Hollywoodnak ott az Oscar-díj, a zeneiparnak a Grammy, de ha ételekről van szó, a Michelin elismerése a legrangosabb.
Június 13-án jelenik meg az első litván Michelin-kalauz, amelyben a hagyományos litván konyhától kezdve a nemzetközi hatásokon át a helyi, szezonális alapanyagokra összpontosító ételekig minden megtalálható lesz.
Az ellenőrök Klaipeda, Trakai, Kaunas és Vilnius környékén végeztek kutatást, és minden kiválasztott éttermet a Michelin öt kritériuma alapján értékeltek. Ezek a következők:
az alapanyagok minősége, a főzési technikák elsajátítása, az ízek harmóniája, a séf kifejezőereje és az étlap következetessége.
Litvánia most debütál, utolsó balti államként kerül be a kalauzba. Gasztronómiáján keresztül megismerhető az ország egyedülálló identitása, ami ötvözi a minőséget a hagyományokkal és az innovációval. Gina Luca Demarco, a tizenhat éve Litvániában élő olasz séf szerint az ország gasztronómiai színtere hatalmasat fejlődött, így a bejelentés időzítése ideális. A litván szakemberek igazán kitettek magukért, és a gasztronómia minden területén egyedülállót alkottak.
A gyönyörű, buja tájak, a gazdag kulturális örökség és a kiváló közlekedés mellett Litvánia változatos szálláslehetőségekkel is büszkélkedhet a glampingtól a csúcskategóriás szállodákig. Az ország ráadásul egészen különleges múzeumoknak is otthont ad, külön figyelmet szentelnek például az ördögnek, a kosárlabdának, a macskáknak és az óráknak is. De nem csak ezért érdemes bejárni a balti országot.
(Forrás: TimeOut, fotók: Getty Images)
helyi | ország | történelmi | michelin kalauz | litvánia
A kiberbiztonság téged is érint! Mit is jelent valójában?
Így élheted meg az ünnepi hangolódást egy csodás kastély birtokán itt, a szomszédunkban
Megérkezett a tél, már ki lehet csomagolni a Roadster legújabb, sorrendben 18. lapszámát. Mit találunk benne? A Costa Smeralda fedélzetén kipróbáljuk, milyen az élet egy tengerjárón Barcelona és Nápoly között. Ellátogatunk a luxusipar nagyágyúival dolgozó Edinas Paper kőbányai műhelyébe, megmutatjuk, milyen finomságokkal lehet átvészelni a hideg hónapokat, és megismerkedünk a római Palazzo Talìával is, amelyet az olasz rendezőzseni, Luca Guadagnino álmodott meg. Aktuális számunkban is rengeteg izgalmas helyszín bukkan fel: ilyen a kanadai Yukon vidék, az Amalfi-part, a Côte d’Azur-on kipróbáltuk, milyen az új Audi S5. Északabbra is elkalandoztunk: a lapszám talán legszimpatikusabb szereplője az a négy norvég fiatal, akik egy elhagyatott halfeldolgozó üzemet alakították át a skandináv ország és talán Európa legcoolabb pontjává. Ezen kívül bemutatunk öt divatbrandet, akiket érdemes követni, megvizsgáljuk, milyen volt az elmúlt száz évben a lejtők divatja és még ezen kívül is rengeteg izgalmas témánk van, de itt megállunk.
Megnézem, mert érdekel!