Magas művészet a konyhán – Minden, amit a fine dining-ról tudni akartál

A világ konyhái kultúránként rendkívül változatosak, azonban a modern gasztronómia csúcsa mindenhol a fine dining. De mit takar pontosan ez a kifejezés és miért olyan megosztó ez a gasztronómiai irányzat? Milyen szerepet kapnak a fine dining éttermek a budapesti gasztro térképen és mit jelent egy étteremnek a Michelin csillag?

Az étel, mint magaskultúra

A magasművészeteket mindig is az értelmiségi rétegek igényeit szolgáló irányzatoknak tartották. A magaskultúrába általában az olyan művészeti ágakat szokás sorolni, mint a képzőművészet, a színház vagy bizonyos zenei műfajok. De vajon lehet az étel is a magaskultúra része?

Bizony, lehet! A fine dining az a gasztronómiai irányzat, amely az étkezést a mindennapi szükségletek kielégítésére szolgáló tevékenységek közül a kulináris élmény szintjére emeli. A különleges, kifinomult, egyedi – és ebből kifolyólag drágább – fogások már ránézésre is művészi alkotásnak tűnnek, de a tányéron megkomponált mű csak kóstolás után nyeri el teljességét.

 

Hol helyezkedik el a fine dining Budapest gasztro térképén és mi a szerepe?

A fine dining Budapest gasztro térképére is megérkezett, azonban hazánkban nem volt nagy kultúrája – egészen néhány évvel ezelőttig, amikor az első magyar fine dining étterem megkapta az egyik legnagyobb nemzetközi gasztronómiai elismerésnek számító Michelin-csillagot. 

Azóta a „ michelin restaurant Budapest ” keresésre egyre több találatot kapunk, ugyanis ma már összesen 9db michelin-csillagos étterem található hazánkban, amelyek közül hét Budapesten működik. Az egyik legfrissebb ezek közül a SALT, amely 2021-ben nyerte el első Michelin-csillagát, 2022-ben pedig az etikus és fenntartható gasztronómiai törekvéseinket jutalmazták a csillag mellett Michelin Green Star-ral is.

Skandináv vérmérséklet, magyar tradíciók

A budapesti SALT a megjelenés és az eljárások tekintetében is a skandináv fine dining-ból meríthetett ihletet, miközben nagy figyelmet fordít a hagyományokra is. Az étterem koncepciójában fontos szerepet kap a tradicionális magyar konyha, valamint a sajátkezűleg gyűjtögetett, vagy hazai kistermelőktől beszerzett gyógynövények is.

A SALT azzal emelkedik ki a magyar michelin-csillagos éttermek köréből, hogy a hagyományos borok mellett természetes és natúrborok, valamint saját készítésű dzsúzok is szerepelnek az itallapon.

(Szponzorált tartalom)

 

pr

FOLYTASD EZZEL

Egy jó tervhez is kellhet több perspektíva

Sulciová Silvia interjú

Skót nyár a ködös budapesti belvárosban – Ilyen a 2023-as év whiskyje

Rendeld meg a Roadster magazin 18. számát!

Megérkezett a tél, már ki lehet csomagolni a Roadster legújabb, sorrendben 18. lapszámát. Mit találunk benne? A Costa Smeralda fedélzetén kipróbáljuk, milyen az élet egy tengerjárón Barcelona és Nápoly között. Ellátogatunk a luxusipar nagyágyúival dolgozó Edinas Paper kőbányai műhelyébe, megmutatjuk, milyen finomságokkal lehet átvészelni a hideg hónapokat, és megismerkedünk a római Palazzo Talìával is, amelyet az olasz rendezőzseni, Luca Guadagnino álmodott meg. Aktuális számunkban is rengeteg izgalmas helyszín bukkan fel: ilyen a kanadai Yukon vidék, az Amalfi-part, a Côte d’Azur-on kipróbáltuk, milyen az új Audi S5. Északabbra is elkalandoztunk: a lapszám talán legszimpatikusabb szereplője az a négy norvég fiatal, akik egy elhagyatott halfeldolgozó üzemet alakították át a skandináv ország és talán Európa legcoolabb pontjává. Ezen kívül bemutatunk öt divatbrandet, akiket érdemes követni, megvizsgáljuk, milyen volt az elmúlt száz évben a lejtők divatja és még ezen kívül is rengeteg izgalmas témánk van, de itt megállunk.

Megnézem, mert érdekel!
“Útra keltünk és összegyűjtöttük a legkiemelkedőbb hazai szállásokat és vendéglátóhelyeket számotokra. Ezek a helyek garantáltan felejthetetlen élményeket kínálnak, legyen szó romantikus pihenésről a Balaton partján vagy egy kulináris felfedezőútról Budapesten.”
Izing Róbert Izing Róbert, főszerkesztő

Legfrissebb ajánlataink

Irány a Roadster Select
teljes adatbázisa
Iratkozz fel a hírlevelünkre!
Iratkozz fel a Roadster hírlevelére, hogy mindig értesülj a legizgalmasabb hírekről, sztorikról és véleményekről az utazás, a dizájn és a gasztronómia világából!
Feliratkozom