Close
Liverpoolnak fontosabbak voltak a fejlesztések, mint a világörökségi státusz

Liverpoolnak fontosabbak voltak a fejlesztések, mint a világörökségi státusz

Az UNESCO megfosztotta az angol várost az értékes címtől – méghozzá a város hibájából.

Fucsouban, Kínában tartottak a napokban szavazást az UNESCO képviselői, mely során úgy döntöttek, hogy Liverpooltól elveszik eddigi világörökségi státuszát. A lista, amelyen az angol város eddig szerepelt, az emberiség számára Outstanding Universal Value-val (Kiemelkedő Egyetemes Értékkel – OUV) bíró helyszíneket gyűjti össze; Liverpool ezt a státuszt történelmi városközpontjáért és a kikötőjéért kapta meg.

Az ENSZ most viszont elvette a 2004-ben neki ajándékozott, becses világörökségi címet,

ugyanis a Liverpool Waters vízparti fejlesztésekkel és átalakításokkal „visszafordíthatatlanul megkárosították a város egyetemes értékeit”

ahogy az UNESCO fogalmaz. A riport, amelyben a státusz elvételét részletezik, kiemeli a fent említett Liverpool Waters 5,5 milliárd fontos fejlesztéseit, valamint az Everton FC stadionjának terveit a Bramley-Moore Dock kikötőjénél.

A címtől való megfosztás nem egyik pillanatról a másikra történt: az UNESCO közel tíz éven át rendszeresen küldött kéréseket a liverpooli helyi önkormányzatnak és az angol kormánynak egyaránt, hogy védjék meg a helyszínt.

A kéréseket nem vették figyelembe, 2012-ben az UNESCO veszélyes státuszba sorolta át Liverpoolt mint világörökségi helyszínt, de ez sem állította meg a sokmilliárdos fejlesztést, mely során az északi kereskedelmi kikötő arculata teljesen átalakult.

Mellesleg ez, hogy világörökségi címet vesznek el egy helyszíntől, nem sokszor történik meg: az elmúlt ötven évben Liverpool a harmadik eset. Előtte az ománi sivatagban található, védett arab bejza rezervátum vesztette el a státuszt, valamint Drezda barokk belvárosa és az Elba-völgy kultúrtáj is elvesztette a világörökségi címet egy négysávos autópályahíd, a Waldschlösschenbrücke felépítése miatt, amely az UNESCO Világörökség bizottsága szerint súlyosan károsítja a védett látkép integritását.

(Forrás: Dezeen, Wikipédia)

FOLYTASD EZZEL
Vállalkozók tiltakoznak az oltási igazolás ellen Montenegróban
Bréking: megnyitja határait Amerika!
Rendeld meg a Roadster magazin 5. számát!
Mi jobb, mint egy 170 oldalas Roadster magazin? Hát egy 220 oldalas Roadster magazin! Igen, a 2021-es nyári számunkra jelentősen megnöveltük a terjedelmünket, hogy még több kalandot, utazást és inspirációt élhessünk át közösen. A méret azonban nem minden, arra is figyeltünk, hogy ismét a lehető legjobbat kínáljuk olvasóinknak. A tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat, a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet. Megnézem, mert érdekel!
Close
HELLO, EZ ITT A
ROADSTER
Kövess minket a Facebookon!
Történetek, amiket nem fogsz elfelejteni!

Iratkozz fel a hírlevelünkre!

Iratkozz fel a Roadster hírlevelére, hogy mindig értesülj a legizgalmasabb hírekről, sztorikról és véleményekről az utazás, a dizájn és a gasztronómia világából!
Feliratkozom