Láthatatlan bicikliutat kapott Luxemburg több mint százéves kőhídja

Luxemburg egyik kedvelt látványossága az 1903-ban épített Adolphe híd, ami nagy szó, miután 95 másik hídja is van a nagyhercegségnek. Pár éve egy merész mérnöki beavatkozás még érdekesebbé tette a hidat.

A luxemburgi Adolphe egy boltíves kőhíd, két szinttel– igen ám, de eredetileg csak a felső szint létezett, egy 153 méter hosszú szakasz, rajta kétsávos, egyirányú autóforgalommal és két oldalt gyalogjárdákkal.

Már 110 éves is elmúlt a híd, amikor 2018-ban kiegészítették az alsó szinttel: az eredeti hídpályáról acél kábelekre felfüggesztve „lóg” az új, négy méter széles út biciklistáknak és gyalogosoknak.

Ezzel a megoldással csak minimálisan változott meg a híd látképe, ugyanakkor odabentről a bringások és sétálók továbbra is gyönyörködhetnek a Pétrusse-folyóra és a dús növényzetre nyíló kilátásban.

Ráadásként 2020 decemberében a felső szintre mindkét irányban villamosforgalmat vezettek, miután az ottani járdák felszámolásával felszabadult erre a hely. Az új villamosvonal átadásakor már egyébként ingyenes volt a tömegközlekedés egész Luxemburgban.

(Fotók: GettyImages)

luxemburg | utazás | kerékpár | adolphe-híd | bicikli

FOLYTASD EZZEL

A kertem, a házam, az otthonom – érezd benne jól magad

A magyar ital, amivel kompromisszumok nélkül tehetsz sokat az egészségedért

Rendeld meg a Roadster magazin 15. számát!

Nyakunkon a tavasz, és ami még jobb hír, itt a legújabb Roadster magazin is. Mit találunk benne? Találkozunk az amerikai képzőművésszel, Jim Denevannel, aki amellett, hogy land artban utazik, egy csodás rendezvényszervező céget is működtet, amely elképesztő helyeken szervez vacsorákat Kaliforniától kezdve Dél-Afrikán át Toszkánáig. Kifaggatjuk a kultikus Iditarod Trail Race kutyás szánhúzó verseny szervezőjét, a biennáléra készülő Nemes Márton festőművészt, megismerkedtünk a Friluftsliv filozófiával, Arnaud Montagard fotós révén megnézzük, milyen Amerika hátsó udvara, főzünk a 101 Bistróban, és a Totemism legújabb kollekcióját is szemügyre vesszük. ismét látványos, sok állomásos, 220 oldalas tripet alkottunk, szerintünk érdemes lesz benevezni rá. A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat, a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet.

Megnézem, mert érdekel!
“Útra keltünk és összegyűjtöttük a legkiemelkedőbb hazai szállásokat és vendéglátóhelyeket számotokra. Ezek a helyek garantáltan felejthetetlen élményeket kínálnak, legyen szó romantikus pihenésről a Balaton partján vagy egy kulináris felfedezőútról Budapesten.”
Izing Róbert Izing Róbert, főszerkesztő

Legfrissebb ajánlataink

Irány a Roadster Select
teljes adatbázisa
Iratkozz fel a hírlevelünkre!
Iratkozz fel a Roadster hírlevelére, hogy mindig értesülj a legizgalmasabb hírekről, sztorikról és véleményekről az utazás, a dizájn és a gasztronómia világából!
Feliratkozom