Visszakerült az őslakosok gyámsága alá egy új-zélandi esőerdő, amelyet már az emberekkel azonos jogok illetnek meg

Új-Zéland legnagyobb esőerdője, a Te Urewera Nemzeti Park visszakerült a folyó völgyében évszázadok óta élő tūhoe őslakosok gyámsága alá, és a dzsungelt ezentúl az emberekkel azonos jogok illetik meg.

Először történt meg az a világon, hogy egy esőerdőt ilyen jogi státusszal ruházzanak fel. A távoli dzsungel több mint kétezer négyzetkilométeres területen fekszik, nagyjából akkora kiterjedésű, mint Komárom-Esztergom megye. Az őserdőben megtalálható minden olyan madárfaj, amely Új-Zélandon őshonos, emellett szemet gyönyörködtető vízesések és smaragdszínű tavak ékesítik a tájat.

Te Urewera Nemzeti Parkban található Waikareiti-tó

Az őserdő egészen eddig a kormány tulajdonában állt,

az új törvény értelmében azonban az erdő hivatalos gyámjai az ott élő őslakosok lettek.

Ők lényegében a kaitiakik, a természettel teljes harmóniában élő őslakosok, akik az ég, a tenger és a föld felett őrködnek, védik és gondozzák azok értékeit. Az elvégzett munkára is van egy maori kifejezés, ez lenne a kaitiakitanga.

Az őserdőt ezentúl az emberekkel azonos jogok illetik meg

A Te Urewera Nemzeti Park története abban az értelemben is példaértékűnek tekinthető, hogy az elmúlt években a tūhoe őslakosok egy fenntartható és környezettudatos turizmus kialakítására törekedtek, valamint számos esőerdő-újratelepítési projektben vesznek részt.

Jó hír a kalandoroknak, hogy a helyiek igen vendégszeretők: túravezetést vállalnak, valamint szállást biztosítanak a parkba érkező turistáknak, akiket hagyományos helyi ételekkel fogadnak. Emellett ösztönözni és tanítani próbálják a turistákat arra, hogy a látogatásuk során egy tudatosabb szinten lépjenek kapcsolatba szent földjükkel.

És ha már Új-Zéland

A gyalogtúrázók leghőbb vágyait kelti életre Új-Zéland

Új-Zéland területének egyharmada nemzeti park besorolású, a szigetország egészen elképesztően változatos tájakkal lopja be magát az utazók szívébe.

(Forrás: BBC)

esőerdő | uj-zeland | dzsungel | Te Urewera Nemzeti Park

FOLYTASD EZZEL

Ezzel a tíz fantasztikus dizájntárggyal a legmenőbb hellyé teheted az otthonod

10+1 ikonikus és gyönyörű lámpa, ami garantáltan feldobja az otthonod

Rendeld meg a Roadster magazin 14. számát!

Beköszöntött a tél, és vele együtt megérkezett a Roadster magazin legfrissebb, 14. száma. Mit találunk benne? Kajakkal bejárjuk Grönland izgalmas és lenyűgöző helyeit, találkozunk a világ egyik leghíresebb párterapeutájával, Esther Perellel, és a Netflix által világhírűvé vált dél-koreai séffel, Jeong Kwannal, motorral részt veszünk a Balkan Rallyn, és beszélgetünk Kelecsényi Milán férfiruha-készítővel is. A Dél-afrikai Köztársaságban teszteljük, milyen az új AUDI Q8, és elbeszélgetünk a zoknik Rolls Royce-át gyártó Iszató Nisigucsival is. Elmegyünk egészen Kenyáig, hogy elefántokat nézzünk, az Őrségben kipróbáljuk, milyen a régió legújabb kabinháza, a Kástu, bemutatjuk a Déryné Kenyeret, a város új pékségét, teszteltjük az új elektromos KIÁt, ezen kívül pedig találkozunk még Berki Blanka topmodellel, Áron Eszter divattervezővel és sokan másokkal. A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat, a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet.

Megnézem, mert érdekel!
Iratkozz fel a hírlevelünkre!
Iratkozz fel a Roadster hírlevelére, hogy mindig értesülj a legizgalmasabb hírekről, sztorikról és véleményekről az utazás, a dizájn és a gasztronómia világából!
Feliratkozom