Könnyed elegencia és meglepetések – Pesti István és Pintér Károly vacsoráján jártunk

Egy este, két séf fenomén, nyolc izgalmas fogás, finom pezsgők és a Balaton. Ennél keresve sem találhatnánk jobb kombinációt a nyár utolsó napjaira. Augusztus 13-án a balatonfüredi LUA Resort NOON Éttermében ez be is bizonyosodott: két jó barát, a tatai Platán Bisztró Executive Chef-je, Pesti István és a LUA Resort Executive Chef-je, Pintér Károly mozgatta meg mindent érzékünket egy négykezes vacsorával, ami után tányér nem maradt szárazon.

Pesti István korábban a Michelin-csillagot is bezsebelő budapesti Tantiban dolgozott, majd a tatai Platán élére kerülve helyezte fel az Öreg-tó partján álló éttermet a hazai és nemzetközi gasztronómia térképére.

A precizitásáról, mértani pontosságal megalkotott, szinte műalkotásszerű, színpompás tányérjairól ismert séf idén tavasztól már nemcsak a Platán Executive Chef pozícióját tölti be, hanem a balatonfüredi LUA Resort gasztronómiai tanácsadójaként is találkozhatunk vele.

Egészen pontosan Pintér Károly a LUA Executive Chef-jének munkáját segíti, akinek kreációit korábban a budapesti Kempinski Hotelben találhattuk meg, de ő képviselte hazánkat a dubaji világkiállításon is. A két séf nem csupán a konyhában nyújtott fenomenális teljesítménye és szakmai együttműködése miatt kapcsolódik; két jóbarátról van szó, akik kölcsönösen felnéznek egymásra és támogatják egymás munkáját és fejlődését. Ez pedig nagyon jól érezhető volt az augusztus 13-án megrendezett négykezes vacsorájukon is.

A nyolc fogásból álló menüsor minden darabja rímelt egymásra, annak ellenére, hogy a séfek által készített ételekben ott voltak a kizárólag rájuk jellemző egyedülálló jegyek is.

 

Étvágygerjesztőként Pesti István sült tésztagolyóba rejtett zöldfűszeres tejfölét kaptuk a tányérunkba, aminek egyszerűségét a tetejére finoman rápakolt kaviár emelte egy kifinomultabb szintre.

Ez az aprócska starter nemcsak az éhségünket, a kíváncsiságunkat is felkorbácsolta, amit tovább fokoztak Pesti algával dúsított és durva szemű sóval megszórt könnyed vajformációi.

A szintén tőle érkező előétel, a „Sügér, kápia ponzu, kosho” együttes észrevétlenül csempészett frissességet a szájba, amitől gondolatban azonnal egy citromliget kellős közepére csöppenhettünk, köszönhetően a yuzu alapú pasztának és az ecetes marinádnak. Ezután érkezett Pintér Károly előétele, egy könnyed nyúl terrine fermentált bébirépával és sós citrommal, ami bár még mindig a citromligetben tartotta a kóstolót, azért félig-meddig már felkészített az egyel fajsúlyosabb főétel szekcióra.

Mielőtt még tovább haladunk az ételekkel, egy nagyon fontos kiegészítőről még nem esett szó, ez pedig az ital. A vacsorát önmagában vagy pezsgősorral lehetett kérni, ami hatféle hazai és külföldi pezsgőt és champagne-t tartalmazott a Kreinbacher Birtok által készített és forgalmazott palackokból olyan házaktól, mint a Piper Heidsieck, a Charles Heidsieck vagy a Deutz. Nagy meglepetés, hogy a szokásos fehér, vörös és desszertbor triumvirátusból kilépve minden fogáshoz ezeket a fejedelmi buborékos italokat ajánlották, ami jó döntés volt, hiszen ahogy a Bollinger pezsgőház tulajdonosától, Lily Bollinger-től már tudjuk: „Pezsgőzöm, amikor boldog vagyok és pezsgőzöm, amikor szomorú. Pezsgőt iszom, mikor magányos vagyok, társaságban viszont kötelező. Kacérkodom vele, ha nem vagyok éhes és kortyolgatom, amikor igen. Máskülönben hozzá nem nyúlnék, kivéve persze, ha szomjazom!"

