Van egyfajta hangulata és különös hedonista töltete, ha szállodai étkezéssel indítjuk a napot, ami csak fokozódhat, ha az egész egy luxusszállodában (illetve hozzá tartozó étteremben) történik. Megnéztünk pár budapesti helyet, hogy milyen is most a városban egy ráérős hétvégi luxus.
Leo Bistro Budapest
Általában az ősz ezen felére már olyasmi időjárást kapunk, amit jobbára úgy lehet elviselni, ha egész napra bebújunk a takaró alá, vagy erőt veszünk magunkon és kimozdulunk kicsit, hogy pár órára egy kellemes hely vendégei legyünk – ahol jókat eszünk.
A kortárs stílusú luxushotelként ismert Hotel Clark földszintjén működő Leo Bistro pont passzol ehhez, bár természetesen a fenti elmélethez kapcsolódva akkor is megállja a helyét, ha néhány napsugárnak éppen kukucskálni támad kedve a felhők közül.
A cozy hangulat-lezser elegancia kombinációjával hívogató bisztró ablakaiból pazar kilátás nyílik a Lánchídra, úgyhogy az asztalhoz ülve máris kapunk extrát, majd egy étlapot is, melyet a túlagyalás helyett a letisztultság jellemez. Külön részben szerepelnek a bemelegítőnek szánt fogások a cézár salátáktól az avokádó toastig, aztán a kihagyhatatlan tojásos ételek többféle Benedicttel, majd a kifejezetten (ebben az esetben inkább reggeli jellegű) brunchra hangolt tételek irányítják a tekintetet a nagy kreclire. Van miből választani: a Croque Monsieur és a Croque Madame a klasszikus vonalat viszi, míg a sült kolbász (almamustárral!), a grillezett lazac, vagy a háromféle angus marha miniburger kikacsint a konvencionálisból.
Mi maradtunk a megszokottaknál, mert ha már ráérős & kiadós brunch-on vagyunk, akkor tegyünk is érte; zöldben pompázó, lágy kecskesajttal plusz aszalt paradicsommal alaposan megpakolt avokádó toast-ot, egy látványban szintén erős, nagyon szaftos és tartalmas, nyúló sajttal és selymes prágai sonkával megrakott Croque Madame-ot és egy klasszikus Eggs Benedict-et kértünk (utóbbi angol muffinnal érkezett). Mi tagadás, igazi királykategóriás fogások. Külön kiemelendő, hogy könnyítésként friss és roppanós saláta jár melléjük, ami pedig viszonylag kevés helyen történik így.
(Fotók: Leo Bistro)
Zárásként lecsúszott még egy Leótól megszokott kreatív koktél (a bazsalikommal finoman megszórt, passiógyümölcsös Only Fans), illetve egy ehhez képest konzervatívabb vasárnapi választás, méghozzá mézkaramellel és tejszínhabbal kényeztető, fluffy-jellegű fantasztikus amerikai palacsinta, úgyhogy élményekkel és jóllakottan sétálhattunk haza visszabújni a takaró alá.
Kimpton BEM Budapest
Új versenyző a budapesti luxushotelek mezőnyében a csupán néhány hete feltűnt Kimpton BEM. A történelmi pillanatokkal és modern előkelőséggel egyaránt szolgáló impozáns szálloda nevéből sejthetően a rakparton nyitott meg, ahol egy igényesen felújított 19. századi épületbe költözött be. Az attraktív hotel itt-ott „erdei” hangulatot idéz sok-sok növényével és fel-fel bukkanó zöld színeivel, egyik termében például falevelekre emlékeztetnek a lámpái.
Étterme, az AGOS a mediterrán ízeket ötvözi a magyar mitológiai témákkal. A Tücsök Eszter rezidens DJ jóvoltából laza dallamokkal ihletett Bottomless Brunch & Beats központi elemét a korlátlan büfé szelekció adja, amelyet Fehér Attila séf állított össze. A reggeli és a klasszikus ebéd közötti skálán utóbbihoz van közelebb a tésztáktól kezdve a sült húsokon és halakon át a kacsacombig terjedő, hetente változó kínálat, illetve minden héten egy tűzön készült extra fogás is választható.
(Fotók: Pécsi György)
Az első alkalmak egyikén, tehát úgymond a betanulós időszakban jártunk az AGOS-ban, szóval jó eséllyel lesznek majd változások (azóta lettek: vasárnapról szombatra került át a brunch), de az kiderült, hogy a pár tételre koncentráló főétel-választék nagyon magas színvonalat hoz. A puha kacsacomb párolt lila káposztával mindent megmutatott, amiért az őszt csak imádni lehet, a talán kevésbé köztudatban lévő lazac Wellington meg a brunch aranylabdás fogása. Omlós és szaftos benne a jól átsütött lazac, remekül eltalálták a spenót-sajtkrém arányt, a leveles tészta bársonyos, úgyhogy egyértelműen ez az étel idomul leginkább ehhez a pazar miliőhöz. A desszertet soha, sehol, semmilyen körülmények között nem szabad kihagyni, itt meg aztán végképp nem. A tápióka pudingnál már az első kanalazásakor eldőlt, hogy repeta követi, a hűsítően friss citrom tarte pár percre visszahozta az idén mindenhol végigsöpört nyári citrom-mániát, a créme brulée pedig annyira vaníliagazdag, hogy abban még maga Emily Gilmore sem találna kivetni valót.
