James Suckling borkritikus és nemzetközi csapata minden évben összeállítja a legjobb ár-érték arányú borok százas listáját.
Tavaly negyvenegyezer tételt kóstoltak meg, és ezekből válogatták ki a legjobbakat, amelyek között egy magyar bort is találunk: a Sauska Merlot Kopár 2017-et. A villányi borvidéket reflektorfénybe állító ital, amely az egyetlen magyar szereplő és az egyetlen száz százalékos merlot a listán, nemcsak bekerült az impozáns társaságba, de az igen előkelő hetedik helyen is végzett.
A maximális százból 96 pontot kapott villányi vörösbort így jellemezte a szakértő:
Őrölt fűszerek, dióhéj és cédrus érett piros gyümölcsökkel és csokoládéaromákkal keretezve. Testes és határozott, dinamikus tanninszerkezettel. Húsos és bársonyos, jó fókusszal és remek egyensúllyal, kortya hosszú és fűszeres.
A Sauska Villány birtokigazgatója, Pohl Péter szerint azért is jelentős az elismerés, mert Villány dűlői közül éppen a történelmi Kopár lehet az egyre forróbb nyarak egyik potenciális áldozata. A klímaváltozás miatt a jó alany és a klónok tudatos megválasztása egyre fontosabb. Mint mondta, ezt a területet már ennek tudatában telepítették 2011-ben a dűlő legészakibb pontján, közvetlenül egy hűvös erdősáv alá, igen vékony talajrétegbe, szinte az anyakőzetbe. Itt a legnagyobb a talaj mésztartalma, ami közismerten a jó savak garanciája.
Számunkra nem kérdés, hogy Villány korszakhatárra érkezett és újrafelfedezésre vár dűlők és fajták tekintetében egyaránt. Erre pedig izgalmas bizonyíték ennek a bornak a sikere"
– mondta a szakember.
Sebastian Giraldo kétszeres magyar bajnok sommelier, a Sauska márkanagykövete szerint az előkelő helyezés bizonyítja, hogy a klasszikusok megunhatatlanok. Ilyen a merlot is, a világ egyik legnépszerűbb szőlőfajtája, amelyből olyan ikonikus borok születnek, mint a bordói Petrus, vagy a toszkán Masseto. Egy kiváló merlot-ra mindig felkapja a fejét a világ, mert kevés van belőle és rendkívül erős mezőnyben kell megméretnie. "Nagyszerű dolog, és igazi elismerés Villány számára is, hogy ez most nekünk sikerült"– mondta.
A Sauska több nemzetközi díjat is bezsebelt már, a villányi birtokon található étterem pedig egyedülálló panorámával és menüvel csábít.
(Forrás és képek: Sauska)
sauska | James Suckling | legjobb | vörösbor | világ
Jön az a különleges fesztivál, amelyen minden ízében megélheted a Márton-napi hagyományokat
Megfogni a jövő építőit – Bálint Attila-interjú
Az ősz önmagában is tud szép lenni, de a Roadster aktuális számával még szebbé és izgalmasabbá tehetjük. Mit találunk benne? Ellátogatunk Jerevánba, és megmutatjuk, mit érdemes csinálni Örményország fővárosában, és megnézzük közelről Athén jelenleg legizgalmasabb kerületét, Keramiekoszt. Találkozunk a világhírű képzőművésszel, Julie Mehretuval, kifaggatjuk, mit csinál Szabados Ági Debrecenben, megkóstoljuk, mit főzött ki az Arany Kaviár új séfje, motorozunk Erdélyben, jachtozunk az Adrián és egyéb hedonista kalandokban is részt veszünk, de nem soroljuk fel mindet. Ezen kívül elbeszélgetünk a bájos izraeli ékszertervezővel, Tal Adarral, találkozunk Zwack Sándorral, bejárjuk a Sauska tokaji főhadiszállását, és elbeszélgetünk napjaink egyik legnevesebb európai portréfotósával, Rob Hornstrával. A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat és a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet.
Megnézem, mert érdekel!