Close
Törvénybe iktatták: Európában elsőként kapott jogi személyiséget ez a tájegység

Törvénybe iktatták: Európában elsőként kapott jogi személyiséget ez a tájegység

Jogalannyá vált a kontinens legnagyobb sós vizű lagúnája, a spanyolországi Mar Menor, amelynek élővilága régóta szenved a partmenti építkezések és mezőgazdaság okozta környezetszennyezéstől.

A kezdeményezés a lakosság köréből indult, mintegy hatszázezer ember támogatta a beadványt, amely nagyobb védelmet kért az élőhelynek. Miután a szenátus megszavazta a törvényt, a lagúna és a mellette található földközi-tengeri partszakasz összesen ezerhatszáz négyzetkilométeren különleges védelmet élvez:

törvényes képviseletét egy gondozói csoport látja el, amely az itt dolgozó tisztviselőkből, állampolgárokból és tudósokból áll,

akik azt remélik, hogy az intézkedés segít megakadályozni a terület további degradációját.

A törvény szerint a lagúnának joga van ahhoz, hogy „ökoszisztémaként létezzen és természetes módon fejlődjön,

védelmet élvezzen és helyreállhasson. A 135 négyzetkilométeres Mar Menort egy 22 kilométeres földnyelv választja el a tengertől, és többek között a veszélyeztetett európai angolnának ad otthont, ugyanakkor népszerű üdülőhely is.

Ami a konkrét intézkedéseket illeti: a lagúna helyreállítási tervének részeként a spanyol kormány többek között 20 millió eurós támogatást hagyott jóvá a közeli városok vízkezelésének javítására.

Új-Zéland volt az első ország, ahol földrajzi elem kapott jogi személyiséget, 2017-ben a  Whanganui folyónak biztosították ezt, majd egy esőerdő is megkapta az emberekével azonos jogokat.

(Forrás: Euronews, képek: Getty Images) 

természetvédelem | spanyolország | lagúna | Mar Menor

FOLYTASD EZZEL

Új, váratlan trendet figyeltek meg a térképekkel kapcsolatban

A világ legrégebbi városai a történelem esszenciái

Rendeld meg a Roadster magazin 10. számát!

Izgalmas, színes és gazdag. Ha három szóval kellene jellemeznünk legújabb, jubileumi kiadásunkat, akkor ezeket a szavakat választanánk. Miért mondjuk ezt? Mert megjártuk Kappadókiát, Valenciát és Kelet-Tirolt. Találkoztunk a háromszoros olimpiai bajnok Szilágyi Áronnal, a világ egyik legérdekesebb újságírójával, Malcolm Gladwell-lel, a provokatív, magyar származású fotóssal, Pol Kuruczzal, plusz összehoztunk az eddigi legvidámabb borítónkat, amivel Budapestet ünnepeljük. A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat, a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet.

Megnézem, mert érdekel!
Instagram