Magyarország legnagyobb napelem parkjai

Az elmúlt években egyre több szó esik a megújuló energiaforrásokról, különösen a napelemekről. Magyarországon is egyre több napelem park épül, amelyek nem csak fenntartható jövő szempontjából fontosak - már most is jelentősen hozzájárulnak az országunk energiafüggetlenségéhez.

Hazánk legnagyobb napelem parkjai

A Paksi Solar Park a legnagyobb hazai napelem parkok egyike, 20,6 MW teljesítménnyel és 51 hektáros területtel. Az MVM Csoport és az Európai Unió által finanszírozott projekt 2019 márciusában kezdte meg működését. A rendszer közel 8500 háztartás energiaigényét képes fedezni. További fejlesztés keretében egy 10 MW kapacitású napelem parkot is létrehoztak a térségben, amely kb. 5500 háztartás energiaigényét biztosítja.

A 20 MW teljesítményű Bükkábrányi naperőmű szintén 2019-ben került átadásra. A Mátrai Erőmű Zrt. tulajdonában álló létesítmény a bükkábrányi bánya hányófelületének 33 hektárján terül el, és mintegy 4000 háztartás energiaigényét fedezi.

A felsőzsolcai naperőmű a maga 45 hektáros területével Magyarország egyik legnagyobb kapacitású napelem parkja. A beruházás az Európai Unió Környezeti és Energiahatékonysági Operatív programjának támogatásával valósult meg. A létesítmény 74 ezer modullal rendelkezik, és csaknem 10000 háztartás energiaigényét képes fedezni.

A kaposvári napelem park 100 megawatt beépített kapacitásával Közép- és Kelet-Európa legnagyobb napelem parkjai közé tartozik. A 220 hektáron elterülő naperőmű Kaposvár teljes lakosságának éves energiaigényét fedezi, és évente 120 ezer tonna szén-dioxid kibocsátását előzi meg.

Egyéb jelentős napelem parkok

Magyarországon számos további jelentős napelem park található, amelyek meghaladják a 10 MW teljesítményt. Ilyen például a százhalombattai, pécsi, visontai és szügyi naperőmű, valamint a Vépen, Sellyén és Szombathelyen található létesítmények. Ezek mind hozzájárultak az elmúlt tíz év látványos fejlődéséhez a napelemes energia terén.

Bhadla Solar Park - A világ legnagyobb napelem parkja

Összehasonlításként érdemes megemlíteni a világ legnagyobb napelem parkját, az indiai Bhadla Solar Park-ot, amely 2245 megawatt energiát termel és közel 57 négyzetkilométeren terül el. Ez a létesítmény nemcsak India, hanem az egész világ energiaellátásában jelentős szerepet játszik, és a globális környezetvédelmi törekvések egyik kiemelkedő példája.

A napelem parkok jövője Magyarországon

Magyarországon az utóbbi években jelentős fejlődés ment végbe a napelem parkok terén. A kormányzat és a magánszektor egyaránt felismerte a megújuló energiaforrások fontosságát, és egyre több beruházás valósul meg ezen a területen. A cél az, hogy az ország energiaellátásában egyre nagyobb szerepet kapjanak a tiszta, megújuló források, csökkentve ezzel a környezeti terhelést és az energiafüggőséget.

A napelem parkok nem csak a jelen, hanem a jövő energiaszükségleteinek kielégítésében is kulcsszerepet játszanak. Az ilyen beruházások révén Magyarország nem csak környezetbarát módon termel energiát, de hozzájárul az energiafüggőségünk csökkentéséhez is. A napenergia felhasználása egyre inkább elérhetővé válik, és a technológiai fejlődésnek köszönhetően egyre hatékonyabbá válik a termelés is.

Közösségi szerepvállalás

Fontos, hogy mindannyian részt vegyünk a fenntartható energiaforrások elterjedésében. Legyen szó akár saját napelemek telepítéséről, akár ipari napelem rendszerekről, mindannyiunknak szerepe van abban, hogy egy zöldebb jövőt építsünk. A közösségi összefogás és a tudatos energiafogyasztás révén együtt tehetünk a környezet védelméért és a fenntartható jövőért.

Magyarország napelem parkjai már most is jelentős eredményeket értek el, és a jövőben további fejlesztések várhatóak. Ezek a beruházások nem csak az ország energiaellátását biztosítják, hanem hozzájárulnak a globális klímavédelemhez is.

(Szponzorált tartalom)

pr

FOLYTASD EZZEL

Csak ekkor lehet kipróbálni a Bang & Olufsen csúcsmodelljeit Magyarországon

Európa egyik legjobb és legújabb Kia-kereskedése is Budapesten van

Rendeld meg a Roadster magazin 16. számát!

Itt van a nyár, ami már önmagában remek hír, de azzal tudjuk fokozni a hangulatot, hogy a napokban megjelenik a Roadster magazin legújabb száma is. Mit találunk benne? Ellátogatunk az Azori-szigetekre, Dubajba és megnézzük Isztambul egyik legenergikusabb kerületét, Beyoğlut. Találkozunk a világhírű brit dizájnerrel, Tom Dixonnal, kifaggatjuk az ikonikus fotós, Slim Aarons hagyatékát őrző Getty Images igazgatóját, és Bott Frigyes meghívására Európa legjobb sommelier-jeivel végigkóstoljuk a régió legérdekesebb furmintjait. Elmerülünk a független kiadású zine-ek színes és hangos világába, meglátogatjuk a Tisza Cipő főhadiszállását, megtapintjuk, mit tudnak az ukrán-Kárpátokból érkező kéziszövésű szőnyegek, egy MV Agusta nyergében pedig végigmotorozzuk Szardínia vadregényes hegyeit. Ismét látványos, sok állomásos, 220 oldalas tripet alkottunk, szerintünk érdemes lesz benevezni rá! A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat és a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet.

Megnézem, mert érdekel!
“Útra keltünk és összegyűjtöttük a legkiemelkedőbb hazai szállásokat és vendéglátóhelyeket számotokra. Ezek a helyek garantáltan felejthetetlen élményeket kínálnak, legyen szó romantikus pihenésről a Balaton partján vagy egy kulináris felfedezőútról Budapesten.”
Izing Róbert Izing Róbert, főszerkesztő

Legfrissebb ajánlataink

Irány a Roadster Select
teljes adatbázisa
Európa egyik legjobb és legújabb Kia-kereskedése is Budapesten van
Hirdetés
Iratkozz fel a hírlevelünkre!
Iratkozz fel a Roadster hírlevelére, hogy mindig értesülj a legizgalmasabb hírekről, sztorikról és véleményekről az utazás, a dizájn és a gasztronómia világából!
Feliratkozom