A világ egyik legjobb ár-érték arányú borának választották ezt a magyar merlot-t

James Suckling borkritikus és nemzetközi csapata minden évben összeállítja a legjobb ár-érték arányú borok százas listáját.

Tavaly negyvenegyezer tételt kóstoltak meg, és ezekből válogatták ki a legjobbakat, amelyek között egy magyar bort is találunk: a Sauska Merlot Kopár 2017-et. A villányi borvidéket reflektorfénybe állító ital, amely az egyetlen magyar szereplő és az egyetlen száz százalékos merlot a listán, nemcsak bekerült az impozáns társaságba, de az igen előkelő hetedik helyen is végzett.

A maximális százból 96 pontot kapott villányi vörösbort így jellemezte a szakértő:

Őrölt fűszerek, dióhéj és cédrus érett piros gyümölcsökkel és csokoládéaromákkal keretezve. Testes és határozott, dinamikus tanninszerkezettel. Húsos és bársonyos, jó fókusszal és remek egyensúllyal, kortya hosszú és fűszeres.

A Sauska Villány birtokigazgatója, Pohl Péter szerint azért is jelentős az elismerés, mert Villány dűlői közül éppen a történelmi Kopár lehet az egyre forróbb nyarak egyik potenciális áldozata. A klímaváltozás miatt a jó alany és a klónok tudatos megválasztása egyre fontosabb. Mint mondta, ezt a területet már ennek tudatában telepítették 2011-ben a dűlő legészakibb pontján, közvetlenül egy hűvös erdősáv alá, igen vékony talajrétegbe, szinte az anyakőzetbe. Itt a legnagyobb a talaj mésztartalma, ami közismerten a jó savak garanciája.

Számunkra nem kérdés, hogy Villány korszakhatárra érkezett és újrafelfedezésre vár dűlők és fajták tekintetében egyaránt. Erre pedig izgalmas bizonyíték ennek a bornak a sikere"

– mondta a szakember.

Sebastian Giraldo kétszeres magyar bajnok sommelier, a Sauska márkanagykövete szerint az előkelő helyezés bizonyítja, hogy a klasszikusok megunhatatlanok. Ilyen a merlot is, a világ egyik legnépszerűbb szőlőfajtája, amelyből olyan ikonikus borok születnek, mint a bordói Petrus, vagy a toszkán Masseto. Egy kiváló merlot-ra mindig felkapja a fejét a világ, mert kevés van belőle és rendkívül erős mezőnyben kell megméretnie. "Nagyszerű dolog, és igazi elismerés Villány számára is, hogy ez most nekünk sikerült"– mondta.

A Sauska több nemzetközi díjat is bezsebelt már, a villányi birtokon található étterem pedig egyedülálló panorámával és menüvel csábít.

(Forrás és képek: Sauska)

világ | vörösbor | legjobb | ár-érték | ár-érték arány

FOLYTASD EZZEL

A kiberbiztonság téged is érint! Mit is jelent valójában?

Így élheted meg az ünnepi hangolódást egy csodás kastély birtokán itt, a szomszédunkban

Rendeld meg a Roadster magazin 18. számát!

Megérkezett a tél, már ki lehet csomagolni a Roadster legújabb, sorrendben 18. lapszámát. Mit találunk benne? A Costa Smeralda fedélzetén kipróbáljuk, milyen az élet egy tengerjárón Barcelona és Nápoly között. Ellátogatunk a luxusipar nagyágyúival dolgozó Edinas Paper kőbányai műhelyébe, megmutatjuk, milyen finomságokkal lehet átvészelni a hideg hónapokat, és megismerkedünk a római Palazzo Talìával is, amelyet az olasz rendezőzseni, Luca Guadagnino álmodott meg. Aktuális számunkban is rengeteg izgalmas helyszín bukkan fel: ilyen a kanadai Yukon vidék, az Amalfi-part, a Côte d’Azur-on kipróbáltuk, milyen az új Audi S5. Északabbra is elkalandoztunk: a lapszám talán legszimpatikusabb szereplője az a négy norvég fiatal, akik egy elhagyatott halfeldolgozó üzemet alakították át a skandináv ország és talán Európa legcoolabb pontjává. Ezen kívül bemutatunk öt divatbrandet, akiket érdemes követni, megvizsgáljuk, milyen volt az elmúlt száz évben a lejtők divatja és még ezen kívül is rengeteg izgalmas témánk van, de itt megállunk.

Megnézem, mert érdekel!
Instagram
“Útra keltünk és összegyűjtöttük a legkiemelkedőbb hazai szállásokat és vendéglátóhelyeket számotokra. Ezek a helyek garantáltan felejthetetlen élményeket kínálnak, legyen szó romantikus pihenésről a Balaton partján vagy egy kulináris felfedezőútról Budapesten.”
Izing Róbert Izing Róbert, főszerkesztő

Legfrissebb ajánlataink

Irány a Roadster Select
teljes adatbázisa
Iratkozz fel a hírlevelünkre!
Iratkozz fel a Roadster hírlevelére, hogy mindig értesülj a legizgalmasabb hírekről, sztorikról és véleményekről az utazás, a dizájn és a gasztronómia világából!
Feliratkozom