Magyar katonák mentették meg turisták életét Bosznia-Hercegovinában

Turisták életét mentették meg magyar katonák Bosznia-Hercegovinában közölte a Honvédelmi Minisztérium (HM).

Szombat hajnalban a bosznia-hercegovinai Biztonsági Minisztérium két eltűnt turista megtalálásában az EUFOR nemzetközi misszió segítségét kérte, amelyet 2024-ben magyar parancsnok, Sticz László vezérőrnagy vezet, míg a helikopteres és légimentési képességet a Magyar Honvédség adja.

Az EUFOR légi egészségügyi evakuációra felszerelt H145M helikoptere magyar pilótákkal, valamint holland és olasz katonákkal, hőkamerákkal indult az eltűntek felkutatására, akiket egy hegycsúcson meg is találtak. Miután kiemelték, a szarajevói táborba szállították őket, ahol az EUFOR Egészségügyi Központjában szolgálatot teljesítő magyar szakemberek folytatták a sérültek ellátását, akiket ezt követően egy szarajevói kórházba szállítottak.

A magyar légieről H145M-es helikopterei - illusztráció

A mentőakció sikerét az EUFOR speciális képességei - köztük a holland és olasz éjszakai felderítés, a magyar hajózó és egészségügyi csoport, valamint az Egészségügyi Központ magyar személyzete - összehangolt és professzionális szolgálata adta"

írta a HM.

Szalay-Bobrovniczky Kristóf honvédelmi miniszter a Facebook-oldalán gratulált a sikeres mentésben és ellátásban résztvevő katonáknak és katonaorvosoknak: Dajka Attila alezredesnek, Dobos Gábor századosnak, Dr. Forgács Levente hadnagynak, Dr. Hetei Tünde hadnagynak, Freitag Béla törzszászlósnak, Gordos László törzsőrmesternek, Kovács Sándor századosnak, Sipos Milán századosnak, Répási Dávid főhadnagynak és Vas Gábor tizedesnek.

Kevesen tudják, hogy Boszniában található Európa egyik utolsó őserdeje.

(Forrás: MTI, képek: Getty Images, Wikimedia, Szalay-Bobrovniczky Kristóf/Facebook)

turisták | életmentés | bosznia-hercegovina | magyar katonák | eltévedt

FOLYTASD EZZEL

Csak ekkor lehet kipróbálni a Bang & Olufsen csúcsmodelljeit Magyarországon

Európa egyik legjobb és legújabb Kia-kereskedése is Budapesten van

Rendeld meg a Roadster magazin 16. számát!

Itt van a nyár, ami már önmagában remek hír, de azzal tudjuk fokozni a hangulatot, hogy a napokban megjelenik a Roadster magazin legújabb száma is. Mit találunk benne? Ellátogatunk az Azori-szigetekre, Dubajba és megnézzük Isztambul egyik legenergikusabb kerületét, Beyoğlut. Találkozunk a világhírű brit dizájnerrel, Tom Dixonnal, kifaggatjuk az ikonikus fotós, Slim Aarons hagyatékát őrző Getty Images igazgatóját, és Bott Frigyes meghívására Európa legjobb sommelier-jeivel végigkóstoljuk a régió legérdekesebb furmintjait. Elmerülünk a független kiadású zine-ek színes és hangos világába, meglátogatjuk a Tisza Cipő főhadiszállását, megtapintjuk, mit tudnak az ukrán-Kárpátokból érkező kéziszövésű szőnyegek, egy MV Agusta nyergében pedig végigmotorozzuk Szardínia vadregényes hegyeit. Ismét látványos, sok állomásos, 220 oldalas tripet alkottunk, szerintünk érdemes lesz benevezni rá! A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat és a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet.

Megnézem, mert érdekel!
“Útra keltünk és összegyűjtöttük a legkiemelkedőbb hazai szállásokat és vendéglátóhelyeket számotokra. Ezek a helyek garantáltan felejthetetlen élményeket kínálnak, legyen szó romantikus pihenésről a Balaton partján vagy egy kulináris felfedezőútról Budapesten.”
Izing Róbert Izing Róbert, főszerkesztő

Legfrissebb ajánlataink

Irány a Roadster Select
teljes adatbázisa
Európa egyik legjobb és legújabb Kia-kereskedése is Budapesten van
Hirdetés
Iratkozz fel a hírlevelünkre!
Iratkozz fel a Roadster hírlevelére, hogy mindig értesülj a legizgalmasabb hírekről, sztorikról és véleményekről az utazás, a dizájn és a gasztronómia világából!
Feliratkozom