat épít Varsó, Łódź és Wrocław között.

Łódź városa leginkább egykor virágzó textiliparáról ismert, amelynek emlékét ma a Központi Textilmúzeum valamint a Manufaktura művészeti és kulturális központ őrzi, Wrocław fő látványosságai pedig az elegáns, pasztellszínű sorházak és a gótikus városháza.

Wroclaw

A kormány 37 millió eurót különített el a százmegyven kilométernyi pályára és a négy kilométeres alagútra, és az ambiciózus terv egy megarepülőtér felhúzását is magában foglalja Varsó és Łódź között, amely központi tranzitcsomópontként funkcionál majd.

A lengyel kormány azt szeretné, ha a Szolidaritási Közlekedési Csomópont (CPK) névre keresztelt komplexum Európa egyik legnagyobbja lenne.

Lódz

A projektet azonban több kritika is érte, a Ryanair vezérigazgatója, Michal O'Leary például érthetetlennek nevezte. „Bár az adófizetők milliárdokat költöttek erre az értelmetlen projektre, még mindig nem késő felhagyni vele. Ez a repülőtér felesleges. Rossz helyen és rosszkor tervezték”mondta az igazgató többek között talán abból kiindulva, hogy Varsónak már van két repülőtere.

Eközben készül az új balti vasút is, így hamarosan nagyon egyszerűen vonatozhatunk az északi tájakon.

(Forrás: Euronews, képek: Getty Images, Unsplash)

vonat | varsó | vasút | Lódz | Lengyelország

FOLYTASD EZZEL

Ezzel a tíz fantasztikus dizájntárggyal a legmenőbb hellyé teheted az otthonod

10+1 ikonikus és gyönyörű lámpa, ami garantáltan feldobja az otthonod

Rendeld meg a Roadster magazin 14. számát!

Beköszöntött a tél, és vele együtt megérkezett a Roadster magazin legfrissebb, 14. száma. Mit találunk benne? Kajakkal bejárjuk Grönland izgalmas és lenyűgöző helyeit, találkozunk a világ egyik leghíresebb párterapeutájával, Esther Perellel, és a Netflix által világhírűvé vált dél-koreai séffel, Jeong Kwannal, motorral részt veszünk a Balkan Rallyn, és beszélgetünk Kelecsényi Milán férfiruha-készítővel is. A Dél-afrikai Köztársaságban teszteljük, milyen az új AUDI Q8, és elbeszélgetünk a zoknik Rolls Royce-át gyártó Iszató Nisigucsival is. Elmegyünk egészen Kenyáig, hogy elefántokat nézzünk, az Őrségben kipróbáljuk, milyen a régió legújabb kabinháza, a Kástu, bemutatjuk a Déryné Kenyeret, a város új pékségét, teszteltjük az új elektromos KIÁt, ezen kívül pedig találkozunk még Berki Blanka topmodellel, Áron Eszter divattervezővel és sokan másokkal. A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat, a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet.

Megnézem, mert érdekel!
Instagram
Iratkozz fel a hírlevelünkre!
Iratkozz fel a Roadster hírlevelére, hogy mindig értesülj a legizgalmasabb hírekről, sztorikról és véleményekről az utazás, a dizájn és a gasztronómia világából!
Feliratkozom