Liverpoolnak fontosabbak voltak a fejlesztések, mint a világörökségi státusz

Az UNESCO megfosztotta az angol várost az értékes címtől – méghozzá a város hibájából.

Fucsouban, Kínában tartottak a napokban szavazást az UNESCO képviselői, mely során úgy döntöttek, hogy Liverpooltól elveszik eddigi világörökségi státuszát. A lista, amelyen az angol város eddig szerepelt, az emberiség számára Outstanding Universal Value-val (Kiemelkedő Egyetemes Értékkel – OUV) bíró helyszíneket gyűjti össze; Liverpool ezt a státuszt történelmi városközpontjáért és a kikötőjéért kapta meg.

Az ENSZ most viszont elvette a 2004-ben neki ajándékozott, becses világörökségi címet,

ugyanis a Liverpool Waters vízparti fejlesztésekkel és átalakításokkal „visszafordíthatatlanul megkárosították a város egyetemes értékeit”

ahogy az UNESCO fogalmaz. A riport, amelyben a státusz elvételét részletezik, kiemeli a fent említett Liverpool Waters 5,5 milliárd fontos fejlesztéseit, valamint az Everton FC stadionjának terveit a Bramley-Moore Dock kikötőjénél.

A címtől való megfosztás nem egyik pillanatról a másikra történt: az UNESCO közel tíz éven át rendszeresen küldött kéréseket a liverpooli helyi önkormányzatnak és az angol kormánynak egyaránt, hogy védjék meg a helyszínt.

A kéréseket nem vették figyelembe, 2012-ben az UNESCO veszélyes státuszba sorolta át Liverpoolt mint világörökségi helyszínt, de ez sem állította meg a sokmilliárdos fejlesztést, mely során az északi kereskedelmi kikötő arculata teljesen átalakult.

Mellesleg ez, hogy világörökségi címet vesznek el egy helyszíntől, nem sokszor történik meg: az elmúlt ötven évben Liverpool a harmadik eset. Előtte az ománi sivatagban található, védett arab bejza rezervátum vesztette el a státuszt, valamint Drezda barokk belvárosa és az Elba-völgy kultúrtáj is elvesztette a világörökségi címet egy négysávos autópályahíd, a Waldschlösschenbrücke felépítése miatt, amely az UNESCO Világörökség bizottsága szerint súlyosan károsítja a védett látkép integritását.

(Forrás: Dezeen, Wikipédia)

hajó | angol | elba-völgy | drezda | Anglia

FOLYTASD EZZEL

Nehéz decemberben programot találni a Balatonnál? Választani nehéz!

Ezek a hangok, ízek, élmények valódi ünneppé varázsolják a karácsonyt

Rendeld meg a Roadster magazin 14. számát!

Beköszöntött a tél, és vele együtt megérkezett a Roadster magazin legfrissebb, 14. száma. Mit találunk benne? Kajakkal bejárjuk Grönland izgalmas és lenyűgöző helyeit, találkozunk a világ egyik leghíresebb párterapeutájával, Esther Perellel, és a Netflix által világhírűvé vált dél-koreai séffel, Jeong Kwannal, motorral részt veszünk a Balkan Rallyn, és beszélgetünk Kelecsényi Milán férfiruha-készítővel is. A Dél-afrikai Köztársaságban teszteljük, milyen az új AUDI Q8, és elbeszélgetünk a zoknik Rolls Royce-át gyártó Iszató Nisigucsival is. Elmegyünk egészen Kenyáig, hogy elefántokat nézzünk, az Őrségben kipróbáljuk, milyen a régió legújabb kabinháza, a Kástu, bemutatjuk a Déryné Kenyeret, a város új pékségét, teszteltjük az új elektromos KIÁt, ezen kívül pedig találkozunk még Berki Blanka topmodellel, Áron Eszter divattervezővel és sokan másokkal. A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat, a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet.

Megnézem, mert érdekel!
Iratkozz fel a hírlevelünkre!
Iratkozz fel a Roadster hírlevelére, hogy mindig értesülj a legizgalmasabb hírekről, sztorikról és véleményekről az utazás, a dizájn és a gasztronómia világából!
Feliratkozom