Close
Története legjobbjaival, de csak korlátozott ideig kérhető menüsorral tért vissza a Mák

Története legjobbjaival, de csak korlátozott ideig kérhető menüsorral tért vissza a Mák

Ha azt halljuk, limitált kiadású best of, akkor egy pályafutását összegző zenekarra gondolhatunk, amely rajongóinak kedveskedve piacra dob egy korlátozott számban elérhető, extrákkal telepakolt kiadványt. Lényegében valami hasonló történik most a budapesti Mák Bistróban, csak booklet helyett snackekkel, újramaszterelt slágerek helyett pedig jól ismert signature fogásokkal.

A fővárosi csúcsgasztronómiában szereplő Mákban nyolc év legnépszerűbb ételei kóstolhatóak meg egy november végéig kikérhető degusztációs menüben.

A Vigyázó Ferenc utcai helyről tudjuk, hogy alapvetően fine dining étterem, ahol a feszengés helyett a lazaság és a közvetlenség van felírva a törzsvendégek listájára, és ahol a skandináv stílusú konyha kiváló kapcsolatot ápol a magyar hagyományokkal. Ahogyan az ilyen jellegű éttermekben lenni szokott, hazai termelőktől érkező szezonális alapanyagokra épülnek a fogások, amelyeket sajátos stílusban álmodott meg Mizsei János.

A fiatal séf a best of menüsorral kapcsolatban elmondta, hogy akadnak rajta olyan tételek, melyek a bisztró történetének legelső étlapján is felbukkantak, és olyanok is, amelyeket a vendégek visszajelzései alapján mentettek el a kedvencek közé.

“Utóbbiak egyike a rengeteg pozitív visszacsatolást kapott mangalicaszűz, de ha valamelyiket ki kellene emelnem, az a sült répa lenne. Abban benne van az egész konyhánk, lényegében minden, amit képviselünk: a technológia, az alapanyagok, és persze az ízek” – így Mizsei János.

Minden bizonnyal nagyon várhatta a visszatérést, mert amíg zárva tartott az étterem, addig aligha élhette ki ennyire a kreativitását. A Mák ugyan különféle pop-up formációkban itt-ott megmutatta magát, de ezeknél a fellépéseknél jóval nagyobb teret igényelnek a séf inspirációi, mondhatjuk úgy is, nagyszínpadra valók.

A picit újraszabott törzsvendég-visszaváró húzás az utolsó őszi hónap végéig szerda és szombat között, vacsoraidőben választható. A jellemzően kisebb adagú kóstolómenüben hét fogásra kell készülni, amelyben helyet kaptak különféle snackfalatok a szokatlan formában érkező tojásos nokedlitől kezdve egészen az átszúrt, mártogatósba forgatható kacsaszívig.

Az ízek leginkább a menüsor legjobb darabjának címét elnyerő, kukoricahabbal nyakon öntött, pirított bébikukoricával és oregánóvirággal támogatott vajpuha kacsamájban mennek nagyot, melyek együtt igencsak működnek, és főként a kukoricahabnak köszönhetően tényleg új élményt adnak. A fogással kapcsolatban Mizsei János elárult némi kulisszatitkot: a kacsamáj annak idején a Mák történetének debütáló étlapján is feltűnt, most viszont sokkal tudatosabban nyúltak hozzá, az ételhez és a többi elemhez párosítva találták ki az ízvilágot némi technológiai változtatással.

A meglepetésszerű wow-élmény valid megállapítás a séf által ugyancsak kiemelt, tormakrémmel, csuka kaviárral és bodzával kínált, markáns-különleges sült répa esetében is, a káposztás tésztával átölelt közönségkedvenc mangalicaszűzben pedig egyértelműen a menüsor legfajsúlyosabb tagját tisztelhetjük. Desszertként természetesen egy Mák-klasszikus édesíti a válogatást: a brióssal, vaníliakrémmel, barnavajas mákhabbal, sült barackkal, barackkaviárral és mákropogóssal megálmodott mákos guba igazi omlós-olvadós kényeztetésnek mondható a best of végén.

Mint megtudtuk, az ősz búcsújával teljesen új irányt vesz majd a konyha, és égtájak felé forduló tematikával köszönti a téli szezont. Aki tehát szeretné megismerni a Mák mögöttünk hagyott éveinek történetét, még bő két hónapig teheti meg.

mák | best of | budapest | fine dining | étterem

FOLYTASD EZZEL

Három karácsonyi főétel, ami szinte magától elkészül

Tízből tíz ember helytelenül főzi a rizst – Ez a helyes trükkje

Rendeld meg a Roadster magazin 10. számát!
Izgalmas, színes és gazdag. Ha három szóval kellene jellemeznünk legújabb, jubileumi kiadásunkat, akkor ezeket a szavakat választanánk. Miért mondjuk ezt? Mert megjártuk Kappadókiát, Valenciát és Kelet-Tirolt. Találkoztunk a háromszoros olimpiai bajnok Szilágyi Áronnal, a világ egyik legérdekesebb újságírójával, Malcolm Gladwell-lel, a provokatív, magyar származású fotóssal, Pol Kuruczzal, plusz összehoztunk az eddigi legvidámabb borítónkat, amivel Budapestet ünnepeljük. A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat, a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet. Megnézem, mert érdekel!
Instagram