Close
Visszakerült az őslakosok gyámsága alá egy új-zélandi esőerdő, amelyet már az emberekkel azonos jogok illetnek meg

Visszakerült az őslakosok gyámsága alá egy új-zélandi esőerdő, amelyet már az emberekkel azonos jogok illetnek meg

Új-Zéland legnagyobb esőerdője, a Te Urewera Nemzeti Park visszakerült a folyó völgyében évszázadok óta élő tūhoe őslakosok gyámsága alá, és a dzsungelt ezentúl az emberekkel azonos jogok illetik meg.

Először történt meg az a világon, hogy egy esőerdőt ilyen jogi státusszal ruházzanak fel. A távoli dzsungel több mint kétezer négyzetkilométeres területen fekszik, nagyjából akkora kiterjedésű, mint Komárom-Esztergom megye. Az őserdőben megtalálható minden olyan madárfaj, amely Új-Zélandon őshonos, emellett szemet gyönyörködtető vízesések és smaragdszínű tavak ékesítik a tájat.

Te Urewera Nemzeti Parkban található Waikareiti-tó

Az őserdő egészen eddig a kormány tulajdonában állt,

az új törvény értelmében azonban az erdő hivatalos gyámjai az ott élő őslakosok lettek.

Ők lényegében a kaitiakik, a természettel teljes harmóniában élő őslakosok, akik az ég, a tenger és a föld felett őrködnek, védik és gondozzák azok értékeit. Az elvégzett munkára is van egy maori kifejezés, ez lenne a kaitiakitanga.

Az őserdőt ezentúl az emberekkel azonos jogok illetik meg

A Te Urewera Nemzeti Park története abban az értelemben is példaértékűnek tekinthető, hogy az elmúlt években a tūhoe őslakosok egy fenntartható és környezettudatos turizmus kialakítására törekedtek, valamint számos esőerdő-újratelepítési projektben vesznek részt.

Jó hír a kalandoroknak, hogy a helyiek igen vendégszeretők: túravezetést vállalnak, valamint szállást biztosítanak a parkba érkező turistáknak, akiket hagyományos helyi ételekkel fogadnak. Emellett ösztönözni és tanítani próbálják a turistákat arra, hogy a látogatásuk során egy tudatosabb szinten lépjenek kapcsolatba szent földjükkel.

És ha már Új-Zéland

(Forrás: BBC)

FOLYTASD EZZEL
Kiderült, hogy nem csak jó levegőt, de valódi pénzt is termelnek a városi fák
Nagyon jól jött a vénasszonyok nyara a Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtérnek
Rendeld meg a Roadster magazin 5. számát!
Mi jobb, mint egy 170 oldalas Roadster magazin? Hát egy 220 oldalas Roadster magazin! Igen, a 2021-es nyári számunkra jelentősen megnöveltük a terjedelmünket, hogy még több kalandot, utazást és inspirációt élhessünk át közösen. A méret azonban nem minden, arra is figyeltünk, hogy ismét a lehető legjobbat kínáljuk olvasóinknak. A tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat, a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet. Megnézem, mert érdekel!
Close
HELLO, EZ ITT A
ROADSTER
Kövess minket a Facebookon!
Történetek, amiket nem fogsz elfelejteni!

Iratkozz fel a hírlevelünkre!

Iratkozz fel a Roadster hírlevelére, hogy mindig értesülj a legizgalmasabb hírekről, sztorikról és véleményekről az utazás, a dizájn és a gasztronómia világából!
Feliratkozom