Close
A gyalogtúrázók leghőbb vágyait kelti életre Új-Zéland

A gyalogtúrázók leghőbb vágyait kelti életre Új-Zéland

Új-Zéland nemcsak azért annyira izgalmas, mert szinte elképzelhetetlenül messze van Európától, (Budapesttől például csaknem tizennyolcezer kilométert kell utazni Aucklandig), hanem azért is, mert hiába kisebb, mint Olaszország, nincs az a domborzati viszony, amivel ne találkoznánk náluk. Túraútvonalai utánozhatatlanok, a Great Walks gyűjtőnevű többnapos gyalogtúra-ösvényekhez egy új szereplő csatlakozott: a Hump Ridge Track.

Statisztikák szerint, aki egyszer pénzt és időt áldoz egy új-zélandi útra, az több mint két hét szabadsággal számol, vagyis a világon a leghosszabb nyaralásokat a világ legelszigeteltebb országában töltik. A turisztikai bevételek mégsem számottevőek, hiszen a vagyonos utazók helyett inkább a kalandvággyal teli, túrákra felkészült természetjárók látogatják. Új-Zélandra még azok is profi túrabakanccsal érkeznek, akik alapesetben inkább városlátogatós turistáknak számítanak. Egyszerűen nincs az, aki ne lenne kíváncsi a párás esőerdőkre, alpesi hegyvonulatokra, káprázatos zuhatagokra, földöntúli fjordokra, kihunyt vulkánokra, vad partokra.

Ahogy a Great Walks többi túrájára, a Hump Ridge Trackre is előfoglalást várnak a vándoroktól. Három nap alatt teljesítendő a hatvanegy kilométer, a túra besorolása pedig közepesen megterhelő. Tizenkilenc–tizenkilenc–tizenhét kilométeresek a szakaszok, napi hét-kilenc óra áll rendelkezésünkre, hogy teljesítsük a kijelölt távot. Felhívják rá a figyelmet, hogy jó kondi nélkül azért nem érdemes nekiindulni, a meredek szakaszok, az egyenetlen talaj alapértelmezettek arrafelé.

Új-Zéland déli partvidéke, a Hump Ridge szubalpin zónája és meghökkentő viaduktok, hidak is megcsodálhatók a túra során. Háromféle csomag közül választhatnak a kalandorok, pénztárca és igények függvényében: a mezítlábasabb közös szálláshelytől a teljeskörűen vezetett és luxusszálláson tölött éjszakákig. Ezer méteren is megszállhatunk, de a tengerszinten is, a Port Craig Lodge-ban, ahol a fárasztó, ám gyönyörű napot az óceánban fejezhetjük be. Ráadásul nem is egyedül, hiszen gyakran látni Hector-delfineket is.

Ez is érdekelhet:


(Fotók: Unsplash, Department of Conservation New Zealand)

uj-zeland | újvilág | tracking | track | gyalogtúra

FOLYTASD EZZEL

Ciprus elvesztette orosz és ukrán turistáit, most a zöldeket akarja megszólítani

Egy távoli hely, amely a nap, a tenger és a karibi életérzés rajongóinak kedvence lehet

Rendeld meg a Roadster magazin 10. számát!

Izgalmas, színes és gazdag. Ha három szóval kellene jellemeznünk legújabb, jubileumi kiadásunkat, akkor ezeket a szavakat választanánk. Miért mondjuk ezt? Mert megjártuk Kappadókiát, Valenciát és Kelet-Tirolt. Találkoztunk a háromszoros olimpiai bajnok Szilágyi Áronnal, a világ egyik legérdekesebb újságírójával, Malcolm Gladwell-lel, a provokatív, magyar származású fotóssal, Pol Kuruczzal, plusz összehoztunk az eddigi legvidámabb borítónkat, amivel Budapestet ünnepeljük. A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat, a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet.

Megnézem, mert érdekel!
Instagram