Az ördög segítségével épülhetett meg ez a gyönyörű híd

Toszkánát nemcsak a lankás borvidékeiért érdemes felkeresni, de az olyan látványosságokért is, mint a Borgo a Mozzano melletti ördöghíd.

Lucca tartomány legszebb hídja a Borgo a Mozzano település mellett lévő Maddalena-híd, vagy ahogy gyakran emlegetik: ördöghíd. A titokzatos építése és egyedülálló formája (egy jókora ív oldalt, mellette pedig három kisebb) legendákat szült és művészeket ihletett meg.

A ma is lenyűgöző híd a múltban még erősebben hathatott: a második világháború után ugyanis építettek egy gátat, ami megemelte a víz szintjét.

A legenda szerint a hidat Szent Julián építtette, aki, mivel nem tudta befejezni a nehéz projektet, az ördög segítségét kérte, és cserébe felajánlotta neki az első élőlény lelkét, aki átkel a hídon. Miután a híd elkészült, Szent Julián egy darab kenyeret dobott a hídra, amivel egy kutyát csalt át rajta, becsapva ezzel az ördögöt.

Az ókorban és a középkorban persze több kőhidat is „ördöghídnak” neveztek, miután az elképzelhetetlennek vélt szerkezeteket a hiedelmek szerint csakis az ördög építhette.

A legendák születését és terjedését Luccában az is segítette, hogy a híd építéséről kevés történelmi adat áll rendelkezésre.

Nicolao Tegrimi Castruccio Castracaniról írt életrajzi könyvében azt állítja, hogy a hidat Matilde di Canossa (1046-1125) építette, Castracani (1281-1328) pedig helyreállítást végzett. Más feltételezések szerint Castruccio irányításával cserélték kőre a kisebb íveket addig alkotó fa szerkezetet. Ez megmagyarázná a nagy és a kis boltívek közötti különbséget.

Maddalena-hídnak is hívják az építményt, a Serchio-folyó bal partján a 16. században épült Maddalena remeteség nyomán. A jobb parton a következő évszázadokban gyárak épültek. És történt még egy jelentősebb beavatkozás 1889-ben: a Borgo a Mozzano felőli oldalon a híd szerkezetét módosították, hogy áthaladhasson ott a Luccából Aullába tartó vasútvonal. Ekkor a híd egy részét lebontották, és a vasúti sínek fölé rámpát építettek.

(Forrás: Visit Tuscay, fotók: GettyImages)

toszkána | ördöghíd | híd | Lucca | olaszország

FOLYTASD EZZEL

Európa egyik legjobb és legújabb Kia-kereskedése is Budapesten van

Itt úgy alkotják meg az öltönyöd, mintha James Bondnak készítenék

Rendeld meg a Roadster magazin 16. számát!

Itt van a nyár, ami már önmagában remek hír, de azzal tudjuk fokozni a hangulatot, hogy a napokban megjelenik a Roadster magazin legújabb száma is. Mit találunk benne? Ellátogatunk az Azori-szigetekre, Dubajba és megnézzük Isztambul egyik legenergikusabb kerületét, Beyoğlut. Találkozunk a világhírű brit dizájnerrel, Tom Dixonnal, kifaggatjuk az ikonikus fotós, Slim Aarons hagyatékát őrző Getty Images igazgatóját, és Bott Frigyes meghívására Európa legjobb sommelier-jeivel végigkóstoljuk a régió legérdekesebb furmintjait. Elmerülünk a független kiadású zine-ek színes és hangos világába, meglátogatjuk a Tisza Cipő főhadiszállását, megtapintjuk, mit tudnak az ukrán-Kárpátokból érkező kéziszövésű szőnyegek, egy MV Agusta nyergében pedig végigmotorozzuk Szardínia vadregényes hegyeit. Ismét látványos, sok állomásos, 220 oldalas tripet alkottunk, szerintünk érdemes lesz benevezni rá! A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat és a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet.

Megnézem, mert érdekel!
“Útra keltünk és összegyűjtöttük a legkiemelkedőbb hazai szállásokat és vendéglátóhelyeket számotokra. Ezek a helyek garantáltan felejthetetlen élményeket kínálnak, legyen szó romantikus pihenésről a Balaton partján vagy egy kulináris felfedezőútról Budapesten.”
Izing Róbert Izing Róbert, főszerkesztő

Legfrissebb ajánlataink

Irány a Roadster Select
teljes adatbázisa
Wellness és luxus: Fedezd fel Magyarország egyik legexklúzívabb wellness paradicsomát
Hirdetés
Iratkozz fel a hírlevelünkre!
Iratkozz fel a Roadster hírlevelére, hogy mindig értesülj a legizgalmasabb hírekről, sztorikról és véleményekről az utazás, a dizájn és a gasztronómia világából!
Feliratkozom