Magyar kubista alkotásokból rendeznek kiállítást Párizsban

A franciaországi újranyitás egyik első eseményként nagyszabású kiállítást rendez magyar kubista alkotásokból május 22-től a párizsi Magyar Kulturális Intézet WANTED - Az elveszett magyar kubizmus címmel.

Az augusztus 14-ig nyitva tartó tárlaton negyvennégy eredeti szobor, festmény és rajz, valamint elveszett és még keresett alkotásokról ötven fekete-fehér reprodukció lesz látható tizenegy magyar avantgárd művésztől.

Pablo Picasso, a kubizmus egyik atyja

A 20. század elején a francia fővárosban élt és alkotott a magyar kubista festők közül Miklós Gusztáv, Réth Alfréd, Szobotka Imre, Bossányi Ervin, Késmárky Árpád, Dénes Valéria, Farkas István és Galimberti Sándor, valamint Csáky József szobrász és Bánszky Sándor. A párizsi kiállításon olyan eredeti műveket ismerhet meg a látogató, amelyeket ebben a formában, együtt most mutatnak be először.

Első alkalommal lesz látható Csáky József frissen megtalált kubista szobra vagy Miklós Gusztáv egyetlen kubista aktja.

Georges Braque, aki Picassóval együtt rakta le a kubizmus alapjait

Az eredeti művek bemutatása mellett a tárlat felhívja a figyelmet számos elfeledett magyar kubista alkotásra azzal a céllal, hogy közülük minél több előkerüljön. Az elveszett vagy azonosítatlan alkotásokról készült reprodukciók, korabeli felvételek, 3D-s installációk segítségével arra szeretnék biztatni a szakmát és a francia közönséget, hogy vegyenek részt a művek felkutatásában, újbóli felfedezésében. A kiállítás bemutatja a magyar művészetnek ezt az elfeledett, máig rejtett fejezetét, egyben ismét rávilágítva a magyar kultúra nemzetközi beágyazottságára és a magyar alkotók jelentőségére.

Ez is érdekelhet:

A nyitás napján elképesztően sok francia ment moziba

Nem csak a kávézók, éttermek és bárok hiányoztak. 

Braque | picasso | magyar kubizmus | művészet | kubizmus

FOLYTASD EZZEL

Exkluzív élmény vár a Bazilika lábánál – Megnyílt a The—Bar Giftshop Pop-up Store

Nehéz decemberben programot találni a Balatonnál? Választani nehéz!

Rendeld meg a Roadster magazin 14. számát!

Beköszöntött a tél, és vele együtt megérkezett a Roadster magazin legfrissebb, 14. száma. Mit találunk benne? Kajakkal bejárjuk Grönland izgalmas és lenyűgöző helyeit, találkozunk a világ egyik leghíresebb párterapeutájával, Esther Perellel, és a Netflix által világhírűvé vált dél-koreai séffel, Jeong Kwannal, motorral részt veszünk a Balkan Rallyn, és beszélgetünk Kelecsényi Milán férfiruha-készítővel is. A Dél-afrikai Köztársaságban teszteljük, milyen az új AUDI Q8, és elbeszélgetünk a zoknik Rolls Royce-át gyártó Iszató Nisigucsival is. Elmegyünk egészen Kenyáig, hogy elefántokat nézzünk, az Őrségben kipróbáljuk, milyen a régió legújabb kabinháza, a Kástu, bemutatjuk a Déryné Kenyeret, a város új pékségét, teszteltjük az új elektromos KIÁt, ezen kívül pedig találkozunk még Berki Blanka topmodellel, Áron Eszter divattervezővel és sokan másokkal. A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat, a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet.

Megnézem, mert érdekel!
Iratkozz fel a hírlevelünkre!
Iratkozz fel a Roadster hírlevelére, hogy mindig értesülj a legizgalmasabb hírekről, sztorikról és véleményekről az utazás, a dizájn és a gasztronómia világából!
Feliratkozom