Egy szerethető hely, ahol minden együtt van – Malom és Kacsa

A Malom és Kacsa egy olyan vonzó és szerethető pont a tatai tó partján, amely sok minden egyben: elsősorban étterem, de közben rendezvényközpont is, bizonyos estéken átvált pódiummá, ahol színészek és zenészek szórakoztatják a nagyérdeműt, szállást is kivehetünk itt, és nem mellékesen építészeti szempontból is jelentős, ugyanis gyönyörűen felújított malmok adnak otthon az ínycsiklandó fogásokat kínáló bisztrónak és rendezvényháznak.

Jó energiák egy jó helyen

Ritka az a szerencsés alapállás a hazai vendéglátásban, amikor találkozik a szép környezet, a történelmi hagyományokkal is rendelkező, érdekes ingatlan, valamint a kreatív, mégis a hely szelleméhez igazodó koncepció. A tatai Malom és Kacsa esetében pontosan ez a helyzet.

 

Megálmodói, Judit és Péter lelkes lokálpatrióták, a mai modern étterem és rendezvényközpont alapját jelentő két tóparti malomépület pedig már a rendszerváltás előttről Judit családjának tulajdonában állt. Így amikor néhány éve elhatározták, hogy új életre keltik az öreg romokat, nem egyszerűen csak belefogtak egy vállalkozásba, hanem szó szerint gyerekkori álmaikat kezdték valóra váltani.

Quinoától a pulled porkig

A szenvedély érezhető az étterem minden egyes négyzetcentiméterén, minden részletre ügyelnek akkor is, ha látható vagy éppen láthatatlan. Utóbbiak közé tartozik a vendéglátói filozófiájuk, amely az étterem egyik legnagyobb erőssége. Akár egy romantikus vacsorára érkezünk ide, vagy egy nagyobb társasággal egy vasárnapi reggelire, otthon fogjuk érezni magunkat.

A Malom és Kacsa klasszikus bisztrókonyhát visz, és az étlapot olyan ügyesen állította össze a szakmában veteránnak számító Tóth Tivadar, hogy mindenki találhat rajta több számára kedves fogást is, legyen húsimádó, vagy éppen a spektrum ellentétes oldalán elhelyezkedő vegán.

A kétségtelenül az ország egyik legcoolabb elnevezésű éttermének egyik legizgalmasabb része az, hogy zseniális ötvöz egymástól látszatra távol lévő energiákat: az étlap fogásait nézve érezhetjük azt, hogy egy hagyományos magyaros helyen vagyunk, aztán hopp, szembejön velünk a vegán quinoa egytálétel.

Itt megfér egymás mellett a pulled pork burger és a superfood saláta, a vegán almakrémleves és a bélszín steak.

Szalonkacsa és a többiek

Tóth Tivadar olyasfajta séf, aki rengeteg energiát fordít helyi minőségi alapanyagokkal dolgozó, környékbeli termelők felkutatásába. Lokalitás és a szezonalitás két fontos hívószó, ha a Malom és Kacsa kulináris credójáról beszélünk.

A bisztró ikonikus étele a Szalonkacsa, ami konfitált kacsaszívet és zúzát takar, sülthagymás tejfölös mustármártással és pirított burgonyagombóccal.

A borlap ügyesen összerakott, és a klasszikusoktól a saját kreációkig terjedő koktéljaikat is érdemes kipóbálni. Kedves figyelmesség, hogy a gyerekek is jópofa nevű, tartalmas kreációk közül válogathatnak.

Varázslatos helyszín

Az is álomszerű, ahogy a mai látványos eredményt hozó terveket sikerült összhangba hozni a műemlékvédelmi megkötésekkel. Az egykori vízimalmok maradványai alig négy és fél év alatt, 2021 júliusára olyan egyedi komplexummá alakultak át, amely ugyan ténylegesen tartalmaz több évszázados elemeket, összhatása mégis abszolút korszerű.

A két ódon épület immár összekapcsolódik, de mindkét XVIII. századi malomház karaktere megmaradt. Nem kis küzdelem volt a mai konyha falát képező egykori, vízben állásra kitalált mészkőfalak állékonyságát a higiénikus száraz konyhai környezetben biztosítani, modern kihangosítást, kivetítőrendszert, hangszigetelést építeni a tetőtéri tárgyaló gyönyörű, vénséges látszó gerendaszerkezete alá. Az egykori malomkereket is sikerült újjáépíteni, sőt: megfelelő időjárási feltételek mellett az épület mellett futó patak vize meg is forgatja a hatméteres lapátkereket!

