Ilyen könnyen még nem jártuk be a világot – Megkóstoltuk a Leo Bistro "illatos" koktéljait

Bolygók, csillagok, kristályok, kontinensek. Alighanem némi gondolkodást igényel közös nevező alá terelni ezeket a dolgokat, de ha azt mondjuk, hogy Leo és koktélok, akkor mindjárt helyben vagyunk.

Vagyis egészen pontosan a Hotel Clark földszintjén a Leo Bistróban, ahol bizonyos időszakonként mindig történik valami.

Korábban például kristályokkal tették láthatóvá a láthatatlant, néhány emelettel feljebb meg csillagjegyek segítettek az italválasztásban,

most pedig a hetes szám és a hét kontinens jelölte ki a szokás szerint az egyik legfőbb hozzávalóval, a kreativitással megdobott új koktéllap direktíváját.

 

Az iránytűt ismét Dreghiciu Gábor állította be; a Leo lélekmester bármenedzserének irányításával ezúttal a naprendszer helyett „csak” Föld körüli útra indult a csapat, hogy mindegyik kontinensen megálljon és aztán ízeket, illatokat, illetve az adott földrészre vagy országra jellemző összetevőket kutasson fel, majd hozzon haza a kakaótól a kamilláig. Itthon immáron a leghíresebb magyar orral, azaz a niche parfümjeiről ismert Zólyomi Zsolttal egyesítették a szaktudásukat, aminek eredményét a nemrég debütált – egyébként igencsak szemrevaló – koktéllapon lehet kikérni.

 

Mint az köztudott, az ízlelés és a szaglás szoros viszonyt ápolnak egymással, ami a több hónapnyi kutatómunkával összeállt koktélkreálmányok esetében is bizonyítást nyer. Egy jó parfüm megalkotása nagyjából másfél évet vesz igénybe, és bár a hét ital elkészítése nem tartott ennyi ideig, ettől még mindegyik átgondolt, és a Leótól megszokott módon a spiritualitás sem maradt ki a receptúrájukból.

Az illat-és íztrip elvisz többek között a tengerentúlra, ahol az USA-t egy bulleit bourbon, eper, banán, és pattogatott kukorica összetételű koktél képviseli, aztán Kolumbiába, hogy egy sötét és fehér Takamaka rummal, természetesen kakaóval, kókusszal, ananásszal, lapachóval, és brazil dióval megtámogatott koktél társaságában egy dél-amerikai hacienda teraszán találjuk magunkat, de benézhetünk Etiópiába, Indiába (whiskyrajongóknak kötelező megálló) és a zimankós Antarktiszra is.

Európát hazánk képviseli, és ugyan a Föld körüli utazás minden egyes szpotja extra élménydózis az érzékszerveknek (a szem sem marad ki!), a Tanqueray No TEN, kamilla, cseresznye, méhpollen, és méz összetételű Magyarország koktél nem csupán az elfogultság miatt húzta haza a szívünket. A főként a kamilla miatt különlegesnek érződő italköltemény remekül reflektál a Zólyomi Zsolt által elmondottakra: az volt ugyanis a cél, hogy amikor megkapjuk az italt, és közelítünk vele az orrunkhoz, olyan hatást érjen el, hogy még bele se kóstolunk, de rögtön azt érezzük, máris rendelünk még egyet. Rendeltünk. Nem is egyet.

(Fotók: Zombori András – koktélok, Bujnovszky Tamás – enteriőr)

Dregichiu Gábor | ital | koktéllap | kontinens | hét

FOLYTASD EZZEL

A kertem, a házam, az otthonom – érezd benne jól magad

A magyar ital, amivel kompromisszumok nélkül tehetsz sokat az egészségedért

Rendeld meg a Roadster magazin 16. számát!

Itt van a nyár, ami már önmagában remek hír, de azzal tudjuk fokozni a hangulatot, hogy a napokban megjelenik a Roadster magazin legújabb száma is. Mit találunk benne? Ellátogatunk az Azori-szigetekre, Dubajba és megnézzük Isztambul egyik legenergikusabb kerületét, Beyoğlut. Találkozunk a világhírű brit dizájnerrel, Tom Dixonnal, kifaggatjuk az ikonikus fotós, Slim Aarons hagyatékát őrző Getty Images igazgatóját, és Bott Frigyes meghívására Európa legjobb sommelier-jeivel végigkóstoljuk a régió legérdekesebb furmintjait. Elmerülünk a független kiadású zine-ek színes és hangos világába, meglátogatjuk a Tisza Cipő főhadiszállását, megtapintjuk, mit tudnak az ukrán-Kárpátokból érkező kéziszövésű szőnyegek, egy MV Agusta nyergében pedig végigmotorozzuk Szardínia vadregényes hegyeit. Ismét látványos, sok állomásos, 220 oldalas tripet alkottunk, szerintünk érdemes lesz benevezni rá! A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat és a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet.

Megnézem, mert érdekel!
“Útra keltünk és összegyűjtöttük a legkiemelkedőbb hazai szállásokat és vendéglátóhelyeket számotokra. Ezek a helyek garantáltan felejthetetlen élményeket kínálnak, legyen szó romantikus pihenésről a Balaton partján vagy egy kulináris felfedezőútról Budapesten.”
Izing Róbert Izing Róbert, főszerkesztő

Legfrissebb ajánlataink

Irány a Roadster Select
teljes adatbázisa
Iratkozz fel a hírlevelünkre!
Iratkozz fel a Roadster hírlevelére, hogy mindig értesülj a legizgalmasabb hírekről, sztorikról és véleményekről az utazás, a dizájn és a gasztronómia világából!
Feliratkozom