Van egyfajta hangulata és különös hedonista töltete, ha szállodai étkezéssel indítjuk a napot, ami csak fokozódhat, ha az egész egy luxusszállodában (illetve hozzá tartozó étteremben) történik. Megnéztünk pár budapesti helyet, hogy milyen is most a városban egy ráérős hétvégi luxus.
Leo Bistro Budapest
Általában az ősz ezen felére már olyasmi időjárást kapunk, amit jobbára úgy lehet elviselni, ha egész napra bebújunk a takaró alá, vagy erőt veszünk magunkon és kimozdulunk kicsit, hogy pár órára egy kellemes hely vendégei legyünk – ahol jókat eszünk.
A kortárs stílusú luxushotelként ismert Hotel Clark földszintjén működő Leo Bistro pont passzol ehhez, bár természetesen a fenti elmélethez kapcsolódva akkor is megállja a helyét, ha néhány napsugárnak éppen kukucskálni támad kedve a felhők közül.
A cozy hangulat-lezser elegancia kombinációjával hívogató bisztró ablakaiból pazar kilátás nyílik a Lánchídra, úgyhogy az asztalhoz ülve máris kapunk extrát, majd egy étlapot is, melyet a túlagyalás helyett a letisztultság jellemez. Külön részben szerepelnek a bemelegítőnek szánt fogások a cézár salátáktól az avokádó toastig, aztán a kihagyhatatlan tojásos ételek többféle Benedicttel, majd a kifejezetten (ebben az esetben inkább reggeli jellegű) brunchra hangolt tételek irányítják a tekintetet a nagy kreclire. Van miből választani: a Croque Monsieur és a Croque Madame a klasszikus vonalat viszi, míg a sült kolbász (almamustárral!), a grillezett lazac, vagy a háromféle angus marha miniburger kikacsint a konvencionálisból.
Mi maradtunk a megszokottaknál, mert ha már ráérős & kiadós brunch-on vagyunk, akkor tegyünk is érte; zöldben pompázó, lágy kecskesajttal plusz aszalt paradicsommal alaposan megpakolt avokádó toast-ot, egy látványban szintén erős, nagyon szaftos és tartalmas, nyúló sajttal és selymes prágai sonkával megrakott Croque Madame-ot és egy klasszikus Eggs Benedict-et kértünk (utóbbi angol muffinnal érkezett). Mi tagadás, igazi királykategóriás fogások. Külön kiemelendő, hogy könnyítésként friss és roppanós saláta jár melléjük, ami pedig viszonylag kevés helyen történik így.
(Fotók: Leo Bistro)
Zárásként lecsúszott még egy Leótól megszokott kreatív koktél (a bazsalikommal finoman megszórt, passiógyümölcsös Only Fans), illetve egy ehhez képest konzervatívabb vasárnapi választás, méghozzá mézkaramellel és tejszínhabbal kényeztető, fluffy-jellegű fantasztikus amerikai palacsinta, úgyhogy élményekkel és jóllakottan sétálhattunk haza visszabújni a takaró alá.
Kimpton BEM Budapest
Új versenyző a budapesti luxushotelek mezőnyében a csupán néhány hete feltűnt Kimpton BEM. A történelmi pillanatokkal és modern előkelőséggel egyaránt szolgáló impozáns szálloda nevéből sejthetően a rakparton nyitott meg, ahol egy igényesen felújított 19. századi épületbe költözött be. Az attraktív hotel itt-ott „erdei” hangulatot idéz sok-sok növényével és fel-fel bukkanó zöld színeivel, egyik termében például falevelekre emlékeztetnek a lámpái.
Étterme, az AGOS a mediterrán ízeket ötvözi a magyar mitológiai témákkal. A Tücsök Eszter rezidens DJ jóvoltából laza dallamokkal ihletett Bottomless Brunch & Beats központi elemét a korlátlan büfé szelekció adja, amelyet Fehér Attila séf állított össze. A reggeli és a klasszikus ebéd közötti skálán utóbbihoz van közelebb a tésztáktól kezdve a sült húsokon és halakon át a kacsacombig terjedő, hetente változó kínálat, illetve minden héten egy tűzön készült extra fogás is választható.
