Ilyen könnyen még nem jártuk be a világot – Megkóstoltuk a Leo Bistro "illatos" koktéljait

Bolygók, csillagok, kristályok, kontinensek. Alighanem némi gondolkodást igényel közös nevező alá terelni ezeket a dolgokat, de ha azt mondjuk, hogy Leo és koktélok, akkor mindjárt helyben vagyunk.

Vagyis egészen pontosan a Hotel Clark földszintjén a Leo Bistróban, ahol bizonyos időszakonként mindig történik valami.

Korábban például kristályokkal tették láthatóvá a láthatatlant, néhány emelettel feljebb meg csillagjegyek segítettek az italválasztásban,

most pedig a hetes szám és a hét kontinens jelölte ki a szokás szerint az egyik legfőbb hozzávalóval, a kreativitással megdobott új koktéllap direktíváját.

 

Az iránytűt ismét Dreghiciu Gábor állította be; a Leo lélekmester bármenedzserének irányításával ezúttal a naprendszer helyett „csak” Föld körüli útra indult a csapat, hogy mindegyik kontinensen megálljon és aztán ízeket, illatokat, illetve az adott földrészre vagy országra jellemző összetevőket kutasson fel, majd hozzon haza a kakaótól a kamilláig. Itthon immáron a leghíresebb magyar orral, azaz a niche parfümjeiről ismert Zólyomi Zsolttal egyesítették a szaktudásukat, aminek eredményét a nemrég debütált – egyébként igencsak szemrevaló – koktéllapon lehet kikérni.

 

Mint az köztudott, az ízlelés és a szaglás szoros viszonyt ápolnak egymással, ami a több hónapnyi kutatómunkával összeállt koktélkreálmányok esetében is bizonyítást nyer. Egy jó parfüm megalkotása nagyjából másfél évet vesz igénybe, és bár a hét ital elkészítése nem tartott ennyi ideig, ettől még mindegyik átgondolt, és a Leótól megszokott módon a spiritualitás sem maradt ki a receptúrájukból.

Az illat-és íztrip elvisz többek között a tengerentúlra, ahol az USA-t egy bulleit bourbon, eper, banán, és pattogatott kukorica összetételű koktél képviseli, aztán Kolumbiába, hogy egy sötét és fehér Takamaka rummal, természetesen kakaóval, kókusszal, ananásszal, lapachóval, és brazil dióval megtámogatott koktél társaságában egy dél-amerikai hacienda teraszán találjuk magunkat, de benézhetünk Etiópiába, Indiába (whiskyrajongóknak kötelező megálló) és a zimankós Antarktiszra is.

Európát hazánk képviseli, és ugyan a Föld körüli utazás minden egyes szpotja extra élménydózis az érzékszerveknek (a szem sem marad ki!), a Tanqueray No TEN, kamilla, cseresznye, méhpollen, és méz összetételű Magyarország koktél nem csupán az elfogultság miatt húzta haza a szívünket. A főként a kamilla miatt különlegesnek érződő italköltemény remekül reflektál a Zólyomi Zsolt által elmondottakra: az volt ugyanis a cél, hogy amikor megkapjuk az italt, és közelítünk vele az orrunkhoz, olyan hatást érjen el, hogy még bele se kóstolunk, de rögtön azt érezzük, máris rendelünk még egyet. Rendeltünk. Nem is egyet.

(Fotók: Zombori András – koktélok, Bujnovszky Tamás – enteriőr)

kontinens | új | hét | Dregichiu Gábor | koktél | ital

FOLYTASD EZZEL

Hét dolog, amit ki kell próbálnod a legszebb horvát nemzeti parkban

Nagyvárosi kalandor a Volvótól

Rendeld meg a Roadster magazin 19. számát!

Hawaiitól Tanzániáig, az egyik legjobb magyar sommeliertől a belga csúcsdizájnerig, az új Rolls-Royce-tól Horvátország titkos gyöngyszemeiig, a Roadster magazin új lapszáma ismét a világ izgalmas, kreatív és hedonistán lüktető ŕétegeibe viszi el olvasóit. Elmegyünk a bécsi három Michelin-csillagos Amadorba, ahol találkozunk Bencze Ádám sommeiler-vel, beszélgetünk Havancsák Terézzel, aki a közelmúltban kezdett el dolgozni az amerikai outerwear brand AETHERnél, Portugáliában kipróbáljuk, milyen a tengerparton száguldozni az új Ferrarival – egész kellemes –, a kortárs irodalom kedvelőinek pedig egy olyan Roadsternek írt Parti Nagy Lajos írással jelentkezünk, ami szerintünk a legjobbjai közé tartozik. Az aktuális számban lesz egy 20 oldalas mellékletünk is, amelynek főszereplője a még mindig rengeteg újdonságot rejtő Horvátország. Ezen kívül is sok színes történetünk van még, úgyhogy ezúttal is érdemes elmerülni a Roadster gazdag és kalandokkal teli világában!

Megnézem, mert érdekel!
“Útra keltünk és összegyűjtöttük a legkiemelkedőbb hazai szállásokat és vendéglátóhelyeket számotokra. Ezek a helyek garantáltan felejthetetlen élményeket kínálnak, legyen szó romantikus pihenésről a Balaton partján vagy egy kulináris felfedezőútról Budapesten.”
Izing Róbert Izing Róbert, főszerkesztő

Legfrissebb ajánlataink

Irány a Roadster Select
teljes adatbázisa
Iratkozz fel a hírlevelünkre!
Iratkozz fel a Roadster hírlevelére, hogy mindig értesülj a legizgalmasabb hírekről, sztorikról és véleményekről az utazás, a dizájn és a gasztronómia világából!
Feliratkozom