Close
Visszakerült az őslakosok gyámsága alá egy új-zélandi esőerdő, amelyet már az emberekkel azonos jogok illetnek meg

Visszakerült az őslakosok gyámsága alá egy új-zélandi esőerdő, amelyet már az emberekkel azonos jogok illetnek meg

Új-Zéland legnagyobb esőerdője, a Te Urewera Nemzeti Park visszakerült a folyó völgyében évszázadok óta élő tūhoe őslakosok gyámsága alá, és a dzsungelt ezentúl az emberekkel azonos jogok illetik meg.

Először történt meg az a világon, hogy egy esőerdőt ilyen jogi státusszal ruházzanak fel. A távoli dzsungel több mint kétezer négyzetkilométeres területen fekszik, nagyjából akkora kiterjedésű, mint Komárom-Esztergom megye. Az őserdőben megtalálható minden olyan madárfaj, amely Új-Zélandon őshonos, emellett szemet gyönyörködtető vízesések és smaragdszínű tavak ékesítik a tájat.

Te Urewera Nemzeti Parkban található Waikareiti-tó

Az őserdő egészen eddig a kormány tulajdonában állt,

az új törvény értelmében azonban az erdő hivatalos gyámjai az ott élő őslakosok lettek.

Ők lényegében a kaitiakik, a természettel teljes harmóniában élő őslakosok, akik az ég, a tenger és a föld felett őrködnek, védik és gondozzák azok értékeit. Az elvégzett munkára is van egy maori kifejezés, ez lenne a kaitiakitanga.

Az őserdőt ezentúl az emberekkel azonos jogok illetik meg

A Te Urewera Nemzeti Park története abban az értelemben is példaértékűnek tekinthető, hogy az elmúlt években a tūhoe őslakosok egy fenntartható és környezettudatos turizmus kialakítására törekedtek, valamint számos esőerdő-újratelepítési projektben vesznek részt.

Jó hír a kalandoroknak, hogy a helyiek igen vendégszeretők: túravezetést vállalnak, valamint szállást biztosítanak a parkba érkező turistáknak, akiket hagyományos helyi ételekkel fogadnak. Emellett ösztönözni és tanítani próbálják a turistákat arra, hogy a látogatásuk során egy tudatosabb szinten lépjenek kapcsolatba szent földjükkel.

És ha már Új-Zéland

(Forrás: BBC)

dzsungel | Te Urewera Nemzeti Park | esőerdő | uj-zeland

FOLYTASD EZZEL

A luxus új szintje a Balatonnál – Ilyen a LUA Resort télen

Fantasztikus őszi ízek és otthonos hangulat – Így varázsolt el minket a Macesz Bisztró

Rendeld meg a Roadster magazin 10. számát!
Izgalmas, színes és gazdag. Ha három szóval kellene jellemeznünk legújabb, jubileumi kiadásunkat, akkor ezeket a szavakat választanánk. Miért mondjuk ezt? Mert megjártuk Kappadókiát, Valenciát és Kelet-Tirolt. Találkoztunk a háromszoros olimpiai bajnok Szilágyi Áronnal, a világ egyik legérdekesebb újságírójával, Malcolm Gladwell-lel, a provokatív, magyar származású fotóssal, Pol Kuruczzal, plusz összehoztunk az eddigi legvidámabb borítónkat, amivel Budapestet ünnepeljük. A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat, a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet. Megnézem, mert érdekel!
Instagram