Macskatáp kontra házi koszt – melyik az ideálisabb táplálék a cica számára?

Egy cicás gazdinak több plusz feladatot is magára kell vállania, amikor befogad egy bundás “szobatigrist”, többek között az állat élelmezését. A házban élő macskák ugyanis már nem vadászattal szerzik meg a szükséges eleséget, hanem a gazdijuk gondoskodik az etetésükről. És itt jön a nagy kérdés: vajon a macskatáp vagy a házi koszt a nyerő?

 

Ízletes falatok “konyhakész” változatban

 

Manapság az üzletek kínálatában se szeri se száma a macskaeledeleknek, ezért érthető, ha a gazdik is zavarba jönnek, hogy vajon melyik márka melyik terméke lenne a legmegfelelőbb. A képletet tovább bonyolítja, hogy nincs egyetlen univerzális legjobb eleség, hanem a macska kora, fajtája, életvitele, esetleges speciális jellemzői (pl. betegségek, allergiák) döntik el, hogy számára milyen az optimális eleség.

 

Ami viszont közös, hogy érdemes a prémiumminőségű eledelek, például a Petgurunál kapható Happy Cat tápok közül válogatni. Ezek a termékek ugyanis minőségi alapanyagokból, szigorúan ellenőrzött körülmények között készülnek, így garantálva, hogy csak hasznos összetevőket tartalmazzanak.

 

Az összeállítás során a gyártó figyelembe veszi a macskák tápanyagigényét (ami erősen eltér az emberétől vagy akár a kutyákétól), hogy az állat biztosa hozzájusson a szükséges mennyiségű tápanyagokhoz.

 

Az eledelek további nagy előnye, hogy mondhatni “konyhakész” állapotban vannak, tehát csak annyi előkészületet igényelnek, hogy kinyitod a zacskót vagy felbontod a konzervet. A tárolásuk is egyszerű, hiszen a bontatlan konzervek sokáig elállnak, és a száraz táp is hosszú ideig eltartható, ha megfelelő körülmények között tárolod.

 

Az adagolás sem bonyolult, hiszen a gyártó mindig feltüntetni a csomagoláson, hogy milyen súlyú cicának mennyi eleségre van szüksége naponta. A macskaeledel tehát igen előnyös választás, hiszen a gazdi dolgát leegyszerűsíti, a macskának pedig minőségi élelemforrást biztosít.

 

Házilag készült finomságok

 

Azzal remélhetőleg már minden gazdi tisztában van, hogy emberi fogyasztásra szánt ételt tilos a macskának adni! Igen, tejet is, hiszen a cicák laktózérzékenyek, így a tejtermékek puffadást és hasmenést okoznak nekik.
Ám ha valami miatt idegenkedsz a macskatápoktól, és szeretnéd saját magad elkészíteni az állat eleségét, akkor erre is van mód, bár arra készülj fel, hogy nem egyszerű és nem is olcsó!

Cicáknál is lehet ugyanis alkalmazni a BARF-ot, vagyis nyers etetést, melynek lényege, hogy a gazdi állítja össze az macska táplálékát friss hozzávalókból. Itt azonban ügyelni kell arra, hogy az alapanyagok tényleg frissek és kiváló minőségűek legyenek, tehát gyakrabban kell bevásárolni, és napi szinten elkészíteni a cica ételét.

 

Ennek az az előnye, hogy pontosan tudod, mit eszik a macska, ezért allergiás állatoknál könnyebb elkerülni a panaszokat okozó összetevőket, viszont költségesebb és bonyolultabb módszer, mint a tápokkal való etetés. A BARF ugyanis csak akkor jó alternatíva, ha helyesen alkalmazod, ami nem egyszerű, ezért hacsak nem indokolt, célszerűbb inkább a tápokat választani.

(Szponzorált tartalom)

pr

FOLYTASD EZZEL

Egy jó tervhez is kellhet több perspektíva

Sulciová Silvia interjú

Skót nyár a ködös budapesti belvárosban – Ilyen a 2023-as év whiskyje

Rendeld meg a Roadster magazin 18. számát!

Megérkezett a tél, már ki lehet csomagolni a Roadster legújabb, sorrendben 18. lapszámát. Mit találunk benne? A Costa Smeralda fedélzetén kipróbáljuk, milyen az élet egy tengerjárón Barcelona és Nápoly között. Ellátogatunk a luxusipar nagyágyúival dolgozó Edinas Paper kőbányai műhelyébe, megmutatjuk, milyen finomságokkal lehet átvészelni a hideg hónapokat, és megismerkedünk a római Palazzo Talìával is, amelyet az olasz rendezőzseni, Luca Guadagnino álmodott meg. Aktuális számunkban is rengeteg izgalmas helyszín bukkan fel: ilyen a kanadai Yukon vidék, az Amalfi-part, a Côte d’Azur-on kipróbáltuk, milyen az új Audi S5. Északabbra is elkalandoztunk: a lapszám talán legszimpatikusabb szereplője az a négy norvég fiatal, akik egy elhagyatott halfeldolgozó üzemet alakították át a skandináv ország és talán Európa legcoolabb pontjává. Ezen kívül bemutatunk öt divatbrandet, akiket érdemes követni, megvizsgáljuk, milyen volt az elmúlt száz évben a lejtők divatja és még ezen kívül is rengeteg izgalmas témánk van, de itt megállunk.

Megnézem, mert érdekel!
Instagram
“Útra keltünk és összegyűjtöttük a legkiemelkedőbb hazai szállásokat és vendéglátóhelyeket számotokra. Ezek a helyek garantáltan felejthetetlen élményeket kínálnak, legyen szó romantikus pihenésről a Balaton partján vagy egy kulináris felfedezőútról Budapesten.”
Izing Róbert Izing Róbert, főszerkesztő

Legfrissebb ajánlataink

Irány a Roadster Select
teljes adatbázisa
Csábító a magas a kamat, de mást is mérlegelni kell – private banking az MBH Bankkal
Hirdetés
Iratkozz fel a hírlevelünkre!
Iratkozz fel a Roadster hírlevelére, hogy mindig értesülj a legizgalmasabb hírekről, sztorikról és véleményekről az utazás, a dizájn és a gasztronómia világából!
Feliratkozom