Ritz-Carlton Budapest
Előkelőségben és exkluzivitásban aligha találni prominensebbet egy Ritz-Carltonban megélt brunchnál. A csúcsszálloda és annak ikonikus Kupola Lounge-a egészen pazar körítést biztosít egy fejedelmi étkezéshez – utóbbi jelző pedig nem csupán a kínálatra érvényes. A modern dizájnelemekkel elegyített történelmi kulisszák, a márvány burkolatok és a finom aranyozott díszítések, a tágas és hatalmas, ugyanakkor mégis intim hangulatú belső tér, valamint a rendkívül figyelmes személyzet együttállása azt érezteti a vendéggel, mintha egy privát királyi fogadásra érkezett volna díszvendégként.
A Ritzben már csak azért is különlegesnek érződik minden alkalom, mert vasárnaponként változó tematikára húznak fel egy-egy brunchot. A francia, az olasz, a spanyol, a mexikói és a magyar konyha legjobbjai váltják egymást a hét utolsó napjain, ott jártunkkor épp a francia volt soron. Ebből adódóan külön asztalt kaptak a főételek mellett a tengeri fogások, élükön az osztrigával, mint ahogyan a – saját cukrászatban készülő! – dekoratív desszertek szintúgy önálló szekcióban kínálgatták magukat.
Az exkluzivitás érzését fokozandóan à la carte is lehet olyan autentikus tételek között szemezgetni, mint a burgundi marha, a békaláb Provence-i módra, a rotisserie csirke, vagy a ratatouille.
Igazából már a hideg előételek jó értelemben vett fejvakarást okoznak, mert legszívesebben mindent a tányérra pakolnánk a különleges sajtoktól a füstölt lazacig, de ha ki kellene emelni pár fogást, akkor az aszalt gyümölcsökkel kényeztető mennyei libamáj, és a kellemesen fűszerezett, lágy szarvas tatár egészen biztosan köztük lenne.
A főételek közül az omlós burgundi marha és a franciák lecsója lett a kedvenc – utóbbi annyiban különbözik a miénktől, hogy kicsit könnyebb és „elegánsabb”. Érdemes egyébként elfogadni az ételek mellé ajánlott borpárosításokat, hiszen úgy teljes az élmény.
(Fotók: Szabó Ana, Herendi Dani és Molnár Dani)
Nyilván az édességeket sem illik a pulton felejteni, pláne, mivel a franciák köztudottan az elitligában játszanak ebben a műfajban többek között a tarte-jaikkal vagy a macaronjaikkal. A Ritz royal csokoládétortája pedig egészen méltó lezárása a sunday brunch slow life-életérzésnek, aminek itt minden percét ki lehet – és kell is – élvezni.
szálloda | agos | luxushotel | leo bistro | nagy sztori
A kiberbiztonság téged is érint! Mit is jelent valójában?
Így élheted meg az ünnepi hangolódást egy csodás kastély birtokán itt, a szomszédunkban
Megérkezett a tél, már ki lehet csomagolni a Roadster legújabb, sorrendben 18. lapszámát. Mit találunk benne? A Costa Smeralda fedélzetén kipróbáljuk, milyen az élet egy tengerjárón Barcelona és Nápoly között. Ellátogatunk a luxusipar nagyágyúival dolgozó Edinas Paper kőbányai műhelyébe, megmutatjuk, milyen finomságokkal lehet átvészelni a hideg hónapokat, és megismerkedünk a római Palazzo Talìával is, amelyet az olasz rendezőzseni, Luca Guadagnino álmodott meg. Aktuális számunkban is rengeteg izgalmas helyszín bukkan fel: ilyen a kanadai Yukon vidék, az Amalfi-part, a Côte d’Azur-on kipróbáltuk, milyen az új Audi S5. Északabbra is elkalandoztunk: a lapszám talán legszimpatikusabb szereplője az a négy norvég fiatal, akik egy elhagyatott halfeldolgozó üzemet alakították át a skandináv ország és talán Európa legcoolabb pontjává. Ezen kívül bemutatunk öt divatbrandet, akiket érdemes követni, megvizsgáljuk, milyen volt az elmúlt száz évben a lejtők divatja és még ezen kívül is rengeteg izgalmas témánk van, de itt megállunk.
Megnézem, mert érdekel!