Close
A gyalogtúrázók leghőbb vágyait kelti életre Új-Zéland

A gyalogtúrázók leghőbb vágyait kelti életre Új-Zéland

Új-Zéland nemcsak azért annyira izgalmas, mert szinte elképzelhetetlenül messze van Európától, (Budapesttől például csaknem 18 ezer kilométert kell utazni Aucklandig), hanem azért is, mert hiába kisebb, mint Olaszország, nincs az a domborzati viszony, amivel ne találkoznánk náluk. Túraútvonalai utánozhatatlanok, a Great Walks gyűjtőnevű többnapos gyalogtúra-ösvényekhez most egy új szereplő csatlakozott: a Hump Ridge Track.

Statisztikák szerint, aki egyszer pénzt és időt áldoz egy új-zélandi útra, az több mint két hét szabadsággal számol, vagyis a világon a leghosszabb nyaralásokat a világ legelszigeteltebb országában töltik. A turisztikai bevételek mégsem számottevőek, hiszen a vagyonos utazók helyett inkább a kalandvággyal teli, túrákra felkészült természetjárók látogatják. Új-Zélandra még azok is profi túrabakanccsal érkeznek, akik alapesetben inkább városlátogatós turistáknak számítanak. Egyszerűen nincs az, aki ne lenne kíváncsi a párás esőerdőkre, alpesi hegyvonulatokra, káprázatos zuhatagokra, földöntúli fjordokra, kihunyt vulkánokra, vad partokra.

Ahogy a Great Walks többi túrájára, a Hump Ridge Trackre is előfoglalást várnak a vándoroktól. Három nap alatt teljesítendő a 61 kilométer, a túra besorolása pedig közepesen megterhelő. 19–19–17 kilométeresek a szakaszok, napi hét-kilenc óra áll rendelkezésünkre, hogy teljesítsük a kijelölt távot. Felhívják rá a figyelmet, hogy jó kondi nélkül azért nem érdemes nekiindulni, a meredek szakaszok, az egyenetlen talaj alapértelmezettek arrafelé.

Új-Zéland déli partvidéke, a Hump Ridge szubalpin zónája és meghökkentő viaduktok, hidak is megcsodálhatók a túra során. Háromféle csomag közül választhatnak a kalandorok, pénztárca és igények függvényében: a mezítlábasabb közös szálláshelytől a teljeskörűen vezetett és luxusszálláson tölött éjszakákig. Ezer méteren is megszállhatunk, de a tengerszinten is, a Port Craig Lodge-ban, ahol a fárasztó, ám gyönyörű napot az óceánban fejezhetjük be. Ráadásul nem is egyedül, hiszen gyakran látni Hector-delfineket is.

Van egy jó hírünk.

Megjelent a Roadster magazin első nyomtatott kiadása, amelyben olyan történeteket gyűjtöttünk össze, amelyek minket is folyamatosan inspirálnak. Szerintünk szép lett, reméljük, neked is tetszeni fog.

Ha velünk tartanál ezen az utazáson, ezen a linken megrendelheted a magazin első számát.

Ez is érdekelhet:


(Fotók: Unsplash, Department of Conservation New Zealand)

Close