Rendezvényekhez ideális

A különleges történelmi hangulatot úgy sikerült megőrizni, hogy a rendezvénytermek, az étterem és a szálláshelyek funkcionalitása sehol sem sérül. A viszonylag szűk alapterületen egymástól teljesen elkülönítetten lehet egyszerre három nagyobb rendezvényt is tartani, akár úgy, hogy közben a tóparti telekrészen az étterem is teljes gőzzel üzemelhet. Az erős helyi kötődések miatt a tulajdonosokban az az igény is megfogalmazódott, hogy vállalkozásuk a tataiaknak többet jelentsenek étteremnél, konferenciaközpontnál, céges workshopok, esküvők, családi rendezvények helyszínénél. A Patak terem így gyakran ad helyet színielőadásoknak (rendszerint telt házzal!), a Malom és Kacsa Tata kulturális életének is fontos részévé vált.

Mit tud a Malom és Kacsa?

• Három rendezvényterem, maximálisan 100, 81 illetve 70 fős befogadóképességgel, bármilyen asztal-elrendezéssel,
• Három rendezvényterasz, 100, 80 illetve 20 fős kapacitással
• Két teljesen felszerelt, bérelhető luxusapartman
• Bisztróétterem
• Sorompóval zárt saját parkoló
• Kérésre segítség a legkülönbözőbb vízi programok, kerékpártúrák, Segway-túrák, egyéb aktivitások, a környék felfedezésének megszervezésében

Egy tökéletes helyszín

Kisebb konferencia, nagyobb esküvő, céges csapatépítés, családi rendezvény, akár nemzetközi vállalati vagy családi találkozó; remek helyszínük lehet a Budapesttől háromnegyed, Bécstől két, Pozsonytól másfél, Győrtől, Komárnótól-Komáromtól félórára sem lévő, minden évszakban élettel teli, kedves hangulatú Tata. A városban pedig a legújabb, legaranyosabb, leghangulatosabb hely egy ilyen rendezvényre a Malom és Kacsa, ez az egyedi építészeti megoldásokat, romantikus fekvést és megalkuvás nélküli igényességet ötvöző, különleges vendéglátóhely.

A legváratlanabb helyeken felbukkanó kedves kacsamotívumok adnak még egy kis karaktert, életet ennek az amúgy is különleges helynek. A Malom és Kacsát nem lehet nem szeretni és nem lehet elfelejteni sem, az érdekes és igényes helyszín pedig hozzájárul az itt tartott rendezvények, találkozók emlékezetességéhez is.

nagy sztori | rendezvény | tamogatott tartalom | tata | malom és kacsa

FOLYTASD EZZEL

Ezzel a tíz fantasztikus dizájntárggyal a legmenőbb hellyé teheted az otthonod

10+1 ikonikus és gyönyörű lámpa, ami garantáltan feldobja az otthonod

Rendeld meg a Roadster magazin 14. számát!

Beköszöntött a tél, és vele együtt megérkezett a Roadster magazin legfrissebb, 14. száma. Mit találunk benne? Kajakkal bejárjuk Grönland izgalmas és lenyűgöző helyeit, találkozunk a világ egyik leghíresebb párterapeutájával, Esther Perellel, és a Netflix által világhírűvé vált dél-koreai séffel, Jeong Kwannal, motorral részt veszünk a Balkan Rallyn, és beszélgetünk Kelecsényi Milán férfiruha-készítővel is. A Dél-afrikai Köztársaságban teszteljük, milyen az új AUDI Q8, és elbeszélgetünk a zoknik Rolls Royce-át gyártó Iszató Nisigucsival is. Elmegyünk egészen Kenyáig, hogy elefántokat nézzünk, az Őrségben kipróbáljuk, milyen a régió legújabb kabinháza, a Kástu, bemutatjuk a Déryné Kenyeret, a város új pékségét, teszteltjük az új elektromos KIÁt, ezen kívül pedig találkozunk még Berki Blanka topmodellel, Áron Eszter divattervezővel és sokan másokkal. A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat, a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet.

Megnézem, mert érdekel!
Iratkozz fel a hírlevelünkre!
Iratkozz fel a Roadster hírlevelére, hogy mindig értesülj a legizgalmasabb hírekről, sztorikról és véleményekről az utazás, a dizájn és a gasztronómia világából!
Feliratkozom