(Fotók: Pécsi György)
Az első alkalmak egyikén, tehát úgymond a betanulós időszakban jártunk az AGOS-ban, szóval jó eséllyel lesznek majd változások (azóta lettek: vasárnapról szombatra került át a brunch), de az kiderült, hogy a pár tételre koncentráló főétel-választék nagyon magas színvonalat hoz. A puha kacsacomb párolt lila káposztával mindent megmutatott, amiért az őszt csak imádni lehet, a talán kevésbé köztudatban lévő lazac Wellington meg a brunch aranylabdás fogása. Omlós és szaftos benne a jól átsütött lazac, remekül eltalálták a spenót-sajtkrém arányt, a leveles tészta bársonyos, úgyhogy egyértelműen ez az étel idomul leginkább ehhez a pazar miliőhöz. A desszertet soha, sehol, semmilyen körülmények között nem szabad kihagyni, itt meg aztán végképp nem. A tápióka pudingnál már az első kanalazásakor eldőlt, hogy repeta követi, a hűsítően friss citrom tarte pár percre visszahozta az idén mindenhol végigsöpört nyári citrom-mániát, a créme brulée pedig annyira vaníliagazdag, hogy abban még maga Emily Gilmore sem találna kivetni valót.
Ritz-Carlton Budapest
Előkelőségben és exkluzivitásban aligha találni prominensebbet egy Ritz-Carltonban megélt brunchnál. A csúcsszálloda és annak ikonikus Kupola Lounge-a egészen pazar körítést biztosít egy fejedelmi étkezéshez – utóbbi jelző pedig nem csupán a kínálatra érvényes. A modern dizájnelemekkel elegyített történelmi kulisszák, a márvány burkolatok és a finom aranyozott díszítések, a tágas és hatalmas, ugyanakkor mégis intim hangulatú belső tér, valamint a rendkívül figyelmes személyzet együttállása azt érezteti a vendéggel, mintha egy privát királyi fogadásra érkezett volna díszvendégként.
A Ritzben már csak azért is különlegesnek érződik minden alkalom, mert vasárnaponként változó tematikára húznak fel egy-egy brunchot. A francia, az olasz, a spanyol, a mexikói és a magyar konyha legjobbjai váltják egymást a hét utolsó napjain, ott jártunkkor épp a francia volt soron. Ebből adódóan külön asztalt kaptak a főételek mellett a tengeri fogások, élükön az osztrigával, mint ahogyan a – saját cukrászatban készülő! – dekoratív desszertek szintúgy önálló szekcióban kínálgatták magukat.
Az exkluzivitás érzését fokozandóan à la carte is lehet olyan autentikus tételek között szemezgetni, mint a burgundi marha, a békaláb Provence-i módra, a rotisserie csirke, vagy a ratatouille.
Igazából már a hideg előételek jó értelemben vett fejvakarást okoznak, mert legszívesebben mindent a tányérra pakolnánk a különleges sajtoktól a füstölt lazacig, de ha ki kellene emelni pár fogást, akkor az aszalt gyümölcsökkel kényeztető mennyei libamáj, és a kellemesen fűszerezett, lágy szarvas tatár egészen biztosan köztük lenne.
A főételek közül az omlós burgundi marha és a franciák lecsója lett a kedvenc – utóbbi annyiban különbözik a miénktől, hogy kicsit könnyebb és „elegánsabb”. Érdemes egyébként elfogadni az ételek mellé ajánlott borpárosításokat, hiszen úgy teljes az élmény.
(Fotók: Szabó Ana, Herendi Dani és Molnár Dani)
Nyilván az édességeket sem illik a pulton felejteni, pláne, mivel a franciák köztudottan az elitligában játszanak ebben a műfajban többek között a tarte-jaikkal vagy a macaronjaikkal. A Ritz royal csokoládétortája pedig egészen méltó lezárása a sunday brunch slow life-életérzésnek, aminek itt minden percét ki lehet – és kell is – élvezni.
budapesti | kimpton bem | luxushotel | ételek | koktél
Magyarország ásványvíz-forrásai túracélpontnak is tökéletesek
Megfogni a jövő építőit – Bálint Attila-interjú
Az ősz önmagában is tud szép lenni, de a Roadster aktuális számával még szebbé és izgalmasabbá tehetjük. Mit találunk benne? Ellátogatunk Jerevánba, és megmutatjuk, mit érdemes csinálni Örményország fővárosában, és megnézzük közelről Athén jelenleg legizgalmasabb kerületét, Keramiekoszt. Találkozunk a világhírű képzőművésszel, Julie Mehretuval, kifaggatjuk, mit csinál Szabados Ági Debrecenben, megkóstoljuk, mit főzött ki az Arany Kaviár új séfje, motorozunk Erdélyben, jachtozunk az Adrián és egyéb hedonista kalandokban is részt veszünk, de nem soroljuk fel mindet. Ezen kívül elbeszélgetünk a bájos izraeli ékszertervezővel, Tal Adarral, találkozunk Zwack Sándorral, bejárjuk a Sauska tokaji főhadiszállását, és elbeszélgetünk napjaink egyik legnevesebb európai portréfotósával, Rob Hornstrával. A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat és a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet.
Megnézem, mert érdekel!