Close
Luxusékszerekre és spanyol lottósorsológömbre is lehet licitálni ezen az árverésen

Luxusékszerekre és spanyol lottósorsológömbre is lehet licitálni ezen az árverésen

Szeptember 29–30-án, az aukciói százéves évfordulóját ünneplő BÁV őszi rendezvényén a legnagyobb ékszerházak (Cartier, Tiffany, Bulgari) luxusékszereit árverezik el.

Az eseményen az ikonikus ékszerek mellett többek között Ligeti Antal, Schönberger Armand, Bernáth Aurél, Kádár Béla és Orosz Gellért festményeire lehet licitálni.

A műtárgyak között egy kivételesen gazdag Zsolnay-kollekció, egy spanyol lottósorsológömb és Tornai Gyula nemrég felfedezett szecessziós bútorai is szerepelnek. A tételekre, a személyes jelenléten túl, vételi megbízással, telefonon és online is lehet licitálni – közölte a BÁV.

A 76. Művészeti aukció első napján, 29-én ékszerekre és ezüst műtárgyakra, 30-án, festményekre, műtárgyakra és porcelánokra lehet licitálni a MOM Kulturális Központban, este hat órától.

A közlemény szerint az aranyékszerek iránti érdeklődést a koronavírus-járvány még inkább felerősítette. Ezt mutatta a BÁV 2020-as műtárgybefektetési indexe is, amelyben az ékszerbefektetések aránya jelentős, tizenhat százalékos növekedést ért el, ezzel szorosan felzárkózott a festménybefektetés mögé. A vásárlók által leginkább preferált, a gazdasági válságok idején klasszikusan menekülőeszköznek tekintett úgynevezett befektetési ékszerek jellemzően a nagy brilles aranyékszerek, illetve a legismertebb ékszerházak ikonikus darabjai.

Az ékszernap csúcspontja a Van Cleef & Arpels különleges, csavart karika fülbevalója lesz, amelynek belső és külső ívét tervezője ötvennégy darab, mintegy nyolckarátnyi briliánssal díszítette. Ennek induló ára hárommillió forint.

A tételek közül kiemelnek egy fehérarany, csaknem tízkarátnyi briliánssal ékített nyakéket is, ami legkevesebb 3,6 millió forintért lesz megszerezhető. A nagy ékszerházak divatos kreációi közül a Cartier hajlított szög karkötőjére, a Bulgari kígyó formájú fülbevalójára és a Tiffany hullámok ihlette nyakékére hívják fel a figyelmet.

A másnapi festményanyagban szerepel Ligeti Antal Pest-Buda látképe. A 9,5 millió forintról induló alkotás 1870 körül készült. Schönberger Armand Rakpart című munkájára, amely a háború utáni újrakezdést jeleníti meg, hatmillió forinttól lehet majd licitálni. A festménynap tételei között szerepel Orosz Gellért, a magyar absztrakt művészet meghatározó alakjának formabontó, 5+2 című műve is, amely 550 ezer forintos kikiáltási áron kerül az árverésre. A festménynap zárásaként Bernáth Aurél Csendélet Cézanne-könyvvel című alkotásra lehet licitálni. A festő érett korszakának egyik kiemelkedő műve 4,5 millió forintról indulva kerülhet új gyűjteménybe.

A műtárgyanyagban a Zsolnay-kerámiák közül ritkaságnak számít a Klein Ármin által tervezett és kivitelezett, háromdarabos virágtartó garnitúra. A kecses udvarlási jelenetekkel díszített alkotás kétmillió forintos kikiáltási árral várja a gyűjtőket. A műtárgyak között szerepel egy 19. századi francia kandallóóra is, amely a híres párizsi órás családból származó Maurice-Jacques Gavelle munkája és 240 ezer forintos kikiáltási árról indul. Emellett a szakértők idén is egy különleges válogatással adóznak a többek között Török János, Gazder Antal és Kovács István által fémjelzett modern Zsolnay-korszaknak.

A 76. Művészeti aukció kiállítását szeptember 19–27. között ingyenesen tekinthetik meg az érdeklődők a BÁV Aukciósházban. A kiállításon és az árverésen járványmegelőzési intézkedéseket vezettek be, így a kiállítás helyszínén egyszerre csak annyian tartózkodhatnak, amennyien be tudják tartani a távolságtartás szabályait. Az aukción ezt a székek elrendezése is segíti. Az árverésen és a kiállításon is kötelező a maszkviselés és a kihelyezett kézfertőtlenítők használata.

Ez is érdekelhet:

(Forrás: MTI, fotók: Pixabay, Unsplash)

festmény | luxus | árverés | aukció | Művészeti aukció

FOLYTASD EZZEL

A világ legjobb panorámafotói meghozzák a kedvet az utazáshoz

Lavmi Dú, mondta Háy János, majd a Dakota háznál elsírta magát

Rendeld meg a Roadster magazin 9. számát!
Friss, 220 oldalas lapszámunkat ezúttal egy színes és izgalmas, 20 oldalas melléklettel egészítettük ki, amelyben a prémium spiritek szédítő univerzumába merülünk el. A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat, a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet. Megnézem, mert érdekel!
Instagram