Egykori gladiátorviadalok emlékét őrzi ez az olaszországi piazza

Lucca központi tere ellipszis formájú, ennek pedig igen kézenfekvő magyarázata van.

Lucca egyik központi tere, a Piazza dell'Anfiteatro már a nevében is hordozza a múltját: még az időszámításunk szerinti második században jött létre, a korábban itt álló amfiteátrum helyén. A nevénél is plasztikusabb viszont, hogy a tér ellipszis formája most is őrzi az egykori aréna kontúrjait.

 

A teret a középkorban építették ki teljesen, amikor a latin paralisium (amfiteátrum) nyomán parlasciónak hívták. Az épületek közt sótároló, puskaporraktár és börtön is volt. A mai formáját csak a 19. században nyerte el, egy helyi építész Lorenzo Nottolini tervei nyomán – akkor nyílt meg az ellipszis profilt lekövező amfiteátrum utca. Az átalakított, kisebb épületektől megtisztított teret piacnak használták, mígnem a XX. században megnyílt a Mercato del Carmine.

Ma a tér – ahol számos üzlet van, és mindig zajlik az élet – szintje mintegy három métterrel az egykori római aréna szintje fölött van. A térre négy boltíves ajtón keresztül lehet bejutni, de ezek közül csak egy, a legalacsonyabb nevezhető eredeti bejáratnak.

(Fotók: GettyImages)

Lucca | olaszország | aréna | tér | piazza

FOLYTASD EZZEL

Európa egyik legjobb és legújabb Kia-kereskedése is Budapesten van

Itt úgy alkotják meg az öltönyöd, mintha James Bondnak készítenék

Rendeld meg a Roadster magazin 16. számát!

Itt van a nyár, ami már önmagában remek hír, de azzal tudjuk fokozni a hangulatot, hogy a napokban megjelenik a Roadster magazin legújabb száma is. Mit találunk benne? Ellátogatunk az Azori-szigetekre, Dubajba és megnézzük Isztambul egyik legenergikusabb kerületét, Beyoğlut. Találkozunk a világhírű brit dizájnerrel, Tom Dixonnal, kifaggatjuk az ikonikus fotós, Slim Aarons hagyatékát őrző Getty Images igazgatóját, és Bott Frigyes meghívására Európa legjobb sommelier-jeivel végigkóstoljuk a régió legérdekesebb furmintjait. Elmerülünk a független kiadású zine-ek színes és hangos világába, meglátogatjuk a Tisza Cipő főhadiszállását, megtapintjuk, mit tudnak az ukrán-Kárpátokból érkező kéziszövésű szőnyegek, egy MV Agusta nyergében pedig végigmotorozzuk Szardínia vadregényes hegyeit. Ismét látványos, sok állomásos, 220 oldalas tripet alkottunk, szerintünk érdemes lesz benevezni rá! A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat és a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet.

Megnézem, mert érdekel!
Instagram
“Útra keltünk és összegyűjtöttük a legkiemelkedőbb hazai szállásokat és vendéglátóhelyeket számotokra. Ezek a helyek garantáltan felejthetetlen élményeket kínálnak, legyen szó romantikus pihenésről a Balaton partján vagy egy kulináris felfedezőútról Budapesten.”
Izing Róbert Izing Róbert, főszerkesztő

Legfrissebb ajánlataink

Irány a Roadster Select
teljes adatbázisa
Wellness és luxus: Fedezd fel Magyarország egyik legexklúzívabb wellness paradicsomát
Hirdetés
Iratkozz fel a hírlevelünkre!
Iratkozz fel a Roadster hírlevelére, hogy mindig értesülj a legizgalmasabb hírekről, sztorikról és véleményekről az utazás, a dizájn és a gasztronómia világából!
Feliratkozom