Close
Bámulatosan részletes Lexust hajtogattak papírból

Bámulatosan részletes Lexust hajtogattak papírból

Lehet, hogy első ránézésre esetlennek tűnik ez a Lexus-makett, de mindjárt érthetővé válik, ha megtudjuk, hogy papírból hajtogatták négy hónap alatt.

A legtöbben örülünk neki, ha csákót, hajót vagy repülőgépet tudunk hajtogatni papírból. Aki elszántabb, megpróbálkozhat az origamival, de nem árt tudni, hogy a papírhajtogatás tradicionális művészetének japán mesterei olyan bámulatos kézügyességgel rendelkeznek, aminek elsajátításához egy élet is kevés volna. A skót képzőművész Kyla McCallum már másfél évtizede foglalkozik ezzel az alkotási formával, és most egy elég érdekes makettet alkotott.

Az origami művészete nagyfokú szaktudást és rendkívüli pontosságot igényel, akárcsak az autógyártás, ezért nem véletlen, hogy a Lexus kézműves szakemberei,

a takumi mesterek is papírhajtogatással tartják formában magukat.

Kyla számára különösen kedves a papír hajtogatása, de amikor a Lexus felkérte, hogy készítsen egy Lexus-makettet, akkor jött rá, hogy valójában mennyire bonyolult ívek rajzolják ki a karosszéria elemeit.

„Körülvesz bennünket a papír, de észre sem vesszük. Nem feltűnő, de számomra különlegesen kedves, mert fantasztikus formákat lehet belőle létrehozni. Nem lehet vele kapkodni: alkalmazkodni kell ahhoz, ahogy viselkedik”

– mesél a papírral ápolt kapcsolatáról a művész.

A makett tervezése egy hónapot vett igénybe, majd a hajtogatás további három hónapig tartott.

A karosszéria összeállítása után kezdődött az igazán precíz munka, a fényszórók, ablakok, díszítőelemek felhelyezése. A papírautó mintegy száz darabból áll, az elemek nagy részét a kétezer éves múltra visszatekintő klasszikus origami és a hetedik század óta alkalmazott kirigami, azaz hajtogatás és vágás technikájával alkotta meg, de időnként szükség volt egészen különleges fogásokra is.

A makett építéséről inspiratív videó készült:

A belső tér kidolgozása egyébként is nagy kihívást jelentett, hiszen Kyla

még az üléskárpit perforálására és a váltókart díszítő öltések kidolgozására is ügyelt.

Ezt a részletességű utasteret képtelenség volt elhelyezni a maketten belül, ezért különálló alkotásként született meg, hogy a legapróbb részletek is megfigyelhetők legyenek. Az 1:10 méretarányú papírmakett alatt pedig egy távirányítós autó rejlik, így a Lexus végig tud gurulni a papírvároson, amit szintén Kyla épített.

Autó-műalkotások

Az autózás és a művészet kapcsolata kiterjedtebb, mint gondoltuk volna. Nemrég egy francia divatmárka építette meg az egyedi Porsche 968 L’Art koncepciót, a BMW-nél pedig már évtizedek óta születnek alkotások az Art Car sorozatban, aminek egyik példányát nem más, mint Andy Warhol festette ki.

papír | origami | makett | lexus | lexus ux

FOLYTASD EZZEL

A luxus új szintje a Balatonnál – Ilyen a LUA Resort télen

Fantasztikus őszi ízek és otthonos hangulat – Így varázsolt el minket a Macesz Bisztró

Rendeld meg a Roadster magazin 10. számát!
Izgalmas, színes és gazdag. Ha három szóval kellene jellemeznünk legújabb, jubileumi kiadásunkat, akkor ezeket a szavakat választanánk. Miért mondjuk ezt? Mert megjártuk Kappadókiát, Valenciát és Kelet-Tirolt. Találkoztunk a háromszoros olimpiai bajnok Szilágyi Áronnal, a világ egyik legérdekesebb újságírójával, Malcolm Gladwell-lel, a provokatív, magyar származású fotóssal, Pol Kuruczzal, plusz összehoztunk az eddigi legvidámabb borítónkat, amivel Budapestet ünnepeljük. A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat, a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet. Megnézem, mert érdekel!
Instagram