Close
Liverpoolnak fontosabbak voltak a fejlesztések, mint a világörökségi státusz

Liverpoolnak fontosabbak voltak a fejlesztések, mint a világörökségi státusz

Az UNESCO megfosztotta az angol várost az értékes címtől – méghozzá a város hibájából.

Fucsouban, Kínában tartottak a napokban szavazást az UNESCO képviselői, mely során úgy döntöttek, hogy Liverpooltól elveszik eddigi világörökségi státuszát. A lista, amelyen az angol város eddig szerepelt, az emberiség számára Outstanding Universal Value-val (Kiemelkedő Egyetemes Értékkel – OUV) bíró helyszíneket gyűjti össze; Liverpool ezt a státuszt történelmi városközpontjáért és a kikötőjéért kapta meg.

Az ENSZ most viszont elvette a 2004-ben neki ajándékozott, becses világörökségi címet,

ugyanis a Liverpool Waters vízparti fejlesztésekkel és átalakításokkal „visszafordíthatatlanul megkárosították a város egyetemes értékeit”

ahogy az UNESCO fogalmaz. A riport, amelyben a státusz elvételét részletezik, kiemeli a fent említett Liverpool Waters 5,5 milliárd fontos fejlesztéseit, valamint az Everton FC stadionjának terveit a Bramley-Moore Dock kikötőjénél.

A címtől való megfosztás nem egyik pillanatról a másikra történt: az UNESCO közel tíz éven át rendszeresen küldött kéréseket a liverpooli helyi önkormányzatnak és az angol kormánynak egyaránt, hogy védjék meg a helyszínt.

A kéréseket nem vették figyelembe, 2012-ben az UNESCO veszélyes státuszba sorolta át Liverpoolt mint világörökségi helyszínt, de ez sem állította meg a sokmilliárdos fejlesztést, mely során az északi kereskedelmi kikötő arculata teljesen átalakult.

Mellesleg ez, hogy világörökségi címet vesznek el egy helyszíntől, nem sokszor történik meg: az elmúlt ötven évben Liverpool a harmadik eset. Előtte az ománi sivatagban található, védett arab bejza rezervátum vesztette el a státuszt, valamint Drezda barokk belvárosa és az Elba-völgy kultúrtáj is elvesztette a világörökségi címet egy négysávos autópályahíd, a Waldschlösschenbrücke felépítése miatt, amely az UNESCO Világörökség bizottsága szerint súlyosan károsítja a védett látkép integritását.

(Forrás: Dezeen, Wikipédia)

FOLYTASD EZZEL
Egy covidosa sem volt ennek a mesebeli szigetnek, aztán leszállt egy repülőgép
Özönlenek a látogatók ebbe a parkba, úgyhogy sorsolni kell a helyeket
Rendeld meg a Roadster magazin 6. számát!
Őszi-téli lapszámunkban ismét megnövelt terjedelemben, 224 oldalon a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat, a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet. Felsorolni is nehéz, mennyi izgalmas történetet meséltünk el az új számban, de ha szeretnél többet tudni, akkor kattints ide az alábbi linkre! Megnézem, mert érdekel!
Close
HELLO, EZ ITT A
ROADSTER
Kövess minket a Facebookon!
Történetek, amiket nem fogsz elfelejteni!

Iratkozz fel a hírlevelünkre!

Iratkozz fel a Roadster hírlevelére, hogy mindig értesülj a legizgalmasabb hírekről, sztorikról és véleményekről az utazás, a dizájn és a gasztronómia világából!
Feliratkozom