Az év utolsó legszebb mosolyát úgy október közepe-vége táján láttuk, a levelek lassan búcsúzkodnak, a hűvös reggelek egyre gyakrabban köszöntenek. Vannak azért jó dolgok is az őszben, hiszen ez a hosszú esti vacsorák időszaka, amiben jócskán benne vagyunk már. Sőt.
A betakarítás dicsőségét hirdető évszak legjavát még bőven el lehet csípni a közelmúltbeli étlapváltáson átesett budapesti Leo Bistróban, ahol jó szokásuk szerint nem radírozták ki az egész menüt, hanem megtartottak néhány kedvencet és klasszikust, pár fogást pedig úgymond téliesítettek. Varga Roland séf elmondta, ilyen esetekben mindig egy kicsit csiszolgatnak a dolgokon, de alapvetően igyekeznek a Leo felismerhetőségének sávjában maradni.
A bizonyos téliesítés nagyrészt köretváltozással járt, vagyis a szezonalitáshoz köthető alapanyagokból alkották meg a kísérőket, melyek közül néhány újdonság akár önálló tételként is működhet. Ide tartozik a sült csúcsos káposzta chimichurrival, a narancsos bébirépa pisztáciával, vagy a sült fokhagymás burgonyapüré. A húsokat illetően a bárány helyére a szarvas szállt be csereként a folytatásban, méghozzá vadas formában, és ami még lényeges, hogy húsok nyolcvan százaléka magyar beszállítótól jön (mint ahogyan a rábaközi méz, vagy a hévizi tokhal is).
A letisztult étlap és a látványos tálalás együtt fine dining-jeleket mutatnak, de hivatalosan nem tették ki az irányjelzőt – már csak azért sem, mert az adagok finoman fogalmazva sem picik.
A wow-pillanat azért megvan a tányér érkezésekor, viszont összességében maradnak a klasszikus bisztró meghatározásnál.
Ha a kacsamáj ott van a mindenkori előételek között, akkor nem igazán érdemes tovább húzni az időt, mert egyértelmű a választás. Pláne itt: aszalt sárgabarack chutneyval és nagyon fluffy házi brióssal zseniális párosítás a Leo-féle lágy kacsamájpástétom, együtt összeállva pedig olyan ízbombaként robbant, mintha egy luxus robbanócukorka lenne.
Ilyen szeles, hűvös, esős időben jól átmelegített a hússal és gyökérzöldségekkel kiadóssá tett gulyás, aki viszont maradna egy tipikus őszi levesnél, de nem az édes-karácsonyi változatot kanalazná, az bátran bökjön rá a pirított tökmaggal és aszalt áfonyával tálalt sütőtökkrémlevesre, mert kókusztejjel és maracujával készült, kevésbé édes, inkább citrusos jellegű.
A főételek közül a rosé kacsamell nagyon kínálgatta magát, főleg, mert ahogyan Varga Roland elárulta, picit hozzányúltak: szilvával és vörösboros mártással költöztették össze, plusz raktak hozzá konfitált kacsacombot rétesben ropogósra sütve – semmi túltolás, semmi mágia. A páros együtt nagyon harmonizált és jóllakatott, bőven elég volt mellé könnyített köretként a bizonyos narancsos bébirépa.
Előbbi feladatot a sertésszűzre épülő cordon bleu is tudta teljesíteni. A megtépázott hírnevű nosztalgikus klasszikus renoméját sikerült helyre állítani: ropogós és szaftos, már az első vágásnál kifolyik belőle a – gouda – sajt, éppen ezért mélytányérban szolgálták föl, hogy legyen hol összeérnie a kibuggyant elemeknek. Bébi római saláta és savanyúságként cornichon uborka kísérte mártás formájában fokhagymás burgonyapürével, aztán egy simogató császármorzsával együtt hibátlan partnert alkottak egy kellemesen elnyúló őszi vacsorához.
(Fotók: Leo Bistro)
bisztró | étlap | étterem | menü | budapest
Ezzel a tíz fantasztikus dizájntárggyal a legmenőbb hellyé teheted az otthonod
10+1 ikonikus és gyönyörű lámpa, ami garantáltan feldobja az otthonod
Beköszöntött a tél, és vele együtt megérkezett a Roadster magazin legfrissebb, 14. száma. Mit találunk benne? Kajakkal bejárjuk Grönland izgalmas és lenyűgöző helyeit, találkozunk a világ egyik leghíresebb párterapeutájával, Esther Perellel, és a Netflix által világhírűvé vált dél-koreai séffel, Jeong Kwannal, motorral részt veszünk a Balkan Rallyn, és beszélgetünk Kelecsényi Milán férfiruha-készítővel is. A Dél-afrikai Köztársaságban teszteljük, milyen az új AUDI Q8, és elbeszélgetünk a zoknik Rolls Royce-át gyártó Iszató Nisigucsival is. Elmegyünk egészen Kenyáig, hogy elefántokat nézzünk, az Őrségben kipróbáljuk, milyen a régió legújabb kabinháza, a Kástu, bemutatjuk a Déryné Kenyeret, a város új pékségét, teszteltjük az új elektromos KIÁt, ezen kívül pedig találkozunk még Berki Blanka topmodellel, Áron Eszter divattervezővel és sokan másokkal. A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat, a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet.
Megnézem, mert érdekel!