A világ konyhái kultúránként rendkívül változatosak, azonban a modern gasztronómia csúcsa mindenhol a fine dining. De mit takar pontosan ez a kifejezés és miért olyan megosztó ez a gasztronómiai irányzat? Milyen szerepet kapnak a fine dining éttermek a budapesti gasztro térképen és mit jelent egy étteremnek a Michelin csillag?
Az étel, mint magaskultúra
A magasművészeteket mindig is az értelmiségi rétegek igényeit szolgáló irányzatoknak tartották. A magaskultúrába általában az olyan művészeti ágakat szokás sorolni, mint a képzőművészet, a színház vagy bizonyos zenei műfajok. De vajon lehet az étel is a magaskultúra része?
Bizony, lehet! A fine dining az a gasztronómiai irányzat, amely az étkezést a mindennapi szükségletek kielégítésére szolgáló tevékenységek közül a kulináris élmény szintjére emeli. A különleges, kifinomult, egyedi – és ebből kifolyólag drágább – fogások már ránézésre is művészi alkotásnak tűnnek, de a tányéron megkomponált mű csak kóstolás után nyeri el teljességét.
Hol helyezkedik el a fine dining Budapest gasztro térképén és mi a szerepe?
A fine dining Budapest gasztro térképére is megérkezett, azonban hazánkban nem volt nagy kultúrája – egészen néhány évvel ezelőttig, amikor az első magyar fine dining étterem megkapta az egyik legnagyobb nemzetközi gasztronómiai elismerésnek számító Michelin-csillagot.
Azóta a „ michelin restaurant Budapest ” keresésre egyre több találatot kapunk, ugyanis ma már összesen 9db michelin-csillagos étterem található hazánkban, amelyek közül hét Budapesten működik. Az egyik legfrissebb ezek közül a SALT, amely 2021-ben nyerte el első Michelin-csillagát, 2022-ben pedig az etikus és fenntartható gasztronómiai törekvéseinket jutalmazták a csillag mellett Michelin Green Star-ral is.
Skandináv vérmérséklet, magyar tradíciók
A budapesti SALT a megjelenés és az eljárások tekintetében is a skandináv fine dining-ból meríthetett ihletet, miközben nagy figyelmet fordít a hagyományokra is. Az étterem koncepciójában fontos szerepet kap a tradicionális magyar konyha, valamint a sajátkezűleg gyűjtögetett, vagy hazai kistermelőktől beszerzett gyógynövények is.
A SALT azzal emelkedik ki a magyar michelin-csillagos éttermek köréből, hogy a hagyományos borok mellett természetes és natúrborok, valamint saját készítésű dzsúzok is szerepelnek az itallapon.
(Szponzorált tartalom)
Egy jó tervhez is kellhet több perspektíva
–
Sulciová Silvia interjú
Skót nyár a ködös budapesti belvárosban – Ilyen a 2023-as év whiskyje

Megérkezett a tél, már ki lehet csomagolni a Roadster legújabb, sorrendben 18. lapszámát. Mit találunk benne? A Costa Smeralda fedélzetén kipróbáljuk, milyen az élet egy tengerjárón Barcelona és Nápoly között. Ellátogatunk a luxusipar nagyágyúival dolgozó Edinas Paper kőbányai műhelyébe, megmutatjuk, milyen finomságokkal lehet átvészelni a hideg hónapokat, és megismerkedünk a római Palazzo Talìával is, amelyet az olasz rendezőzseni, Luca Guadagnino álmodott meg. Aktuális számunkban is rengeteg izgalmas helyszín bukkan fel: ilyen a kanadai Yukon vidék, az Amalfi-part, a Côte d’Azur-on kipróbáltuk, milyen az új Audi S5. Északabbra is elkalandoztunk: a lapszám talán legszimpatikusabb szereplője az a négy norvég fiatal, akik egy elhagyatott halfeldolgozó üzemet alakították át a skandináv ország és talán Európa legcoolabb pontjává. Ezen kívül bemutatunk öt divatbrandet, akiket érdemes követni, megvizsgáljuk, milyen volt az elmúlt száz évben a lejtők divatja és még ezen kívül is rengeteg izgalmas témánk van, de itt megállunk.
Megnézem, mert érdekel!