Egyszóval, a pezsgő mindig jó választás és ezt érdemes észben tartani.

Tovább evezve a séfek kreatív fogásainak tengerén, a főétel nem várt meglepetéseket hozott. Pesti István kecsegéje egy kevés langusztino társaságában selymes vajmártásban úszott némi édes fava babbal kísérve – ami színre és ízre is hasonlít a borsóra, mégis sokkal roppanósabb és babszerűbb –, amíg Pintér Károly válasza egyik pillanatról a másikra átvezetett minket a nyárból az őszbe. Kacsamell, som és zeller kombinációja éppen egy olyan augusztusi napot idézett, amikor még élvezzük a nyár utolsó dobbantásait, de már arra gondolunk, hogy hamarosan sárgába és rozsdabarnába vált a táj és minden egy kicsit nyugodtabb üzemmódra kapcsol.

De éppen még mielőtt tudatosult volna, hogy nyakunkon az évszakváltás, megérkezett Pintér Károly joghurtos, fehércsokis, homoktövis desszertje, ami egy meleg nap tökéletes édessége. Fanyar, mégis édes és nagyon üdítően hatott az ízlelőbimbókra. Ezt az érzést képviselte Pesti István passió-mák bonbonja is, ami szó szerint robbant a szájban, csak úgy, mint a joghurtos feketeribizli bonbon, ami egyszerre volt kesernyés az étcsokoládétól és friss a ribizli savasságától.

A több mint három órán át tartó ízutazáson évszakok, hangulatok és a világ különböző kultúráinak ízei váltották egymást. Jártunk északon, Ázsiában, de az országhatáron belül is, volt részünk néhány falat nyárban és őszben, és egy biztos: egy pillanatig sem unatkoztunk.

A haladó hedonisták tudják, hogy a luxus nem tesz egyenlőségjelet a pazarlás és a legmagasabb színvonal közé, hanem az életélvezet egy olyan szintjét jelzi, melyben a legminőségibb jóllét megélése egyesül a fenntarthatósággal. Ezt a felelős luxust és hedonizmust kínálja az életet legnagyobb kanállal fogyasztóknak a Balaton partján megnyílt LUA, méghozzá Magyarországon teljesen páratlan koncepcióval.

(Fotók: Pintér Árpád - Pixeltaster)

resort | beszámoló | vacsora | lua | gasztro

FOLYTASD EZZEL

Ezzel a tíz fantasztikus dizájntárggyal a legmenőbb hellyé teheted az otthonod

10+1 ikonikus és gyönyörű lámpa, ami garantáltan feldobja az otthonod

Rendeld meg a Roadster magazin 14. számát!

Beköszöntött a tél, és vele együtt megérkezett a Roadster magazin legfrissebb, 14. száma. Mit találunk benne? Kajakkal bejárjuk Grönland izgalmas és lenyűgöző helyeit, találkozunk a világ egyik leghíresebb párterapeutájával, Esther Perellel, és a Netflix által világhírűvé vált dél-koreai séffel, Jeong Kwannal, motorral részt veszünk a Balkan Rallyn, és beszélgetünk Kelecsényi Milán férfiruha-készítővel is. A Dél-afrikai Köztársaságban teszteljük, milyen az új AUDI Q8, és elbeszélgetünk a zoknik Rolls Royce-át gyártó Iszató Nisigucsival is. Elmegyünk egészen Kenyáig, hogy elefántokat nézzünk, az Őrségben kipróbáljuk, milyen a régió legújabb kabinháza, a Kástu, bemutatjuk a Déryné Kenyeret, a város új pékségét, teszteltjük az új elektromos KIÁt, ezen kívül pedig találkozunk még Berki Blanka topmodellel, Áron Eszter divattervezővel és sokan másokkal. A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat, a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet.

Megnézem, mert érdekel!
Iratkozz fel a hírlevelünkre!
Iratkozz fel a Roadster hírlevelére, hogy mindig értesülj a legizgalmasabb hírekről, sztorikról és véleményekről az utazás, a dizájn és a gasztronómia világából!
Feliratkozom