Close
Igazi művészet, amit ezzel a gyönyörű autóval tettek a BMW-nél

Igazi művészet, amit ezzel a gyönyörű autóval tettek a BMW-nél

A műalkotásnak készült 3.0 CSL elbűvölte a világot, és útjára indította a BMW Art Car sorozatát, negyvenöt évvel később pedig elkészült a művésznek szánt példány, ami legalább olyan lenyűgöző lett, mint az eredeti.

A hetvenes évek közepén fonódott össze a BMW története a művészetekkel. Alexander Calder amerikai képzőművész, kinetikus szobrász alkotása indította útjára, akinek a munkássága jelentősen hozzájárult ahhoz, hogy a mozgás a képzőművészetben is megtestesüljön. Calder nevéhez fűződnek az első drótszobrok, és a szél hatására mozgásba lendülő légmobilok is.

Alexander Calder és Hervé Poulain, a BMW Art Car sorozatának elindítói
Calder az elkészült alkotásával, háttérben a jellegzetes művei
Hervé Poulain, a BMW Art Car keresztapja

1973-ban egy dallasi légitársaság megbízásából Calder egy Douglas DC–8–62 típusú utasszállító repülőgépet is lefestett. Hervé Poulain autóversenyző vetette fel neki, amikor meglátogatta a művészt a franciaországi stúdiójában, hogy

ezt az ötletet az autók világába is át lehetne ültetni.

A BMW-vel együtt megbízták, hogy fessen ki egy 3.0 CSL-t, és a Batmobile néven ismert versenyautóval rajthoz is álltak a 24 órás Le Mans-i futamon 1975-ben.

Calder egyik utolsó alkotása volt a BMW, amit később New Yorkban állítottak ki,

és a BMW Art Car sorozatát indította útjára, ennek keretében olyan neves művészek festettek ki versenyautókat, mint Andy Warhol, Frank Stella, Roy Lichtenstein, David Hockney és Jeff Koons. A BMW támogatásával a mai napig készülnek műalkotások négy keréken, most pedig a művész példányával készültek el az eredeti 3.0 CSL-ből.

A BMW-nél kiemelték, hogy nem másolatról van szó, hanem arról a példányról, amire Calder mindig is jogosult volt,

de végül sosem vált valóra. Mivel az eredeti alkotás is kiváló állapotnak örvend, a művész hagyatékát kezelő alapítvány pedig világszerte kölcsönadja kiállításokra az autót, most már kétszer akkora esélyünk lesz élőben megpillantani.

A 3.0 CSL nemcsak műalkotásként, hanem versenyautóként is legendává vált,

ráadásul idén ünnepli az ötvenedik születésnapját. A könnyített sportkupét 1971-ben mutatták be a 3.0 CSi továbbfejlesztett változataként, a BMW Motorsport jellegzetes színeiben 1973-tól hódította meg a versenypályákat, hatszor nyerte meg a túraautó Európa-bajnokságot.

Stílusos sportkupék

A 3.0 CS-ből nemcsak műalkotást lehet építeni, hanem igazán egyedi, stílusos túrakocsit is, amire Robert Downey Jr. saját autója a bizonyíték, míg a típus utódjával, a 635 CSi-vel járt többek között Sir Sean Connery is. A BMW többi Art Carját ebben a cikkünkben mutattuk be.

Alexander Calder | art car | nagy sztori | bmw | műalkotás

FOLYTASD EZZEL

A luxus új szintje a Balatonnál – Ilyen a LUA Resort télen

Fantasztikus őszi ízek és otthonos hangulat – Így varázsolt el minket a Macesz Bisztró

Rendeld meg a Roadster magazin 10. számát!
Izgalmas, színes és gazdag. Ha három szóval kellene jellemeznünk legújabb, jubileumi kiadásunkat, akkor ezeket a szavakat választanánk. Miért mondjuk ezt? Mert megjártuk Kappadókiát, Valenciát és Kelet-Tirolt. Találkoztunk a háromszoros olimpiai bajnok Szilágyi Áronnal, a világ egyik legérdekesebb újságírójával, Malcolm Gladwell-lel, a provokatív, magyar származású fotóssal, Pol Kuruczzal, plusz összehoztunk az eddigi legvidámabb borítónkat, amivel Budapestet ünnepeljük. A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat, a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet. Megnézem, mert érdekel!
Instagram